Dnes oslavujeme?! Máme 10 rokov

Aby bolo jasné: 10 rokov má táto naša web-stránka.

My, teda traja (modelárstvom) „postihnutí“ bratia – Milan, Miroslav a ja (Janko O.), máme predsa len „trochu“ viac. Už minule som to prezradil: dokopy je to 191 rokov.

Ale to vôbec nebráni tomu, aby sme sa s našimi „modelíkmi“ hrali ako malí chlapci. A keby len to!

Radi sa s Vami o túto našu radosť už 10 rokov delíme a dokonca Vás na tento druh „skotačenia“ neúnavne nahovárame.

pripravili: MiOr a Janko O.

 

Keď sme pred vyše 10-timi rokmi pripravovali podklady pre túto našu web-stránku, tak náš zámer bol jasný: naša web-stránka nemala byť o tom kde sa bude lietať, či kde a ako sa už lietalo, ani o modelárskych súťažiach a výsledkových listinách.

Naša web-stránka mala byť hlavne (ale nie výhradne) o modelárskej technike.

Akosi intuitívne sme cítili, že elektronika, ktorá modelárstvo do tej doby len akoby nesmelo pobozkala, sa naň v blízkej budúcnosti chystá nenásytne vrhnúť a nasadiť mu vášnivého „francúzáka“.

A my sme chceli byť pri tom, chceli sme vidieť každý detail, chceli sme si vychutnať každú „erotickú“ scénu tohto modelársko-elektrotechnického „porna“.

No a teraz už vážne: modelársku techniku – teda hlavne elektrotechniku a elektroniku sme vždy brali vážne a raz sme niekde na modelárskom fóre napísali:

Kto sa teraz (rozumej: pred 10-timi rokmi) bráni mohutnému nástupu elektroniky do modelárstva, ten si sám dobrovoľne zatvára vrátka do modelárskej budúcnosti.

Podvedome sme cítili (ja Janko O. som to cítil celkom zreteľne), že sme tým tak trochu naštvali viacerých kolegov modelárov ne-elektronikov.

Až raz, jeden z nich mi kamarátsky a bez výčitiek povedal:

Vám sa to povie, vy máte elektroniku vyštudovanú, dokonca ju ostatných učíte na školách, žijete ňou profesne a nedáte si s ňou pokoj ani doma vo voľnom čase. Zaoberáte sa ňou dokopy skoro 100 rokov (Janko vyše 52 rokov, Miroslav o pár rokov menej). A od nás strojárov, stavbárov, podnikateľov, bagristov, traktoristov ….. chcete, aby sme tomu rozumeli rovnako ako vy?

To boli veru silné slová!

A tak sme sa s Miroslavom sústredili na to, aby naše články boli zrozumiteľné aj pre laikov, aby boli skôr také rukolapné, ba priam polopatistické.

A okrem toho, keď sme popisovali, ako sme v našich modeloch niečo zrealizovali, opravili, či upravili, tak sme sa snažili, aby to nevyznelo, že sa TO robí (LEN) takto, ale aby sme ukázali, že sa to dá urobiť AJ takto!

Niektoré naše riešenia sú pomerne „zvláštne“, ale fungujú! Takým typickým príkladom je článok (Lineárne) Gradovaná diferenciácia - čoby z núdze cnosť, kde v komentároch náš kamarát Robo M. napísal: Janko, niektoré Tvoje riešenia ma dostávajú do kolien! V jednoduchosti je krása!

Robo zrejme ani netušil, akú radosť nám týmto komentárom urobil. Pretože prísť s jednoduchým a fungujúcim riešením, ktoré je také nečakané, že niekoho dostane „do kolien“, to nás vždy tešilo – to sme vždy chceli a je to presne v duchu toho nášho citátu: Dá sa to AJ takto!

Za tých 10 rokov sme museli zviesť nejeden „tuhý boj“, v ktorom sme „cedili krv“ za (kacírsku) myšlienku: Dá sa to AJ takto! A aby sme sa pokúsili (z)búrať mýty o tom, že sa to dá/robí LEN takto, prípadne sa to nedá vôbec.

Či už to bolo paralelné spájanie pohonných batérií v modeloch, kde sme si museli vypočuť (prečítať) nejedno konštatovanie, že elektronike a elektrotechnike vôbec nerozumieme (a vraj niektorým bolo z nás až na vracanie ...).

O nič lepšie to nebolo ani v našom boji o paralelné spájanie BECov.

Dokonca ani naša snaha o popularizáciu modelárskej telemetrie sa nazaobišla bez odporu „zasvätených“. Podľa mnohých to je (vtedy bola) absolútna zbytočnosť. Len nechápeme, prečo v súčasnosti prakticky všetci výrobcovia RC súprav tieto vybavujú telemetriou?

Podobné bitvy sme roky zvádzali (a vlastne stále zvádzame) v oblasti letových stabilizátorov. Dokonca sme na „svetlo Božie“ priniesli vlastný softvér - Ed „sériu“: Ed_10, Ed_11, Ed_20. Len nechápeme prečo …........ výrobcovia RC súprav implementujú stabilizátory do svojich prijímačov?

Ale aby sme si len neťažkali: keď sme pred (viacerými) rokmi prišli s našim Meračom vnútorného odporu a teraz pred pár rokmi s tzv. Cevaro“ osvetlením, tak sa žiadna vlna odporu nezdvihla. Skôr sme sa stretli so záujmom a články aj softvér na Merač vnútorného odporu sme napríklad „prekladali“ do nemčiny a softvér Cevaro osvetlenia sme viacerým upravovali tak, aby fungoval podľa ich konkrétnych požiadavkov.

 



Pri tejto príležitosti by sme sa chceli poďakovať aj našim externým autorom a prispievateľom (a aj tým, ktorí nám umožnili prevziať ich články z ich webov) a poďakovanie posielame aj do zahraničia (len na upresnenie: Česko nepovažujeme za zahraničie, Česi pre nás nie sú cudzí ani cudzinci, pre nás sú stále „naši“): svoje elektronicky zamerané články nám ponúkol modelársky kolega a vlastne už aj kamarát z Maďarska – István Magi. Za preklad(y) ďakujeme Imrichovi Kiššovi.

 


 

Na záver „mojej“ časti by som chcel spomenúť taký zvláštny jav, ktorý sa prejavuje obzvlášť v posledných rokoch:

Keď naša web-stránka pred 10-timi rokmi začínala, tak modelárskych webov bolo ako maku, ich návštevnosť bola vysoká a tie weby žili – boli často aktualizované, tam sa proste stále niečo dialo.

Ale posledné dva roky, obzvlášť rok 2019 bol pre modelárske weby čierny. Že ten rok bol neľahký aj pre nás, spomíname v úvode článku (Stále je to) Vzduch, čo nás drží nad (vodou a) zemou.

Niektoré web-stránky, z ktorých sme trebárs preberali niektoré články, úplne zanikli. Napríklad také RC noviny, z ktorých sme preberali sériu Aeroškola.

Rovnako zanikla Lubákova web-stránka.

Iné modelárske web-stránky akoby zamrzli v čase. Hneď naša najbližšia: Bohdanov web. Za dva roky: 2018 a 2019 sú tam štyri odstavce (dokopy možno 30 viet) textu. Medzi poslednými dvomi aktualizáciami uplynulo 18 mesiacov. Sekcia Vaše odkazy – kniha návštev už nefunguje vôbec.

Web-stránka nášho kamaráta Jana Cingera Moje objevené Ameriky, z ktorej sme prevzali viacero článkov, hlavne o spaľovacích motoroch, po nečakanej (a možno lekármi zavinenej) smrti Honzovej manželky je niekoľko rokov (asi 6) paralyzovaná a prakticky „o ničom“. O modelárstve sa tam v posledných rokoch nedozviete vlastne nič a posledný článok v sekcii Co je nového je zo 7.4.2017.

Ďalší náš kamarát Michal Nováček a jeho web-stránka RC.305: z Michalovej web-stránky, ktorá bola pomerne často aktualizovaná, sme prevzali množstvo článkov, avšak posledný článok roku 2019 je zo 17.6.2019. Nevieme čo sa deje.

Web-stránka Martina Pilného Pina.cz: stránka, ktorá roky žila čulým životom, sa v roku 2019 „zasekla“ dňa 14.5.2019.

A tak nám z modelárskych web-stránok, ktoré sme zvykli denno-denne navštevovať a ktoré žijú a sú aktualizované, zostali:

- web-stránka Romana Vojtěcha „Lomcovák“, ktorá je však prioritne venovaná modelárskym súťažiam a kde-tu (veľmi zriedka) sa tam objaví niečo z modelárskej techniky.

- podobne – teda hlavne modelárskym súťažiam je venovaná web-stránka Vojta Stupáka. Aj tu sa občas objaví článok s technickou tématikou, väčšinou o stavbe modelov.

- stálicou na nebi modelárskych web-stránok je web Libora Kolmana kolmanl.info, ktorý je (až na vzácne výnimky) aktualizovaný prakticky denne. Je fakt, že väčšinou to sú odkazy na modelárske (alebo letecké) videá, ale občas sa tam objaví aj článok s tématikou modelárskej techniky, či už stavby modelov, alebo elektrotechniky, a občas články o fotografovaní a tvorbe videí, prípadne články o pokročilých spôsoboch spracovania modelárskych stavebných materiálov. Avšak, v porovnaní so stavom spred 10-tich rokov, v súčasnosti aj Liborovi (podobne ako nám) poklesla návštevnosť asi na polovicu pôvodného stavu .
 

A tak sa niekedy sami seba pýtame: je modelárstvo v agónii? Alebo: je modelárstvo (ako sa v Čechách hovorí) „v posledním tažení“?

Čo je toho príčinou? Môžu za to aj silné „turbulencie“ v oblasti modelárskej legislatívy?

Pýtame sa sami seba a odpoveď nenachádzame! Pýtame sa iných a odpoveď nedostávame!

A možno práve preto je v nadpise tohto článku ten otáznik!


Od miora:

Spravovanie webovej stránky je spojené s mnohými limitujúcimi faktormi.

Prvý je ekonomický. Niečo stojí prenajatý priestor, niečo pravidelné zálohovanie a samozrejme čas – a čas sú peniaze. My sme sa dohodli, že pokiaľ nás núdza nedonúti, budeme našu stránku financovať sami. Preto na našej stránke nevidíte (a dúfam, že ani nikdy neuvidíte) rôzne reklamné bannery. Občas spravíme reklamný článok – ale podľa našej vôle a úplne zadarmo ako akési promo pre našich priateľov, ktorí v niečom začínajú.

Ako už Janko O. naznačil, v poslednom období došlo k útlmu modelárskych webov. Priznávame, že aj na našej stránke v roku 2019 bolo podstatne menej nových článkov a život webu sme udržovali takzvaným refrešovaním starších článkov.

To má dva dôsledky:

Prvý je, že staršie články si prečítali hlavne novo príchodzí modelári. V zmysle hesla, že pre novorodenca je každý vtip nový, aj my sme zistili, že refrešovanie je pre takýchto modelárov prínosné. Poviete si, že nový návštevník si predsa časom prejde celý web sám, netreba nič refrešovať. Štatistiky potvrdili, že tomu nie je tak, že musíme tie články novým podsúvať, teda aspoň na začiatku! Možno je to aj tým, že tých článkov je už 1075!

Druhý dôsledok je, že došlo k určitému odlivu našich starých návštevníkov! Rozumieme tomu, lebo keď niekoľkokrát po sebe zistili, že u Oravcov nič nové, tak už prestali chodiť. Išlo hlavne o čitateľov, ktorí boli s nami od začiatku a tak ich refrešované články veľmi neohúrili. Mrzí nás to, a dúfame, že keď sa situácia zlepší, opäť sa k nám vrátia.

Aby sa však situácia zlepšila, musia nastať zmeny v určitých okolnostiach. Ako sme už spomenuli, rok 2019 nebol úplne najlepší. Či už po osobnej stránke, tak aj modelárskej. Trochu unavení z riešenia osobných problémov, či pre nie úplne najmodelárskejšie počasie alebo aj znechutení legislatívou sme akosi napĺňanie našej stránky zanedbali. Dobre to poznám! Ako dlhoročný (cez 20 rokov) externý prispievateľ do jedného časopisu v oblasti IT doľahla na mňa únava či rovno povedané – vyhorenie! A jedného dňa som prestal písať. A inak tomu nebolo ani na tejto stránke! Vyčerpali sme skoro všetky okruhy a odborné tézy, ktoré boli rozobraté a už sme akosi nenašli to, čím sa zaoberať.

Ja viem, že sa hovorí „po zlom dobré nečakaj“, ale predsa by sme chceli, keby tento rok 2020 bol aspoň o trochu lepší ako ten predchádzajúci. A keď nie lepší, tak aspoň nie horší (lebo akosi sme si na tie starosti už zvykli!). A tak sme v našom rodinno-modelárskom kruhu „objavili“ nový smer, kde by sme sa chceli realizovať a samozrejme aj prezentovať.

Jedno menej známe porekadlo (rčení) hovorí – „Ak chceš rozosmiať Pána Boha, povedz mu o svojich plánoch...“. Preto tu teraz nebudeme dávať žiadne sľuby ani prísľuby, ale niečo rozbiehame! Ak sa nám to podarí dostať do „prezentačnej“ roviny, isto vás budeme radi o tom informovať a podelíme sa s vami o radosti a starosti, ktoré nám modelárstvo dáva.

Na záver mi dovoľte niekoľko štatistických čísiel:

-          Na našej stránke je už spomenutých 1075 článkov

-          K dnešnému dňu máme 1099141 (teda viac ako milión!) návštevníkov

-          Denne príde na našu stránku priemerne 210 až  250 ľudí a prezrú si dokopy cca 600 stránok

-          Najčastejší návštevníci sú z týchto krajín: Slovensko, Česko, Nemecko, USA, Poľsko, Kanada, Francúzsko, Španielsko, Rumunsko...

-          Najviac návštev prichádza medzi 17. a 21.hodinou

-          Až štvrtina návštevníkov prichádza z mobilu alebo tabletu

-          Najčastejším prehliadačom je Chrome (až 50 percent)

-          Väčšina návštevníkom prichádza priamo, ostatní odkazom z iných i nemodelárskych stránok.

 

Čo je to desať rokov? Veľa či málo? Nevieme, iba matka história dá odpoveď...

Prajeme si aj vám veľa, veľa zdravia, nápadov a koľko vzletov – toľko pristátí, čitatelia naši!


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 21. 1. 2020, 12:34 | Prečítané: 2651x | Kategórie: Iné | Napísal: admin |
Komentáre: 6
Pani, gratulujem! Som rad, ze stale fungujete.
A dufam, ze sa s vami niekedy stretnem aj osobne, ci uz na pokec, alebo polietanie. :)
Odpoveď | 2020-01-21 21:44:33
Velká gratulace. Patřím do vaší (nejen) věkové kategorie a RC létání se pro mne stalo koníčkem, radostí i útěchou, jak krásně píšete v preambuli vašeho WEBu. Mimochodem úvod vašich stránek o mnohém svědčí. Lékaři mi už dávno zakázali létat se skutečnými letadly a tak jsem se na stará kolena vrátil do svého mládí, k modelařině, kde jsem zase našel smysl života. A protože jsem také povoláním elektrotechnik, neunikne mi žádný váš příspěvek a téměř vždy najdu něco nového a poučného. Vaše články jsou fundované mají erudici a jsou psány jazykem pro širokou modelářskou veřejnost. Vím, že tahle činnost vás stojí mnoho času a úsilí, navíc to děláte zcela nezištně, proto si zasloužíte opravdu velké poděkování. Přeji vám hodně krásných zážitků při létání a především zdraví. Vašek V.
Odpoveď | 2020-01-22 08:28:21
Gratulujem !
Odpoveď | 2020-01-23 07:09:14
Zdravím páni bratia , prajem Vám ešte veľa chuti do práce , veľa zdravia , veľa času na lietanie a všetkého VEĽA čo ešte budete potrebovať aby Vaša stránka dlho svietila na modelárskom nebi.Som kávový odberateľ/ pozerám väčšinou ráno pri káve/ , teším sa čo ste pripravili hoci nie všetkému rozumiem , ale kto chce " palicu si nájde " tak je tam stále niečo aj pre mňa . Všetko najlepšie s pozdravom Jano RV.
Odpoveď | 2020-01-24 07:43:32
V prvom rade sa Vám chcem poďakovať za Vašu doterajšiu prácu.Mnohokrát ste mi pomohli Vašimi článkami.Prajem Vám veľa zdravia,pohody a chuť pokračovať v doterajšej práci!.Ešte raz Veľká vďaka!Jozef
Odpoveď | 2020-01-24 09:50:38
.:. mior | mail
Páni, ďakujeme! Vaše slová sú nielen ocenením, ale aj povzbudením do ďalšej práce!
Odpoveď | 2020-01-25 10:45:20
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39880.98 kb