CeBIT: více prostoru pro scénu Open Source

Keď som si prečítal tento nadpis a následne aj celý článok na serveri hw.cz, skoro som vyskočil zo stoličky.

Naozaj ma veľmi potešilo, že čas ukázal, že sme mali pravdu.

Konkrétne mali pravdu všetci vyznávači Open Source, čo sa v modelárskej branži najviac vyostrilo v prípade kontroverzného (výraz: kontroverzný sa mi začína pomaly páčiť) vysielača Turnigy T9X.

Na našej Web stránke sa to začalo takmer presne pred dvomi rokmi.....

autor: Janko O.

 

Link na článok CeBIT: více prostoru pro scénu Open Source na HW-serveri

 

Druhého januára (ledna) 2011 sme uverejnili článok nášho kamaráta Vpershinga, pod názvom: „Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)“. Vyvolal nebývalú polemiku, čo vyústilo v nezvyčajne veľké množstvo (40) „šťavnatých“ komentárov.

O niekoľko dní neskôr sa tento článok dostal na pretras aj na RC mánii (posledný príspevok na tejto stránke, a piaty príspevok na tretej stránke) a tam to bolo ešte zaujímavejšie. Vysielače s Open Source softvérom boli označené ako „Open sračky“ a iní pravoverní modelári tvrdili, že vysielač s Open Source by mal byť zakázaný, pretože je životu nebezpečný (autor tohto výroku je na RC mánii moderátorom a na Moje Hobby dokonca adminom). Na záver bol autor článku takmer vyhlásený za nesvojprávneho dementa, na čo znechutený Vpershing požiadal admina o zrušenie svojho účtu na tomto serveri a na RC mániu definitívne zanevrel.

V súkromnej správe som adminovi vytkol, že nevyberavé ataky na Vpershinga nemal dopustiť a že takto RC mánia prišla o jedného z najlepších odborníkov, ale z odpovedi som pochopil, že on je skôr na druhej strane barikády a uznáva iných „odborníkov“.

Veľmi pekne a musím uznať, že s neuveriteľným nadhľadom to vystihol český modelár Lubor, ktorý napísal:

No já bych vpershinga nebral na lehkou váhu. To co tady napsal si zapište za uši a jednou si na to vzpomenete. Svět spěje tam kam spěje, a že to není Vaším směrem, to je mu - věřte mi - úplně fuk. Pokud trochu zapátráte Internetem, zjistíte, že vpershing není žádné ořezávátko. To co již předvedl, před tím klobouk dolů - přiznávám se bez mučení - to neumím a rád bych tomu trochu rozuměl“.

S odstupom času musím uznať, že Lubor mal neuveriteľnú jasnozrivosť a začínam si myslieť, že je to priamy potomok Nostradama.

To, že časom bol Open Source v RC súpravách nie len „vzatý na milosť“, ale dokonca začína byť priam žiadaný, dosvedčuje komentár k článku „Jeti DC-16 ergonomicky a kriticky“, na ktorý sme upozornili v našom článku „Praktické zhodnotenie užívateľských vlastností vysielača DC-16“. Tu Richard Mrázek, alias RiMr poukazuje na určité možnosti, kde T9X vyniká nad Jeti DC-16, takto: „Ve vysmívaném opensource FW je toto záležitost na chvilku. U DC16 jsem se pěkně zapotil.

Roman Vojtěch, alias Lomcovák mu odpovedá: „Open source jsem se nikdy nevysmíval. Jede v telefonech, tabletech, wifi routrech, všude. Být Jeti, tak celou DC16 “otevřu”. Bylo by to jako blesk z čistého nebe. Nic lepšího by pro své zviditelnění nemohli udělat. Úplně to vidím, jak se hromada dnešních mlaďochů, kteří jsou chytří jak opice, spojí a posunou ten vysílač úplně jinam.

A tak článok: „CeBIT: více prostoru pro scénu Open Source“ zverejnený na HW-serveri len završuje víťazstvo zdravého rozumu nad spiatočníkmi a inými „brzdami pokroku“, keď najväčšia a najvýznamnejšia európska prehliadka informačných technológií CeBit konštatuje: „Otevřený software se stal významným faktorem digitálního průmyslu, o čemž svědčí i pozitivní vývoj přehlídky Open Source Park na veletrhu CeBIT.

 


Dovolil by som si „vypožičať“ Luborove slová a zmysel jeho výroku viac zaostriť na modelársku techniku (hlavne elektroniku) ako takú a tým, ktorí sa vehementne bránia nástupu nových technológií v tomto našom hobby jemne pripomenúť:

Svět modelářských technologií (prenosové protokoly na 2,4GHz s implementovanými systémami Hold a FailSafe, modelárske telemetrie, systémy stabilizácie letu modelu, samonavádzacie systémy, systémy návratu pri strate signálu, RC vysielače, ktoré sú naozaj „počítačové“, rozmanitá modelárska avionika,  prvky robotiky v modelárstve apod.) spěje tam kam spěje, a že to není Vaším směrem, to je mu - věřte mi - úplně fuk.


 

Súvisiace články:

Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)

Robotika v modelárstve

Význam Firmware v moderných zariadeniach

Ďalšia etapa telemetrie? (Možno) Modelárska RC avionika - 1.časť

Ďalšia etapa telemetrie? (Možno) Modelárska RC avionika - 2.časť

Ďalšia etapa telemetrie? (Možno) Modelárska RC avionika - 3.časť

Praktické zhodnotenie užívateľských vlastností vysielača DC-16

Nastavenie modelov v ER9X - Turnigy 9

Prúdový senzor svojpomocne

(Na rozdiel od našich futbal- a hokej-istov) Sú majstrami sveta!

Zbroja na novú sezónu
 

 


 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 19. 12. 2012, 09:22 | Prečítané: 4849x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 7
nuz veru,
open source sa uz osvedcil a pouziva sa v roznych zariadeniach a v mnohych odvetviach, kadejaky "odbornici" si ani neuvedomuju ze ho maju napr. v telefone, alebo ich provider pouziva open source na svojich serveroch vdaka ktorym sa pripajaju na internet, ale v RC suprave ho nechcu lebo je to odpad :-).
ludia by mali viac premyslat kym "daju ruku do ohna"

dva priklady za vsetky:
odkaz
odkaz
Odpoveď | 2012-12-19 11:48:15
...a teda pointa tohoto článku je...?
Keď som uvidel nadpis, potešil som sa, že tu bude nejaké "pojednanie" o tých technológiách, alebo aspoň vízia do postapokaliptického sveta po piatku...z toho čo tu je mám pocit len naprávaného ega smerom k nemenovanému fóru...|-/
Odpoveď | 2012-12-19 11:55:19
.:. mior | mail
Pointa je predsa jasná - že ten pán už pred dvoma rokmi mal pravdu a že sa i v modelárstve musíme pripraviť na to, že mnohé modelárske nástroje, prístroje a pomôcky budú na tejto báze. Z vlastných skúseností viem, že to modelárstvu iba prospeje!. A preto treba zmeniť názory u tých, ktorí s tým apriori nesúhlasia.
Odpoveď | 2012-12-19 12:39:14
.:. mior | mail
Open Source sa venujem už dlhší čas - možno pozrieť na moje stránke odkaz
Tam si možno stiahnúť aj sériu článkov v podobe knihy vo formáte PDF.
To, že OpenSource ako také je už bežné, si málokto uvedomuje, ale je to tak. Vydalo by to na samostatný článok.
Odpoveď | 2012-12-19 12:34:21
.:. Janko O
No, to fórum nie je nemenované, ale celkom otvorene menované. S tým nemám problém. Navyše som použil citácie priamo z toho fóra. A boli z obidvoch strán "barikády", aby bola aspoň trochu zachovaná objektivita. Ale práve v komentároch k ústrednému článku tohto "pojednania" som naznačil, že ja (my) nemusím byť za každú cenu objektívny. Zopakujem: "Není na světě člověk ten, jenž by se zalíbil liden všem." A komu sa moja (naša) subjektivita nepáči, nemusí navštevovať našu Web stránku. Rovnako nelogické sa mi javí, keď niekto vytrvalo sleduje nejakú televíznu stanicu a potom sa rozčuluje, že aké tam dávajú blbosti. No tak nech prepne na inú.
K pocitu naprávaného ega: čieho ega myslíš? Vpershingovho alebo Luborovho. Lebo v podstate o nich je tento článok. A keďže sa s ich názormi stotožňujem a čas ukázal, že mali pravdu, tak som nad tým prejavil radosť. Možno ty si "masochista" a máš radosť, keď sa ukáže, že si nemal pravdu a si nešťastný, keď sa ukáže, že si pravdu mal.
"Pojednania" sa ukázali ako veľmi neobľúbené, ba priam nežiadúce a tak som použil tzv. "hlavný prúd" a vidím, že ani tak nie je dobre. Ale tým sa niektoré veci vyjasnili.
Takže asi ani netušíš, akú radosť mi urobil tento tvoj komentár. Úplne ma zbavil neistôt a nejasností. Podobne ako ten článok na HW-serveri.
...a teda pointa tohoto článku je...?
Nuž, pôvodne som to tak nemienil, ale keď už, tak že by: "Trafená hus zagágala?"
Odpoveď | 2012-12-19 12:36:51
.:. newor
...keby bol nadpis článku "Mali sme pravdu s OpenSource"...tak by som sa neozval...Ale po prečítaní nadpisu "CeBIT: více prostoru pro scénu Open Source" som čakal fakt niečo iné...ste v týchto veciach doma a kôli tomu tu chodím - že sa dozviem nové veci z oblastí, ktoré sú u mňa až druhoradé (to neznamená nepodstatné!)...toť vsjo
Odpoveď | 2012-12-19 15:31:38
.:. Janko O
Čírou zhodou okolností sa práve dnes na inej MODELÁRSKEJ webovej stránke objavilo "pojednanie" s názvom "Velký pes" s podtitulom: "POKROK V ROBOTICE" a je tam aj názorné video. Skrátka to nevymyslíš, to je život.
Spomínané video: odkaz
Odpoveď | 2012-12-19 16:22:04
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39973.1 kb