Spínač (svetiel či niečoho iného) z elektroniky serva – 2.časť

V prvom dieli sme si ukázali, ako je zapojená elektronika serva a ako je možné ju použiť na spínanie svetiel, či nejakého iného elektronického zariadenia v modeli.

Dnes pokračujeme v našom snažení a ukážeme si, ako to urobiť čo najjednoduchšie, alebo čo najefektívnejšie.

autor: Janko O.

 

 

 

 

V komentároch k prvej časti nám Pavel napísal, že tých drôtikov, čo sme na tejto schéme

Vývody označené ako Výstup1 a Výstup2 sú pôvodné "drôtiky" k motoru.

z plošáčika elektroniky serva vyviedli, je na jeho vkus trochu veľa a že by chcel niečo jednoduchšie.

A tak sme mu vyhoveli a navrhli sme zapojenie pre „nesmelých“.

 


O potenciometri (a jeho eventuálnej náhrade dvomi rezistormi R1 a R2) sme písali už minule, tak sa k tomu nebudeme vracať, ale pre istotu a pre zopakovanie sme to na schéme nechali. Nepridávali sme žiadne ďalšie drôtiky, ale využili sme len tie, ktoré tam už boli: čiže drôtiky k motoru (ten sme samozrejme odpojili). Po odpojení motora zapojenie vyzeralo takto:

Ak použijeme dobrú elektroniku zo serva, ktoré má napr. vadnú prevodovku (alebo motor), tak podľa toho, aké impulzy do vstupu privádzame, polarita napätia na týchto drôtikoch sa bude meniť. Raz tam bude +/- 5 Voltov a potom -/+ 5 Voltov. Stav bez napätia sa takmer nedá dosiahnuť. Svetielkam z LED diód to vôbec nemusí vadiť.

Ak zapojíme svetielka podľa tejto schémy, tak raz (v jednej polohe príslušného prepínača na vysielači) budú svietiť diódy D1 a D2 a pri inej šírke vstupných impulzov (v druhej polohe toho prepínača) zase diódy D3 a D4.

Ak nechceme prepínať medzi dvojicami svetielok, ale ich chceme len zapínať a vypínať, stačí jednu dvojicu diód vynechať (buď D1 a D2, alebo D3 a D4). Rezistor R3 je obmedzovací, na iných schémach označovaný ako Ro. Jeho hodnota je závislá od toho, aké LED diódy budú použité.

Ak by sme ale chceli vyriešiť Paliho problém a našim spínačom ovládať ďalší elektronický obvod, ktorý zabezpečuje napr. blikanie stroboskopických pozičných svetiel, musíme použiť nasledujúce zapojenie:

Dióda na schéme nemusí byť presne typ 1N4007, ale v podstate akákoľvek usmerňovacia dióda pre prúdy 0,5A a viac. Rovnako hodnota kondenzátora C2 je len orientačná, stačí na napätie 6V.

Tu síce nie je potrebný obmedzovací rezistor, ale zase musíme použiť diódu a kondenzátor. Dióda zabraňuje tomu, aby sa na prídavné elektronické zariadenie dostalo napájacie napätie s nesprávnou polaritou. Kondenzátor vyhladí výstupné impulzy zo servo-zosilňovača a zabezpečí riadne napájanie tohto zariadenia.

Toto zapojenie má však nevýhodu a to tú, že „vďaka“ úbytku napätia na dióde (asi 0,8 Voltu), bude napájacie napätie prídavného elektronického zariadenia práve o túto hodnotu nižšie. Takže namiesto 5V tu bude len asi 4,2V.

 


Tí, ktorí sa s touto skutočnosťou nechcú zmieriť, môžu použiť toto zapojenie:

Vývody označené ako Výstup1 a Výstup2 sú pôvodné "drôtiky" k motoru.

Tu však už treba vyviesť ďalšie „drôtiky“ (vlastne len jeden drôtik), konkrétne 0 (GND), čo je v podstate mínusový prívod do serva (býva čierny alebo hnedý).

Táto fotografia je pre tých, ktorí nevedia ako pripojiť tie ďalšie "drôtiky", na schémach označené ako  +5V  a  0(GND). Je to veľmi jednoduché: červený z trojice farebných drôtikov je +5V a čierny (niekedy býva hnedý) je 0(GND).

Výhodou tohto zapojenia je to, že netreba žiadnu diódu a výstupné napätie bude plných 5 Voltov. Okrem toho sa tu dá použiť aj vadná elektronika serva, pretože stačí, aby zo štvorice spínacích tranzistorov bol dobrý len jeden, v tomto prípade T1. 


Zatiaľ sme sa nijako nezmieňovali o tom, aké prúdy môžeme našim spínačom ovládať.

Spínacie tranzistory v elektronike aj toho najbežnejšieho serva (napr. HXT900) "znesú" minimálne 0,5A. To je hodnota pre ovládanie bežných svetielok a stroboskopických pozičných obvodov plne dostačujúca.

V prípade, že máte k dispozícii elektroniku nejakého "ťažkotonážneho" serva, tak môžete ovládať aj prúdy niekoľko-násobne väčšie.

Pre tých, ktorí by takýmto spínačom chceli ovládať napríklad prižhavovanie modelárskeho spaľovacieho motora, zapínať generátor dymu, alebo iné zariadenie s väčším odberom, je určená niektorá z nasledujúcich častí tejto série. 

 

Súvisiace články:

Spínač (svetiel či niečoho iného) z elektroniky serva – 1.časť  

Spínač (svetiel či niečoho iného) z elektroniky serva – 3.časť

Oprava serva - 1.časť - vybehané servo

Oprava serva - 2.časť - spálené servo

180 - stupňové servo: Ako funguje a na čo je?

Vplyv odberu serv na rušenie

Vôla serv - a čo s ňou? 

Aké silné servá dať do modelu?

 

 


 


 


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 29. 4. 2021, 08:13 | Prečítané: 19884x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 11
Ahoj J.O. verím ,že sčasti aj pre mňa si polopatisticky sa snažil nakresliť najjednoduchšiu schému, ale neviem či tie tranzistory T1-4 a kondík C1 mám tiež doliepať na výstup motorčekových vodičov 8-o .
No proste na výstupy do motorčeka som dal najprv kondík a potom aj diodu a ono sa to správa tak že nereaguje na pokyny z visielačky a kalí stabilných 4,7 V. O zopnutí na pokyn z visielačky len snívam.
Pomôž mi tým ,že odfoť ešte to zapojenie iba s C2 tam bude vidno čo tap všetko nalepuješ;-)
Odpoveď | 2012-03-21 13:41:10
Tie tranzistory su uz na doske, ktoru vydolujes zo serva.
Elektronika, ktoru mas je OK?
Ako si vyriesil ten potenciometer, co je v serve, nahradil si ho dvoma odpormi ako pise Janko? Ak nie, nastavil si ho do stredu?

Ked odletujes motorcek, tak jeho privody su tie, na ktore je zapojeny C1. Skus si to v zapojeni, ktore je na tretom obrazku zhora (ledky antiparalelne), tam sa da nastavit potenciometrom okamih (poloha paky) ked to bude prepinat.
Odpoveď | 2012-03-21 17:17:24
.:. Janko O
Pali.
Žiadne tranzistory nikam neletuj. Tak ako ti to napísal Oli (aj o tom potenciometri).
Ak chceš fotku, pozri si obidve v prvej časti. Tam z plošáčika (v strede obrázku) vedú doľava dva červené vodiče k motoru (vidno ho na fotke). Motor odletuj a pridaj diodu a elektrolytický kondenzátor. Možno by bolo dobre, keby ti pomohol JN. Pre teba - neelektrikára môže byť problém orientácia diódy aj elektrolytického kondenzátora.
Odpoveď | 2012-03-21 18:26:26
Ahojte-už viem kde som spravil chybu-ja som totišto iniciatívne odstrihol aj tie 3 vodiče čo idu k potenciometru (to som nevedel kde to vedie), aby som dostal odľahčený plošák a ostatne som mal za odpad. Bolo mi divné ,že nepíšeš čo s drotikami čo idu do potenciometra....|-/ .
Keďže o pokazene potenc. nie je núdza a po detailných vysvetleniach olisoftu a J.O. už aj elektro antitalent si bude vedieť spínač zmajstrovať sám. Dík za rady.:-)
Odpoveď | 2012-03-23 08:23:01
.:. Simi | mail
Mám dotaz. Odpor před diodama mě podle kalkulačky vyšel -100 ohmu. Co s tím?
Odpoveď | 2015-09-03 08:53:43
.:. J O.
To bude diodami tiecť pomerne malý prúd (rádovo mA až desiatky mA) a diody budú teda slabo svietiť.
Ako si to počítal?
Odpoveď | 2015-09-04 08:41:51
.:. Simi | mail
Nekde jsem se docetl, že dioda bere 20mA takže napajení jsem dal 5V, 2 bíle dipdy v serii a napetí na bílé diodě je 3,2V a proud 20 mA. Můžu to zkusit vyfotit. Ještě mám dotaz. Ty diody tam můžou být jen 2 nebo i víc.
Odpoveď | 2015-09-04 12:04:42
.:. J O.
Takto:
(maximálny) prúd, tečúci (LED) diodou je jedným z parametrov tejto súčiastky. Sú diody, ktoré majú tento parameter na úrovni desiatok mA (ako správne uvádzaš), ale sú diody, kde to sú jednotky Ampérov. Záleží na tom, na čo má tá LED-dioda slúžiť. Rovno ti poviem, že ak má byť súčasťou pozičných svetiel modelu tak, aby zlepšovala viditeľnosť ("čitateľnosť") modelu, tak diody s prúdom 20mA sú na to slabé. Vo svojich modeloch používam 3W LED diody a púšťam do nich asi 1A prúdové impulzy. Ale mám aj 10W LED (asi 12V, 0,8A) a mám aj 100W LED a tie chcú 33V a prúd 3A.
Ale ak tie tvoje diody majú len niečo indikovať, tak vtedy je samozrejme 20mA dosť.

Čo sa týka tvojho dotazu o počte diod, tak veľmi záleží na tom, aké diody tam (do série zapojíš) dáš. Ak to celé napájaš 5 Voltami a ty tam dáš dve diody s Uf = 3,2V do série, tak to bude svietiť veľmi mizerne. Lebo aj bez odporu by "chceli" 2 x 3,2V, čiže 6,4V a ty im ponúkneš len 5V a ešte prúd znížiš odporom v sérii.
Odpoveď | 2015-09-04 16:23:27
.:. Simi | mail
Potřebuji to na model traktoru, který předělávám od Brudera. Chtěl bych tam udělat světla. Na celý model potřebuji 8 diod. Z toho 4 potřebuji aby svítily hodně. 2 Dopředu a 2 Dozadu. Zbytek stačí aby byly jen na efekt ale 2 potřebuji červé. Mám na to 2 elektroniky ze serva. Posílám odkaz na model.

odkaz
Odpoveď | 2015-09-04 20:10:31
.:. J O.
Tie LEDky, ktoré majú svietiť silno, nedávaj do série 2, ale zapoj len jednu a rezistor daj taký, aby svietili silno. Kombináciu LEDka + rezistor môžeš dať dvojmo - paralelne.
Ani LEDky, ktorých napätie v priepustnom smere (Uf) je väčšie ako 2,5V, nedávaj do série dve, ale len jednu a prúd opäť nastav správnou hodnotou rezistoru.
Odpoveď | 2015-09-05 08:16:55
.:. Simi | mail
Díky za radu. Zkusim to a dám vědět o výsledku
Odpoveď | 2015-09-05 08:38:39
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb