21.1.2015 máme výročie: päť rokov našej web stránky

Pred piatimi rokmi, teda 21.1.2010 sme spustili tento web.

Pravdu povediac, bol to viac-menej miroslavov nápad.

Našim zámerom bolo vytvoriť web stránku orientovanú takmer výhradne na modelársku (elektro)techniku, či skôr elektroniku.

To preto, že vtedy sme si mysleli (a teraz si to myslíme ešte viac), že elektronika v modelárstve bude nezadržateľne expandovať, rovnako ako expanduje v iných odvetviach techniky: v automobilovom priemysle, v komunikáciách, v robotike, …

A kto sa jej úporne bráni, sám sebe zahatáva cestu do budúcnosti a dobrovoľne sa odsúva na „vedľajšiu koľaj“.

pripravil: Janko O.

 

Miroslav na svojej doméne cevaro.sk, dovtedy venovanej Linuxu, vytvoril „poddoménu“ rcmodely.cevaro.sk.

Vytvoril náš prvý skúšobný „článok“. Keď zistil, že všetko funguje ako má, „zneviditeľnil“ ho (my sme ho dnes výnimočne zviditeľnili, ako dôkaz našich tvrdení).

Potom vytvoril prvý skutočný mini-článok s názvom „Môj sen“.

No a potom to už išlo ráz-na-ráz. Každý deň sme pridali nový článok. Dnes už ich tam (na svojich pôvodných miestach) nevidíte, lebo mnohé sme „refrešovali“.

Postupom času sme toto (úvodné šialené) tempo zmiernili a teraz sa snažíme prinášať nové (alebo refrešovať staršie, ale dôležité) články každý druhý až každý tretí deň.

V prvých dňoch našej existencie sa ozývali aj „kuvičie hlasy“, ktoré nám predpovedali niekoľko-dňový (či týždňový, maximálne mesačný) život a potom tichý odchod do zabudnutia. Občas sa objavili aj nejaké nechutné ataky, ale s tým sme sa vždy (aj vďaka našim "nabrúseným" jazykom ) vedeli vysporiadať.

Postupom času sa k nám pridávali „externí autori“ so svojimi vlastnými článkami. Týmto im chceme úprimne poďakovať za ich úsilie a povzbudiť ich, ale aj ďalších – nových externých autorov, k odvahe ísť s „kožou na trh“.

Časom sme si získali aj zahraničných návštevníkov (bratia Česi a Moraváci dúfam odpustia, ale ich my nepovažujeme za zahraničných, my ich považujeme za „našich“). Hlavne z Francúzska (France), z USA, z Poľska, Nemecka (Germany), ale samozrejme aj z ďalších zemí.

Náš zámer a určenie nášho webu sme vyjadrili v záhlaví stránky (žltý text pod slovami "Vítame Ťa") a za celých päť rokov sme nepocítili nutnosť niečo na tom zmeniť.

Ak sa nám (všetkým) svojimi článkami podarilo pomôcť čoby len jedinému modelárovi, svoj (teraz už 5-ročný) zámer sme splnili.

Ďakujeme vám za sledovanosť, vernosť, za podporu, ale aj za (konštruktívnu) kritiku.

Sľubujeme vám, že sa pokúsime ešte nejaký čas „vydržať“. Či to bude ďalších 5 rokov, to radšej nesľubujeme. Ale keďže v niektorých našich „seriáloch“ ešte hodláme pokračovať (AssOrx, Open Stabilizer, Ardu Pilot, ...) a nejaký ďalší – nový seriál (Turnigy i10 + FrSky) dokonca pripravujeme, tak z toho vyplýva, že ešte ani z ďaleka „nekončíme“ .

Doplnenie od miora:

Pridám pár čísiel:

574342 - (viac ako pol milióna) - to je počet návštev za 5 rokov, teda cca 315 návštev za deň. 

677 článkov! Je to dosť alebo málo?

Neviem. Ale viem, že stvoriť dobrý technický článok je naozaj makačka! Kto neverí, nech si to skúsi... Nerobíme to pre svoje ego, ani pre peniaze - naopak, máme s prevádzkou tejto stránky slušné výdaje. A to všetko bez sponzorov, a ako ste si mohli všimnúť - aj bez reklamy. Za 5 rokov sme zažili všeličo - od obrovského nadšenia, cez letargiu, dehonestovanie až po pokus o odkúpenie celej stránky vrátane "loga". Nedopustili sme to. Prečo? Lebo spolu s bratom si nadovšetko ceníme osobnú slobodu! A keďže si ju nemôžeme v bežnom živote úplne vychutnať (čo asi všetci), tak to praktikujeme tu, kde máme úplnú moc nad našim rozhodnutiami. 

Musím ešte poznamenať, že ja som síce vlastník stránky, ale autorom drvivej väčšiny článkov je brat Janko O. , bez ktorého úsilia by to nebolo ono! 

 



Poznámka:

Priznáme sa, že boli obdobia, keď sme vďaka nechutným atakom, znevažovaniu a invektívam vážne uvažovali (aspoň ja isto) o tom, že sa na to vy...
Znechutení vyjadreniami tých, čo (ako sa niekedy aj preukázalo) zrejme sami nie sú schopní urobiť niečo podobné, sme nejaký čas viac-menej len refrešovali staré články, alebo pridávali také "ľahké" nič nehovoriace zlátaniny. Na stvorenie nových - zmysluplných článkov sme absolútne nemali vôlu ani motiváciu.
Až jedného dňa sa v komentároch objavil takýto poríspevok:

Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! (posledný komentár)

Autorom je "Smithe353" a my mu ďakujeme za to, že nám znovu vlial do žíl chuť niečo nové stvoriť - pomerať, odskúšať, napísať.
Nevieme, kto to je, odkiaľ je, koľko má rokov a s čím "lieta", ale jeho slová zabrali. Potvrdil slová niektorých našich "blízkych", že si máme ísť svojou cestou a nenechať sa odradiť tými, ktorým asi práve o to ide.

 

 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 21. 1. 2015, 10:07 | Prečítané: 4761x | Kategórie: Denník | Napísal: admin |
Komentáre: 13
.:. Stano O
Gratulujem! ;-)
Odpoveď | 2015-01-21 10:17:36
.:. Edo
Pripájam sa ku gratulácií a držím palce :-)
Odpoveď | 2015-01-21 16:11:03
Všetko naj do ďalšéj práce ;-)
Odpoveď | 2015-01-21 16:48:53
.:. Meko
Držím Vám palce. Děláte dobrou práci. Ač nejsem kdovíjaký pilot , nebo modelář , Vaše články už mi několikrád pomohly. Díky.
Odpoveď | 2015-01-21 17:37:51
.:. bohdan
:-D palec hore.
Odpoveď | 2015-01-21 21:11:24
.:. newor
Blahoželám k výročiu a držím palce do ďalších rokov! Nech vám to "píše" a naďalej nech prinášate osvetu, ale aj zdravé "bojové" úsilie pri témach, kde je možný širší pohľad na problematiku, do ktorej sa s entuziazmom púšťate. Veľa zdaru a nech vám / nám to lieta! ;-)
Odpoveď | 2015-01-21 22:04:51
.:. Soaron
Nech Vás chuť "učiť" nás, nikdy neopúšťa. Každý deň, odkedy som Vás našie, s veľkým napätím sledujem, či nepribudol nový článok a ak hej, hneď sa do neho púšťam. Dokonca si Vaše články nenechám újsť ani na dovolenke :-). Proste sa na ne teším, ako malé dieťa a musím sa priznať, že ste súčasťou môjho každodenného života.

Len tak ďalej. Držím Vám palce.
Odpoveď | 2015-01-21 22:24:58
Kluci, blahopřeji Vám též ke kulatému výročí. Ať Vám elektrony tečou stále správným směrem a klávesnice ať máte nabroušené na další stovky pěkných článků. Jestli si pamatuji dobře, já jsem někdy v minulosti oslavil snad 50000 návštěvníků a pak jsem to přestal sledovat... :-) Moc dobře vím ze své zkušenosti, co je za tím práce a úsilí, máte můj obdiv.
Odpoveď | 2015-01-21 22:26:33
gratulujem a vsetko naj naj do buducna
Odpoveď | 2015-01-22 08:23:05
.:. J. O.
Ďakujeme všetkým za gratulácie.

Priznáme sa, že boli obdobia, keď sme vďaka nechutným atakom, znevažovaniu a invektívam vážne uvažovali (aspoň ja isto) o tom, že sa na to vy...
Znechutení vyjadreniami tých, čo (ako sa niekedy aj preukázalo) zrejme sami nie sú schopní urobiť niečo podobné, sme nejaký čas viac-menej len refrešovali staré články, alebo pridávali také "ľahké" nič nehovoriace zlátaniny. Na stvorenie nových - zmysluplných článkov sme absolútne nemali vôlu ani motiváciu.
Až jedného dňa sa v komentároch objavil takýto poríspevok:

Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! (posledný komentár tu: odkaz )

Autorom je "Smithe353" a my mu ďakujeme za to, že nám znovu vlial do žíl chuť niečo nové stvoriť - pomerať, odskúšať, napísať.
Nevieme, kto to je, odkiaľ je, koľko má rokov a s čím "lieta", ale jeho slová zabrali. Potvrdil slová niektorých našich "blízkych", že si máme ísť svojou cestou a nenechať sa odradiť tými, ktorým asi práve o to ide.
Odpoveď | 2015-01-22 09:13:40 | Príspevok upravený: 2015-01-22 09:14:39
.:. LQd | mail
Páni, tiež sa pripájam ku gratuláciám a posielam jedno obrovské ĎAKUJEM za to neskutočné množstvo skvelej práce, ktorú ste na tejto stránke aj spolu s externými autormi odviedli. Čo sa skutočných technických poznatkov týka, je Váš web ten najhodnotnejší, čo poznám. Keď som pár rokov dozadu dospel k presvedčeniu, ze začnem lietať a potreboval som si naštudovať celú problematiku okolo toho, našiel som Vašu stránku a takmer na jeden nádych som ju celú prečítal, kompletne celú. Poskytla mi výborný prehľad o tom, ako to celé funguje plus množstvo dodatočných podrobností. Odvtedy som pravidelným návštevníkom, no v poslednej dobe som sa obával, že táto stránka ma uz najlepšie časy za sebou ale som mimoriadne rád, že tomu tak nie je!
Odpoveď | 2015-01-24 18:29:40
.:. J O.
Ono je tu aj ďalší problém:
Keďže sme zamestnaní, tak "voľného" času nie je nikdy nazvyš (navyše: prídem z práce a mozog mám vygumovaný, som duševne vyčerpaný, čiže v týždni skoro nič neurobím, to si nechávam na víkend).
- Takže keď píšeme (články), tak nechodíme lietať a ani nič nové nekonštruujeme. A začnú sa ozývať hlasy v duchu: o čom vy môžete písať, veď ani nelietate.
- Keď lietame, tak nič nepíšeme a ani nič nové nekonštruujeme.
- Podobne aj keď niečo nové (väčšinou elektronické) konštruujeme, tak nič nepíšeme a ani nelietame.
A vtedy sa vynoria podozrenia, že naša web stránka je v koncoch. A ono je to presne naopak, lebo pri tom konštruovaní a následnom letovom overovaní sa tvoria podklady pre ďalšie (s tým súvisiace) nové články.
Práve teraz máme rozrobené viacero projektov a najlepšie by bolo nič nepísať a ani nechodiť do roboty :-D .
Ale to sa nedá.
Ale o pár mesiacov by som mal ísť do dôchodku a sám sebe nahováram, že budem mať viac času (ale zatiaľ vidím, že paradoxne dôchodcovia viac "nestíhajú", ako my zamestnaní).
Odpoveď | 2015-01-25 09:10:09
Pani, tiez dakujem, mate tu vela velmi dobrych clankov, rad sem chodim. Som rad, ze ste sa nenechali odradit, hlavu hore.
Odpoveď | 2015-01-24 19:20:03
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39964.6 kb