Napájanie vysielača T9X s firmware ER9X

Ani sebelepší vysielač nám neposlúži spoľahlivo, keď nemá spoľahlivé napájanie. Každý z nich je vybavený signalizáciou zníženého napätia napájania - či už rozsvietením LED, zmenou jej farby, výpisom na displeji, akustickým varovaním...

autor: vpershing

pridal: mior

V čom si cením prínos FW ER9X pre Turnigy je možnosť variabilne nastaviť kontrolovanie potrebného napájacieho napätia pre rôzne typy napájacích článkov. To skutočne veľmi zvyšuje spoľahlivosť vysielača na rozdiel od mnohých iných, kde je toto hlásenie kritických hodnôt napevno dané zapojením pre jeden typ článkov. To že procesor sám toto napätie v slučke neustále meria, nám dáva možnosť prostredníctvom FW nastaviť jednoznačnú hodnotu, na ktorú vysielač upozorňuje varovaním. Táto hodnota môže byť rôzna podľa typu napájania. Varovanie je akustické ale aj vizuálne - bliká pozadie meranej hodnoty napájania.

A treba ešte pripomenúť jednu dôležitú vec. NA ROZDIEL od súprav 27, 35, 40 MHZ vysielače 2,4GHz NEPOTREBUJÚ pre plný výkon čo najvyššie napätie. Mikročipy v nich dokonca pracujú s napätím 3,3V ! Filozofiu prenosu údajov v tomto prípade možno skôr prirovnať k "matematicky definovanému vysielaniu šumu v celom pásme" a nie trvalému vysielaniu na jednom kanále (čo je charakteristické pre FM súpravy).

Ako to teda možnosti ER9X využiť?

Tesne po zapnutí má vysielač odber 60mA. Je to vlastne odber základnej procesorovej dosky, ktorá v prípade, že je zapnutá kontrola nastavenia prepínačov a polohy plynu zatiaľ do VF časti nedodáva signál a čaká na reakciu používateľa ich prepnutím resp. presunutím do základnej polohy. Po uskutočnení týchto opatrení (aby sa náhodou nerozbehol elektromotor na pohone a podobne) prejde vysielač do štandardného režimu, pustí vysielanie a odber vysielača sa zvýši na 160mA.

V prípade, že počas vysielania klesne napätie napájania pod stanovenú hranicu (nastavenú v základných nastaveniach vysielača), spustí sa akustický alarm, ktorý má ale taktiež svoju potrebu energie a počas zvukového signálu sa odber celej vysielačky zvýši na 190mA.

Minimálne napätie, pri ktorom ešte vnútorné stabilizátory zabezpečovali stabilných 5V pre riadiacu elektroniku bolo u mňa 6,8V. Pod týmto napätím už hrozí výpadok funkcie vysielača. Technicky dané, sú v ňom vstavané stabilizátory 7805, ktoré majú dropout napätie okolo 2V takže až do poklesu napájania 7V vysielač prakticky normálne pracuje.


Preto som nasimuloval vybitie mnou používanej batérie LiPol for Transmitters Turnigy 3S 1450mAh z plne nabitého stavu  prúdom 200mAh, aby som mohol stanoviť hodnotu napätia, pri ktorej mi vysielač začne hlásiť, že mu dochádza energia.

Z vybíjacieho grafu možno pomerne presne určiť, že tou hodnotou je 10,2V po 6 hodinách a vysielač bude ešte aspoň 20 minút pracovať. V praxi je tento odber menší (160mA) a ak bude navyše vysielač nie stále zapnutý, tento čas bude adekvátne dlhší.


Tu pripomeniem možnosť nastaviť vo FW ER9X signalizáciu nečinnosti, ktorá sa v minútach dá nastaviť. Proste aby sme nezabudli vysielač vypnúť, po x minútach nás zvukovou signalizáciou upozorňuje, že je stále zapnutý a nič sa s ním  nerobí.

Súčasne som pri tom presne zmeral rozdiel medzi napätím, čo hlási o napájaní vysielač a tým, čo som nameral prístrojom Metex. V podstate bol rozdiel nulový - daný rozsahom merania. Vysielač napr. pri prechode z 9,96V na 10V zareagoval zmenením hodnoty z 9,9 na 10,0V. Takže korekciu resp. kalibráciu v mojom prípade ani netreba prevádzať.

Teda v menu podľa obrázku


(dostaneme sa doň dlhým stlačením LEFT) zmeníme hodnotu Battery warning na 10,2V a nastavíme  Inactivity alarm dajme tomu na 5 minút.


Na stránke 5/6 v základnom nastavení vysielača možeme zadať v poslednom riadku presnú hodnotu napätia batérie nameranú voltmetrom v prípade, že vysielač túto hodnotu zobrazuje inú, čím skalibrujeme jeho meranie.


V prípade použitia 8 NimH článkov pripájam graf ich merania podobného vybíjacieho testu. Tu si nevšímajte relatívne krátku dobu, sada nebola nabitá už hodne dávno...  Tu je dobré nastaviť hodnotu Battery warning na 9,0V, i tak ďalší pokles napätia tejto sady až do 7V zabezpečí ešte 30 minút prevádzky.


Ďalšia možnosť je na napájanie použiť 2 články LiIon.


Ich graf vybíjania nasleduje. Napätie tu klesá veľmi pozvoľne a nedošlo ani k úplnému vybitiu článkov, keďže po cca 6-tich hodinách kleslo ich napätie pod nám potrebných 7V.


V tomto prípade má Battery warning hodnotu 7,1V - k tejto hodnote sa dopracujeme po 5 hodinách odberu 200mA. Pritom ešte ďalšiu hodinu bude vysielač fungovať...

Aj keď bežne používam pre napájanie vysielačov LiPol 3-článok, tu som zistil, že to nebude možné. Ten môj sa totiž do T9X nevojde :-(


Preto v tomto prípade som dal prednosť 2 ks ľahkých  Lion článkov pôvodom z nepoužiteľnej batérie z notebooku. A ako rezervu nosím ešte 8 článok Eneloop.  


Napájanie prijímača je štandardné 5V. Pri ňom som chcel tiež zmerať minimálnu hodnotu napájania, do ktorej ešte prijímač pracuje. Nechtiac som však zámenou + a - otestoval odolnosť prijímača voči prepólovaniu (tvrdé 4 články Eneloop). Prijímač to prežil s drobnou ujmou, t.j. odpálil som filtračný elektrolytický kondenzátor a zničil stabilizátor 3,3V v SMD prevedení (obvody prijímača pracujú s týmto napätím). Jednalo sa o Torex 6206, ktorý má droupout 0,3-0,6V pri 150mA, takže do 4V vstupného napájania určite prijímač pracuje. Výmenou LDO stabilizátora za iný, s dropout napätím 0,2V som túto hranicu v mojom prípade znížil na 3,5V.


Keďže je krabička prijímača pomerne priestorná, k doske elektroniky sa do nej určite vojdú ešte nejaké tantalové alebo Low ESR kondenzátory pre elimináciu poklesu napájacieho napätia pri súčasnom pohybe všetkých 8-mich pripojených serv. To neznamená, že by bez tých kondenzátorov to nefungovalo. Ale ako z praxe poznám, aj Futabáci pripájajú na nepoužité servo vývody svojich značkových prijímačov Low ESR kondenzátory pre elimináciu spomínaných efektov... Tu sa vmestia priamo do krabičky.

Všetkým Vám odporúčam venovať kvalitnému napájaniu dostatočnú pozornosť. Aj keď nemá každý priamo možnosť takého nastavenia varovania vysielača, vo väčšine prípadov máme na displeji údaj o napätí. Nuž a odporúčam každému z Vás si prebehnúť vybíjací cyklus Vami používaných článkov (k tomu som využil prepojenie nabíjačky s PC a tam zaznamenanie tohto priebehu do grafu - ako, to nájdete na týchto stránkach). Poznamenať si pritom hodnotu napätia, pri ktorom nastáva zlom v grafe, t.j. napätie začne prudkejšie padať. Túto hodnotu potom sledovať a považovať ju za kritickú. Vylúčime tým možnosť rizika, že neuriadime model z dôvodu nefunkčnosti vysielača.

A prosím, neberte moje namerané hodnoty za platné aj pre Vás. Sady poskladané zo štyroch článkov z Lidla, štyroch Eneloopov alebo tak podobne sa určite nebudú chovať tak, ako na mojich grafoch! Premerajte si to každý radšej sám a prípadne zvýšte warning hodnoty o pár stovák mV.

  vpershing

 

Súvisiace články:

Je LiPol batéria vhodná do RC vysielača?

Nastavenie modelov v ER9X - Turnigy 9

Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 26. 2. 2013, 17:13 | Prečítané: 12360x | Kategórie: Turnigy 9X | Napísal: mior |
Komentáre: 5
Ja uvažujem na týmto napájaním, malo by to mať asi aj správny konektor
odkaz
Odpoveď | 2011-06-30 19:58:00
Ahoj Vlado - samozrejmä kvalitný príspevok, ale na mojej TX9 pri napájaní je najkritickejší konektor na 1. obrázku hore !! Spojenie je akési voľné, vnútry sa to ločká až ma zamrazí , ked si pomyslím , že raz to vypadne- alebo dočasný nekontakt - visielačka bez šťavy a všetky teórie o slabej baterke sú malina oproti tejto katastrofe. Našiel sa už niekto kto zmenil konektor pripojenia baterie k visielačke ? Ako ?8-|
Odpoveď | 2013-03-03 11:49:59
.:. J O
Pali.
Možno by pomohlo sekundovým lepidlom prilepiť plastové telo konektora o dosku plošného spoja. Aby neboli všetky sily pri manipulácii s konektorom prenášané na kontakty.
Odpoveď | 2013-03-03 12:01:46
Čaute. Chcel by som poprosiť o radu. Vo vyššie uvedenom článku autor spomína že nedopatrením prepóloval napájanie vysielačky a vymenúva aj vzniknuté škody na vysielačke. Z hanbou sa priznávam, že sa mi podarilo to isté keďže som do vysielačky Turnigy 9x chcel narvať baterku Turnigy 1C 11,1V Transmiter Pack. Táto má tri konektory, ale ani jeden nieje konštrukčne presne taký ako je vo vysielačke ( čo by takým "odborníkom" ako ja zabránilo urobiť podobnú hlúposť ). Skrátka som dvojpólový konektor z baterky pri zapájaní posunul o jednu pozíciu doprava a vtedy to prišlo. Niečo tam prsklo, trochu zasmradilo a nešťastie je na streche. Čo teraz ? Keď som potom s malou dušičkou zapojil baterku správne, zistil som že vysielačka funguje ( displej zobrazuje všetky štandardné údaje a nevypisuje žiadne poruchové hlásenie ). Len motor a servá v modeli ( loď ) sa správajú veľmi divne. Čo mi dovtedy fungovalo sa správa ako besné. Motor buď nejde alebo sa rozbehne a nedá sa zastaviť a nedá sa nastaviť nulová poloha a servá šklbú ako pri rušení. Skrátka celé sa to pos.... Poraďte mi prosím kto by mi vedel tú vysielačku opraviť a či sa to vôbec oplatí. Ďakujem.
Odpoveď | 2018-06-14 14:47:09
.:. J O.
@ "Poraďte mi prosím kto by mi vedel tú vysielačku opraviť a či sa to vôbec oplatí."
Janči, tak v tomto ti fakt neporadíme.
Skús na nejakom modelárskom fóre (RC portal, RC mania), možno niekto niečo takéto už opravoval a má teda konkrétnu skúsenosť.
Odpoveď | 2018-06-15 07:57:47
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.92 kb