Pozičné osvetlenie modelu: podrobne, aj s návodom – 2. časť

Preed nejakým časom sme uverejnili článok „(„Cevaro“) Pozičné osvetlenie modelu: podrobne, aj s návodom“.

A považovali sme to za „vybavenú“ vec.

Skrátka, niečo v zmysle: tu je popis a návod a kto chce, nech si to postaví.

Lenže, v komentároch a občas aj v mailoch sa objaví prosba, aby sme to či ono zariadenie dotyčnému urobili.

Občas zvykneme (skôr zo srandy) odpovedať: „Dobre, vy namiesto nás píšte články (na tento web) a my vám to zariadenie postavíme.“

Zatiaľ ešte nikto nikdy nesúhlasil. Ktovie prečo?

autor: Janko O.

 

Skúsim si sám odpovedať na onu poslednú (rečnícku) otázku: No preto, lebo by sme to zariadenie mali vyrobené isto skôr, ako by dotyčný napísal jeden podobný článok. Ak neveríte, tak vedzte, že onen spomínaný článok ((„Cevaro“) Pozičné osvetlenie modelu: podrobne, aj s návodom) som pripravoval (písal, kreslil schémy, vyrábal modul, fotil, natáčal videá a pod.) tri dni. Kto neverí, nech si to skúsi.

No ale teraz z iného „kúta“: na našej web-stránke nikdy neuvádzame nejaké super-podrobné návody pre laikov či úplných začiatočníkov. Skôr akosi podvedome predpokladáme, že prípadný záujemca vie (aspoň trochu) spájkovať, orientuje sa v elektronických súčiastkach (rozozná kondenzátor od procesora ) a nemá obidve ruky úplne „ľavé“.

Ak niekto tieto (naozaj veľmi mierne) kritériá splňuje, tak si väčšinu nami navrhnutých zariadení dokáže vyrobiť. Ak nie, tak smola .

My nemáme firmu ani žiadnu manufaktúru, naše zariadenia si vyrábame v kuchyni na stole, takpovediac „na kolene“. A okrem toho máme svoje pracovné a domáce povinnosti a tiež svoje záľuby a hlavne: aj my chceme modelárčiť – stavať modely, vyvíjať modelársku elektroniku, lietať ...

 


 

Ale aby sme neboli úplne odmietaví, tak prinášame tento článok. Má byť akýmsi dôkazom tvrdenia zo záhlavia toho minulého článku: „Nie je na tom nič ťažké ani zložité, najprácnejšie je naťahať v krídlach a trupe modelu drôtiky k LED diódam.

Chceme ukázať, že vyrobiť si elektroniku „cevaro“ osvetlenia je možné aj bez výroby plošného spoja a jeho osadenia súčiastkami. Metóda „vrabčie hniezdo“ (tento pojem nie je náš výmysel, ale oficiálny výraz), ktorú aj my hojne využívame, umožní tomu, kto vie aspoň trochu spájkovať, postaviť si toto super-simple zariadenie s minimálnou námahou. A ten, kto spájkovať nevie, nech radšej ani nemodelárči, pretože naozaj nechápeme, ako zrealizuje palubnú inštaláciu (pripojenie regulátora, motora ...). Alebo nech teda netúži po palubnom osvetlení.

A tak sme v priebehu pár minút „zbastlili“ zjednodušené (použili sme len 2 LEDky, namisto LEDkovej "siete") pozičné osvetlenie modelu s mikrokontrolérom podľa nasledujúcej schémy:

Žiadny plošný spoj, žiadne konektoroy, ale súčiastky (vlastne len jedna – tantalový SMD kondenzátor C1 10uF) naspájkované priamo na päticu mikrokontroléra. 

Rovnako je pripojený 3-žilový (servo-) káblik, vedúci do RC prijímača, pomocou ktorého je osvetlenie ovládané a tiež napätím 5V napájaný mikrokontrolér PIC12F683. No a posledný vodič z pinu (vývodu) mikrokontroléra č. 5 do Bázy tranzistora TIP122.

Samozrejme, namiesto dvoch LEDiek, je možné (a vhodné) zapojiť 4 LEDky, alebo 6, alebo 8, alebo ... Tomu je však potrebné prispôsobiť hodnotu rezistora Re tak, aby každou LEDkou pretekal prúd asi 0,8A až 1A. Počet LEDiek zapojených v sérii sa riadi tzv, "cevarovským" pravidlom: Počet LEDiek v sérii = Počet Lipol článkov batérie mínus jedna .

V jeho Emitore je zapojený rezistor Re, ktorý určuje prúd , pretekajúci LEDkami v impulze: I = Ure / Re.

LEDky sú pripojené medzi plus-pólom pohonnej batérie (v tomto prípade 3-článkovej LiPol, teda na napätie asi 11,1 Voltu) a Kolektorom tranzistora.

A to je všetko. Že je to v skutočnosti nie jednoduché, ale priam primitívne, to dokazujú priložené fotografie.

Posledným problémom je naprogramovanie (naflešovanie) mikrokontroléra. My (mior a ja) robíme s mikrokontrolérmi takpovediac denno-denne a tak samozrejme máme vlastné PIC-programmery. Bohate stačia aj tie Soaronom spomínané najjednoduchšie: PIC K150. Na ebayi sa dajú kúpiť aj za menej ako 10,-€. V tomto prípade ani neponúkame naflešovanie obvodu a odoslanie poštou (nemáme záľubu v tom, stále niečo baliť, vypisovať sprievodky a chodiť na Poštu). Záujemcom, s ktorými sa občas stretávame, samozrejme obvod naprogramujeme.

Ostatní - cezpoľní nech dajú do komentárov dotaz a možno sa im niekto ochotný z ich regiónu ozve a obvod im naflešuje.


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 4. 5. 2021, 08:29 | Prečítané: 8525x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 9
Ahoj J.O. - článok je naozaj vyfotený aj pre takých ktorý tým súčiastkam nerozumejú ale chýba mi popis toho čo tým dosiahnem- blikájú ledky, je kontrolovaná diaľkovo intenzita zábleskov, koľko watové ledky max. system utiahne ??
Odpoveď | 2016-07-17 20:30:55
.:. J O.
Ahoj Pali.
Celé osvetlenie sa dá (diaľkovo) len zapnúť alebo vypnúť (to som zaviedol po tom, ako do platnosti vstúpilo Rozhodnutie 1/2015 (niekedy sa to môže hodiť: zhasnúť a byť neviditeľný)). Rozsvietenie aj zhasnutie je tzv. "mäkké", čiže postupné (nemá síce praktický význam, ale je to len otázka pár riadkov v programe, čiže to nič nestojí a tí mladší na to môžu baliť baby, my starší už len babky).
Intenzita zábleskov sa nedá (ani diaľkovo) meniť.
LEDky sú 3W (troj-watové, je to spomínané v 1. časti), preto je prúd každou LEDkou (nastavený hodnotou Re) asi 0,9A.
Existujú aj viac-watové LEDky (napr. aj 100W), ale tie už vyžadujú vyššie napájacie napätie a zapojenie by bolo iné.
A tiež by to asi nefungovalo pri napájaní 3-článkom LiPol, ktorý u nás (mior a ja) prevažuje.
Odpoveď | 2016-07-18 08:28:43
Ano súhlasím v prvej časti som sa pýtal či bi mi to nemohli spraviť,lebo z elektroniky som úplný jeleň,ale v druhej časti je to tak napísané a hlavné pre mňa nafotené,ze tomu rozumiem aj ja.neska som mal brigádu z telefónom a volal som kamarátom že či niekoho nepoznajú kdo bi mi vedel naprogramovať ten mikrokontroler .a kamarát má kamaráta a ten pozná niekoho kdo to vie robiť.je to síce z piateho kolena ,ale nevadí hlavne že som zohnal,tak zajtra mu volám a skúsim sa snim dohodnúť.
Odpoveď | 2016-07-19 22:17:58
A ešte mám otázku dali bi sa namiesto lediek zapojiť led pásiky? Ktoré majú 4.8W na meter? Nemyslím ale že zapojiť celý meter,ale adekvátnu časť abi to bolo len 3 W? Napr len 75 cm.dakujem
Odpoveď | 2016-07-19 22:23:20
.:. J O.
Možno aj dali.
Neviem, ja také pásiky nepoužívam ani nemám, ale zdá sa mi, že sú na napätie 12V a už v sebe obsahujú obmedzovacie rezistory. Takže by si ich nezapájal sériovo, ale všetky takéto pásiky by boli zapojené paralelne. A malo by to fungovať.
Odpoveď | 2016-07-20 08:08:13
.:. Soaron
Teraz ako vidím staré články "Spínač (svetiel či niečoho iného) z elektroniky serva", tak ma napadlo, že pre menej zdatných by mohlo stačiť aj toto riešenie. Dokonca má spínač jednu obrovskú výhodu a to, že sa počas letu môže ľubovolne meniť interval svieti/nesvieti. Jediné negatívum je, že sa človek pri riadený modelu a sústavnom rýchlom zapínaní/vypínaní osvetlenia asi zblázni.
:-D
Odpoveď | 2016-07-22 15:30:45
.:. kaktustek
Ahojte, niesom síce modelár, no neskúšali ste na takéto jednoduché osvetlenie použiť IO 555. Dajú sa s ním robiť zázraky.
Odpoveď | 2016-07-23 17:29:41
.:. J O.
Samozrejme, že sme uvažovali aj nad 555-kou, ale keď sa nad tým zamyslíš, tak zistíš, že budeš musieť použiť viac súčiastok (čiže to bude zložitejšie), cenovo si tiež asi nepomôžeš a nikdy to nedokáže to, čo mikrokontrolér (dokonca ani toto pomerne jednoduché "podsvietenie" s dvojblikom).
(Je pochopiteľné, že na to pozerám "svojimi očami": mám doma mikrokontroléry, mám programmer a je pre mňa rýchlejšie urobiť jednoduchší hardvér a k tomu nejaký softvér.)
Odpoveď | 2016-07-24 08:23:46
.:. Robo M.
Tak predstavujem moj vytvor, Janko este raz vdaka za podporu!
odkaz
Odpoveď | 2017-09-22 20:19:17 | Príspevok upravený: 2017-09-23 08:05:17
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb