Oslava 8. výročia: s lyžami - na snehu

Dnes – 21.1.2018 je to osem rokov, čo vznikla táto naša modelárska web-stránka.

Zhodou okolností na tieto dni osud (no osud-osud, skôr to bola návšteva zubárky, našej netere Livky) Miroslava zavial sem – do Banskej Bystrice.

A tak sme (teoreticky) mohli bujaro oslavovať.

No my sme miesto toho lietali – na snehu.

Miroslavovi sa to rátalo, pretože u nich (v Novom Meste nad Váhom) sneh nemajú a tak sme si schuti zašantili: Miroslav s Carbon Z Cub-om a ja so Skipperom.

A pravdu povediac, to bola tá najlepšia oslava.

pripravil: Janko O.

 

Keď Miroslav pred takmer dvomi rokmi kupoval 2,1-metrového Carbon Z Cub-a, ten bol vybavený (balónovými Bush) kolesami. Už vtedy mu napadlo, že v lete by sa s týmto parádne pomaly lietajúcim modelom mohol „blysnúť“ u nich na Zelenej vode, prípadne na vodnej ploche pri Hornej Strede. Obzvlášť ak priamo výrobca modelu ponúka aj originál plaváky.

A tak sa aj stalo. Síce sa Miroslav s (netesnými) plavákmi spočiatku trochu potrápil, ale napokon to dotiahol do úspešného konca a potom - počas horúcich dní robil leteckú šou znudeným kúpajúcim-sa a rodinkám s deťmi.

No leto sa skončilo a v priebehu jesene (podzimu) sa Miroslav „pokorne“ vrátil ku kolieskam. Ale s blížiacou sa zimou mu opäť začal červík vŕtať v hlave: čo tak Carbon Z Cub s lyžami na snehu?

Takže s nástupom zimy kúpil pokiaľ možno najväčšie lyže na model, aké sa dali v okolí momentálne zohnať. Lenže pokiaľ Miroslav urobil potrebné úpravy, tak aj to málo snehu v okolí Nového Mesta nad Váhom zmizlo.

A tak pri každom telefonickom hovore sa Miroslav dotazoval na stav snehu tu u nás – v srdci Slovenska. Keď som mu povedal, že tu - v Banskej Bystrici je snehu „na máriu“, začul som v slúchadle, ako môj brat závistlivo škrípe zubami.

Napokon Miroslav prijal rozhodnutie: „Prídem do BB vo štvrtok večer (18.1.2018) a budem až do nedele (21.1.2018).“

Povedal som si: Konečne!

V piatok doobeda išiel Miroslav k zubárke a potom – po obede sme u nás – v „konštrukčnej miestnosti“ (Leonkinej izbe), ktorá získala titul „Nápad roka 2017“, Carbon Z Cub-a „prezuli“. Môj Skipper bol pripravený, avšak prvý letový deň sme ho nevzali, pretože sme sa chceli plne venovať Carbonovi, lebo ten slasti lyžovania a šantenia na snehu ešte neokúsil.

Takže v piatok poobede – no skôr pred večerom, sme sa presunuli na Ďatelinu a vybalili si potrebné modelárske „fidlátka“. Ja som zobral tablet, aby som mohol natočiť nejaké videá.

Hneď prvý štart, prvý (krátky) let a prvé pristátie NIKDY nefilmujeme (veď hádam sa nebudeme chváliť nejakou trapnosťou ). Našťastie to tak nebolo - všetko prebehlo nad očakávanie dobre a tak Miroslav naviedol model do východzej pozície a ja som následne natočil toto video:

Video: Miroslavov Carbon Z Cub s lyžami na snehu: prvý - veľmi opatrný let

Počasie nebolo bohvieaké: do očí nám svietilo slnko a fúkal pomerne silný vietor (počuť aj na záberoch).

Video: Miroslavov Carbon Z Cub s lyžami na snehu: vietor aj trochu slnko

Tablet nemá stabilizáciu obrazu (ako GoPro) a tak som sa snažil, aby moje pohyby boli také „lekvárové“ - skrátka vláčne a pomalé. Z toho kŕčovitého držania mi krehli ruky, na rozdiel od Miroslava, ktorý mal svoje ručičky pekne v teple – v rukáve na vysielač.

Keď už sa zo začiatku pekelne sústredený a opatrný Miroslav trochu osmelil, začali sme kadečo vymýšľať. Napr. extra hladký štart:

Video: Miroslavov Carbon Z Cub s lyžami na snehu: extra-hladký štart

Urobil aj niekoľko extra-hladkých pristátí, ale moje skrehnuté ruky neboli schopné dostatočne rýchlo pripraviť kameru (zaheslovaný tablet) .

Lyže na Carbonovi sú vzhľadom na veľkosť modelu „poněkud“ malé, čo sa prejavovalo kadejako, ale najviac vtedy, keď Miroslav pri „lyžovaní“ prudšie zatočil: odstredivou silou sa vonkajšia lyža viac zabárala do snehu, niekedy až tak, že model zapadol a nedokázal sa z toho sám vyprostiť.

Inokedy zase sneh, ktorý pri „lyžovaní“ zostal na lyžiach, sa krátko po vzlietnutí uvoľnil a vytvoril elegantný prachový závoj.

Avšak s príchodom súmraku sme začali blbnúť stále viac a viac, až som pri niektorých záberoch nevedel, či si mám kryť hlavu, alebo mám stále natáčať:

Video: Miroslavov Carbon Z Cub s lyžami na snehu - prelety nad kamerou

Letový piatok sme úspešne zavŕšili a začali sme sa pripravovať na letovú sobotu, keď sme hodlali lietať obidvaja (naraz).

 


 

Úmyselne sme na Ďatelinu išli trochu neskôr, aby sme využili súmrak a užili si lietanie so svetielkami. Po prvotnom rozlietavaní-sa, ktoré som ani nenakrúcal, sme opäť začali vymýšľať: napadlo nám – spoločný štart. To však bol dosť problém, pretože Carbon Z Cub je neskutočne pomalý model, takže Skiper sa voči nemu javil ako nadzvuková stíhačka.

Video: Carbon Z Cub a Skipper spolu na snehu: 1

Paralelný let bol prakticky nemožný: Skipper sa neustále pohyboval na pádovej rýchlosti. Hoci som Miroslavovi dal náskok, po pár sekundách ho Skipper predbehol a o chvíľu bol sto metrov pred ním.

Video: Carbon Z Cub a Skipper spolu na snehu: 2

Počasie bolo perfektné: slnko už nesvietilo a bolo bezvetrie. Obidvaja sme mali vyhrievané topánky a ruky v teple - v rukávoch na vysielač. Videá som natáčal kamerkou GoPro, umiestnenou pod pultom vysielača. Aby som zábermi mohol sledovať dianie na oblohe, musel som sa rôzne vrtieť a „tancovať“. Vďaka stabilizácii obrazu v kamerke to však na záberoch príliš nevidno.

Poslednú baterku sme si nechali na pokročilý súmrak, kedy sme s dobre viditeľnými osvetielkovanými modelmi „dali“ niekoľko paralelných štartov.

Video: Carbon Z Cub a Skipper spolu na snehu – podvečer

 


 

Keďže sa nám predošlé dva dni „sakramentsky“ darilo, chceli sme si lietanie na snehu užiť a išli sme lietať aj dnes pred obedom – v nedeľu (21.1.2018). To však bolo úplne iné kafe. Počasie: cez riedke mraky presvecovalo slnko, ktorého svetlo sa odrážalo od okolitého snehu, takže sme trpeli ľahkou snežnou slepotou. Fúkal nepríjemný severný vietor od hôr, ktorý naše modely odfukoval bokom a navyše „splachoval“ k zemi. A čo najhoršie - do rána napadol ďalší sneh: takých 5 až 7 cm hebkého kyprého snehu, ktorý nemohol váhu Carbona na tých malých lyžiach udržať.

A tak Miroslavove štarty a pristátia sa z radostných stali útrpnými, pri ktorých sa sneh dostal do útrob modelu až k regulátoru:

Video: Carbon Z Cub: problematický štart a pristátie na kyprom snehu

Ani môj Skipper to nemal ľahké: ak som sa na snehu na chvíľu zastavil, model sa oň prilepil a nedalo sa odštartovať ani s plným plynom.

Takže sme všetko zbalili a s vedomím, že sme nič nerozbili a aj regulátor to prežil, sme išli domov. Manželka pripravila perfektný obed (zeleninová polievka, pečená domáca klobáska a jaternica, našľahaná zemiaková kaša, k tomu surová kyslá kapusta zo suda), ktorý Miroslav zapil nealko-pivom, ja som si dal Colu. Potom Miroslav vyrazil na cestu domov.

Myslím, že to nebola zlá oslava ôsmych narodenín našej modelárskej web-stránky .


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 21. 1. 2018, 18:37 | Prečítané: 4121x | Kategórie: Lietanie | Napísal: admin |
Komentáre: 2
.:. B4K | mail
Gratulujem, osem úspešných rokov v internetovom svete je oveľa viacej než sa na prvý pohľad zdá. Teším sa s Vami na ďalšie roky dobrých nápadov, o ktoré sa s nami nezištne delíte.
Ďakujem.
Odpoveď | 2018-01-22 07:51:16
.:. J O.
Ďakujeme za pochvalu. :-)
Odpoveď | 2018-01-23 12:31:59
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb