Dá sa bojovať proti klamaniu zo strany modelárskych výrobcov?

V poslednom období sme zverejnili niekoľko článkov, v ktorých sme si posťažovali, že niektoré modelárske výrobky nedosahujú parametre, ktoré na nich samotní výrobcovia okázalo deklarujú.

A pritom to sú úplne nové, nebehané, neopotrebované výrobky: máme na mysli Céčka LiPol batérií.

Inokedy zase výrobok vôbec nezapadá do kategórie, do ktorej ho výrobca „hrdo“ zaradil: napr. falošné regulátory typu Opto.

autor: Janko O.

 

 

Je možné, že sme svojimi článkami, hlavne tými o nekvalitných LiPolkách (Staré dobré Turnigy a Staré dobré Turnigy – 2. časť), spôsobili určité potiaže predajcom modelárskych potrieb. Mrzí nás to, ale prečo by sme my, zákazníci, obyčajní modelári, mali byť tí, čo si to (ako) vždy „vyžerú“.

Teda: výrobca vyrobí nekvalitné LiPolky, ale my zákazníci za ne zaplatíme ako za kvalitné. Či už ich výrobca predal predajcovi ako kvalitné a oklamal tak jeho, alebo mu ich predal ako nekvalitné a predajca tak oklamal nás. Lebo je to jedno. Pretože my zákazníci sme vždy za nekvalitu zaplatili draho. A môže nám byť jedno, kto sa „napakoval“ na úkor toho druhého: či to bol výrobca alebo predajca.

A keby v tom aj bol predajca nevinne, tak zákazník nemá žiadnu možnosť domáhať sa svojich práv u výrobcu. V duchu zákonných predpisov sa má svojich práv domáhať u predajcu a ten sa môže domáhať nápravy u výrobcu.

Ale čuduj sa svete, pri sťažnostiach a reklamáciách sa predajca vždy hnevá na zákazníka. A pritom by si predajca pri náznakoch nespokojnosti mohol kvalitu výrobkov preberaných od výrobcu overiť sám.

Lenže načo by to robil? Overiť kvalitu (vnútorný odpor, Céčka) LiPol batérií pre rekreačného modelára nie je vôbec jednoduché a tak zákazník kúpi „mačku vo vreci“ a drží hubu. Paradoxne aj výrobca a predajca tiež držia hubu, ale z iného dôvodu: výroba ide, zisky plynú, tržby sú, rabat tiež. Tak načo to meniť? Aká krásna pohoda.
 


Ale doparoma!

To je pohoda pre nich, nie pre nás. Zmeňme to! Ozvime sa! Vzoprime sa!

My to nechceme obrátiť, že za kvalitné výrobky budeme platiť „nekvalitné“ ceny. My chceme za kvalitný výrobok zaplatiť kvalitnú cenu a za „šmejd“ len šmejdovú cenu.
 

Ako to však urobiť ?

No v prvom rade si to treba uvedomiť a nezmieriť sa „s osudom“. V tom žiadny osud nie je. V tom je vypočítavosť, neserióznosť, klamanie zákazníka.

Jeden (výrobca) aj druhý (predajca) spoliehajú na to, že nemáte možnosť dokázať, že výrobok nemá tie parametre, ktoré sú na ňom okázalo napísané.

No, v prípade falošných Opto regulátorov je to paradoxne veľmi jednoduché: ohmmetrom (multimetrom prepnutým na meranie odporov) zmerať odpor medzi čiernym silovým prívodom z batérie a medzi čiernym signálovým káblikom. Ak je odpor nekonečný (na displeji je OL - OverLoad), tak je to naozaj Opto, ak je „nejaký“ (malý, skoro nulový), tak je to falošný Opto regulátor.

Treba povedať, že v kamenných obchodoch vás v tomto prípade veľmi klamať nebudú (asi preto, že sú si vedomí ľahkého a rýchleho odhalenia), ale pri nákupoch z HobbyKingu ste takmer bezmocní. Výrobca aj predajca vedia, že v prípade reklamácie je poštovné možno vyššie ako cena regulátora samotného. A tak sa na to vykašlete. A oni obaja sú radi, že ste sa na to vykašľali, lebo práve s tým tak trochu rátali. A život (aj ich zisk) ide ďalej.

Ale bola by tu možnosť: do komentárov k danému výrobku napísať (a hoci aj po slovensky alebo česky, ak už nie po anglicky), že toto nie je pravý Opto regulátor, ale že to je len regulátor bez BECu. Ak by sa predajca postaral o „záhadné“ zmiznutie vášho komentára (ak bude po slovensky alebo po česky, tak je pravdepodobnejšie, že ho tam nechá), tak sa s tým treba pochváliť na rôznych modelárskych fórach a využiť tak trochu silu médií.
 

Pri LiPolkách je situácia trochu zložitejšia. Zistiť, že LiPolka nemá také Céčka, ako výrobca tvrdí, je trochu ťažšie. My sme sa snažili prispieť svojou troškou do mlyna a už dávnejšie sme uviedli niekoľko návodov na stavbu meračov vnútorného odporu LiPol batérií (Merač vnútorného odporu (Ri) 2 až 6-článkových LiPol batérií a Merač vnútorného odporu LiPoliek - 4.časť - Teraz presnejší a tiež Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov) a aj program, na výpočet Céčok z hodnoty vnútorného odporu a kapacity článkov. Aj na web stránkach pána Miloša Zajíca je návod na stavbu merača vnútorného odporu.

Môže sa samozrejme stať, že budete čeliť námietkám v štýle: „Tento prístroj je necertifikovaný, pochybného pôvodu“ a „Ten vzorec na výpočet Céčok, to je akýsi blud“. Vtedy by mohla pomôcť porovnávacia metóda: zohnať LiPolku seriózneho výrobcu, ktorej Céčka zodpovedajú udávanej hodnote. A potom aj pomocou onoho „pofidérneho“ merača dokázať, že „hausnumerá“ kvalitnej batérie a toho jeho „šmejdu“ sú akési rozdielne, hoci by mali byť rovnaké. Alebo je možné aj meraním prúdu priamo v modeli dokázať, že kvalitná batéria dá inú „šťavu“ ako onen šmejd. Atď, atď.

Veď Céčka (C-rate) znamená, že pri odbere prúdu, zodpovedajúcom súčinu kapacity batérie (v Ah) a hodnoty „C“ (napr.: 2,2Ah x 30C = 66A), môže svorkové napätie poklesnúť maximálne o 10% svojej hodnoty bez odberu.

Spôsobov je viacero a keď hneď pri nákupe, pred jeho očami batériu vybalíte a otestujete, tak seriózny predajca isto uzná, že to tak naozaj je. Keď už nič iné, tak aspoň rozlíšite tých, čo hľadajú spôsoby od tých, čo hľadajú dôvody. A viete, u koho nakupovať aj naďalej budete, alebo kam vaša noha už viac ani „nepáchne“.

A čo by mali robiť predajcovia?

No predsa to isté v bledomodrom. Pri Opto regulátoroch je to jasné, tu nie je čo riešiť. Ale pri objednávaní a výbere tovaru, teda LiPoliek od svojho dodávateľa (najlepšie osobne) urobiť námatkovú kontrolu a niekoľkým (viacerým) batériám zmerať ich vnútorný odpor. Či už priamo, alebo porovnávacou metódou. Zmeranie jednej trvá len pár sekúnd. A pri bežných pravidelných dodávkach tovaru urobiť námatkovú kontrolu u seba v predajni.

Že pri tom poruší (otvorí) originálny obal? No ak je batéria v poriadku, tak hneď prvému zákazníkovi ju ponúkne s tým, že je ním zmeraná a že je teda OK. Isto nebude protestovať.

A ak batéria nie je v poriadku, tak jeho dodávateľ musí uznať, že aby sa presvedčil o jej (ne)kvalite, tak musel porušiť obal.

Čo robiť pri nákupoch z HobbyKingu? No, tu je každá rada drahá. Ale ak je aj batéria drahá a chceme dosiahnuť zlepšenie kvality (alebo zníženie ceny), tak aj tú treba reklamovať. Najlepšie by bolo objednávať nie kusovo, ale vo významnejších množstvách, aby pomer poštovného a ceny tovaru vyšiel priaznivejší. A hneď po doručení zmerať kvalitu všetkých batérií a ak je to taká „nepodarená“ séria (akože v poslednej dobe je každá séria nepodarená), tak vrátiť a reklamovať celú dodávku. A nedať sa a otravovať, otravovať a otravovať.

Možno vami vrátené LiPolky predajca (výrobca) obratom ruky, bez mihnutia oka predá inému chudákovi. Tak nech sa aj on bráni. Veď možno tie nepodarené batérie, ktoré sú pre vás takým sklamaním, už nejaký Nemec, Francúz, či Američan reklamoval a vrátil a teraz sa ocitli u vás. Nie so zľavou, ale pekne za plnú cenu. A tým chudákom ste teraz vlastne vy.
 

Súvisiace články:

Staré dobré Turnigy

Staré dobré Turnigy – 2. časť

Aké sú skutočné Céčka predávaných LiPoliek?

Plošný spoj pre Merač vnútorného odporu LiPol - verzia 3P

Finálna podoba merača vnútorného odporu 2 – 6 článkových LiPol

Podklady pre výrobu merača vnútorného odporu 2 až 6 čl. LiPol

Merač LiPo batérií - prevedenie od Hansa-Georga Hopmanna


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 23. 5. 2013, 09:30 | Prečítané: 6332x | Kategórie: Iné | Napísal: admin |
Komentáre: 2
Nejako to neviem dohladat, niekde ste tu mali aj plosak na ten merac, normalne ma zacalo silno lakat si ho postavit a pomerat v nasom "lokalnnom modelarskom obchode" tie baterky, co predavaju... :-)
Odpoveď | 2013-05-24 09:26:14
.:. J O
Oli, doplnil som to na záver článku do Súvisiacich článkov.
Odpoveď | 2013-05-24 10:23:53
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40162.2 kb