Pozor na servá Tower Pro MG995 Digi Hi-Speed

Že nie je servo ako servo, to je jasné, ale niektoré naozaj stoja za povšimnutie.

Bohužiaľ, v zlom slova zmysle.

Niekedy dávnejšie nám prišiel znepokojivý mail. Poslal ho náš modelársky kolega Gabriel Jáger z Veľkých Kapušian.

Gabriel (a ako sa neskôr ukázalo, nielen on) má zlú skúsenosť so spomínanými servami.

pripravil: Janko O.

 

Gabriel Jáger vo svojom maile píše:

Dobrý deň,

Chcel by som Vám poslať na preskúmanie toto servo Tower Pro MG995 DIGI HI-SPEED.

Kúpil so to na eBayi, 4 kusy za 6,49 Dolárov za kus. Ale pri skúškach s vysielačom JR DSX9 a originál JR prijímačom + normálne fungujúcim BEC-om, všetky 4 servá sa správali tak divne, že som sa to neopovážil dať do žiadneho modelu. Prosím dajte mi Vašu adresu, ja Vám to pošlem na preskúmanie a na experimentovanie a môžete si aj ponechať tie servá, len poprosím Vás, aby ste uverejnili článok, aby sme upozorňovali ostatných kupujúcich na eBayi, aby tieto servá nekúpili. Ďakujem

Link na eBay:

http://www.ebay.com/itm/New-Digital-MG995-Metal-Gear-Torque-RC-Servo-For-FUTABA-RC-Heli-Boat-Car-S3-/200960111218?ssPageName=ADME:L:OC:US:3160

S pozdravom Gabriel Jáger


 

Po niekoľkých dňoch prišiel balíček so servami. Úplne nové, originál zabalené, zjavne nepoužívané.

Otestovali sme jedno, správalo sa čudne (ostatne ako Gabriel píše). A tak sme otestovali všetky. Všetky sa správali rovnako (čudne). Takže žiadna kusová závada.

Skôr, ako zverejníme výsledky našich skúšok, presunieme sa v čase o pár dní neskôr, keď „červík“ v hlave našepkával, že čo ak sme niečo prehliadli, čo ak sme niečo predpísané nedodržali. Skrátka, čo ak …

Do Googlu sme „hodili“ označenie serva a …

Hneď jedno z prvých hodnotení tohto serva bolo od nášho obľúbenca Brucea Simpsona, ktorého sme na našej web stránke už dávnejšie spomínali, konkrétne v článkoch Čierne mraky nad Spectrum / Horizon Hobby? a Projekt otvorenej telemetrie firmy FrSky.

Bruce sa servu Tower Pro MG995 DIGI HI-SPEED venuje v článku: Review: TowerPro/Hextronic MG995 servo a v jeho druhej časti.

Čo si o spomínanom serve myslí, prezrádza už podnadpis, ktorý znie: THE WORLD'S WORST SERVO? (pre angličtiny neznalých: Najhoršie servo na svete?).

Celé jeho hodnotenie je zavŕšené konštatovaním:

TowerPro/Hextronic MG995? AVOID, AVOID, AVOID

(Výňatok zo slovníka: Avoid = vyhnúť sa).

Bruce sa pozrel aj na vnútorné vyhotovenie serva, čo doložil aj pár fotografiami:


My sme sa sústredili skôr na funkčnosť serva a jeho správanie, čo Gabriel Jáger pomerne mierne označil ako „divné“.

Nám veľmi vadí tzv. nesymetrické správanie sa serva. To znamená, že pohyby a reakcie pri pohybe jedným smerom nie sú rovnaké ako pohyby a reakcie pri pohybe smerom opačným.

Taktiež reakcie serva sú rozdielne pri pomalom a iné pri rýchlom pohybe serva. Ako by servo malo rado len rýchle pohyby riadiacej páky. A aby rýchly pohyb nebol zase až tak dokonalý, tak servo pri dobehu prekmitáva (Bruce použil výraz overshoot) a pri dobehu na druhú stranu prekmitáva ešte viac.

Pri pomalých pohyboch (ktoré podľa nás pri riadení modelov prevažujú) akoby servo váhalo, či sa pohne, alebo sa na to vy.... A aby toho nebolo málo, tak sa k tomu pridáva ešte spomínaná nesymetria, čo vo výsledku vyvoláva dojem, že servo je pri pohybe na jednu stranu váhavé a pri pohybe na druhú stranu ešte váhavejšie, až flegmatické.

Bruce prekmitávanie (overshoot) zdôvodňuje zlým návrhom serva v oblasti mechanickej: vysoká hmotnosť (a tým pádom vysoká zotrvačnosť) ozubených kolies. A súčasne snahou o vysokú rýchlosť serva, čo je v priamom protiklade so zotrvačnými hmotami prevodov.

My tento jeho názor nezdieľame. Myslíme si, že ide v prvom rade o zlý návrh elektroniky serva a možno aj nevhodný motor serva.

Tento svoj názor podopierame poukázaním na nesymetričnosť správania sa serva, pretože zotrvačným hmotám je jedno, či sa krútia na jednu a či na druhú stranu. Avšak nevhodne navrhnutá elektronika, či motor, ktorého „predstih“ na jednu stranu je iný ako na druhú stranu, môžu mať práve takéto prejavy.

Navyše, zotrvačné hmoty nijako nevysvetľujú neochotu serva k pomalým pohybom. Skôr naopak.


Čo môžu takéto servá v modeli spôsobiť a komu sú určené?

Z nášho pohľadu je najhoršou vlastnosťou nesymetria správania sa serva pri pohyboch na jednu a na druhú stranu:

Pri použití na výškovke a smerovke – následky sú jasné.

Pri použití na krídelkách (každé krídelko má svoje servo) – pri náklone modelu by sa jedno servo pohybovalo rýchlejšie ako to druhé. Zatiaľčo to rýchlejšie servo je už v požadovanej polohe, to pomalšie ešte len lenivo dobieha. Pri náklone modelu na druhú stranu je však všetko úplne inak, takže sa na to nedá zvyknúť.

Pri použití na klapkách (každá klapka má svoje servo) – okrem „klapkového“ efektu by dochádzalo ešte aj k nakláňaniu modelu, navyše na jednu stranu inému ako na druhú stranu.

Nuž, radosť by toto servo isto spôsobilo milovníkom adrenalínu a nadšencom v riešení nečakaných a nepredvídateľných situácií. Jediné jeho využitie vidíme v zaťahovacom podvozku. Ale možno sa mýlime.


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 21. 2. 2022, 08:34 | Prečítané: 8627x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 3
Pozrite si to servo na osciloskope... mam dojem, ze toto som kdesi uz cital.
Navrh servozosilnovaca je natolko zly, ze kratkodobo otvara oba smery a tym skratuje napajanie. 8-| Z toho vychadzaju strasne prudove spicky, rusenie a pripadne aj resetovanie prijmaca.
Odpoveď | 2013-12-16 09:13:33
.:. Brad
Dobrý den,

je to skutečně digitální servo, nebo se jako digitální jen tváří? Pokud je digitální, je čitelný nápis na MCU/CPU (a jaký prosím je)?

Ptám se proto, že pokud by bylo digitální s nějakým "šikovným" procesorem, tak by s tím špatným projevem serva možná šlo časem něco dělat...
Odpoveď | 2013-12-19 11:57:10
.:. J.O.
Ahoj Brade.
Tak som to dnes otvoril (akého iného magora môže na Štedrý deň trápiť, čo je vnútri "nepodareného" serva?).
A máš pravdu: nie je to digitálne servo, len sa tak tvári.
Vo vnútri je obvod YT2462 a ten okrem iného obsahuje aj monostabilný klopný obvod. A ten digitálne servá spravidla nepotrebujú.
Odpoveď | 2013-12-24 16:47:11 | Príspevok upravený: 2013-12-24 16:48:29
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40165.66 kb