Pozor na (niektoré) súčiastky z eBay-a – 2. časť

Tento článok je typickým príkladom situácie, keď sme síce zverejnili nejaký náš postreh, ale nemali sme v úmysle, že by to snáď malo mať nejaké pokračovanie.

Ale veci sa vyvinuli inak a tak aj tento článok má svoje nechcené pokračovanie.

…............................................

Minule sme upozornili na neistú kvalitu prúdových senzorov Allegro, zakúpených na eBayi, dnes vám predkladáme našu skúsenosť s tranzistormi, zakúpenými na eBayi.

Aká je ich kvalita, už asi začínate tušiť.

pripravil: Janko O.

 

Pomyselne prvý diel tohto seriálu, o ktorom dúfame, že nebude mať príliš veľa dielov, sme zverejnili „na Mikuláša“ minulého roku, teda 6.12.2016. Venovaný bol, ako sme už naznačili, nevalnej kvalite prúdových senzorov firmy Allegro, zakúpených na eBayi.

Pravdu povediac, myslíme si, že sú to síce nové, ale výrobcom vyradené súčiastky druhej alebo tretej akosti. A „niekto“ ich predáva síce za mierne nižšiu cenu, ale o ich kvalite (o ktorej vie isto svoje) radšej pomlčí.

Tentokrát sme sa nechali napáliť tranzistormi, zakúpenými na eBayi.

 


 

Ale poďme postupne – chronologicky:

V polovici augusta - srpna (konkrétne 14.8.2016) sme uviedlo článok „Modelárske „rošambó““, v ktorom sme okrem iného spomenuli:

O intenzite nášho tréningu svedčí aj to, že sme postupne „upiekli“ dva štvorité nabíjače a polovicu dvojitého laboratórneho zdroja (ktorým sme si vypomáhali pri nabíjaní LiPoliek). Ono v obmedzenom čase a v horúcom počasí nabiť jedenásť (slovom 11 ) 6-článkových aku-pakov (Miroslav: 5 x 3000mAh, ja: 6x 2650mAh) zas nie je až taká sranda.

Laboratórny zdroj som opravil pomerne rýchlo, pretože je to starý dobrý solídny (socialistický) československý výrobok, ktorý je vyrobený z (ešte stále) bežne dostupných súčiastok. S (čínskymi) nabíjačmi to bolo horšie.

Akousi predzvesťou – predtuchou problémov bola prosba nášho modelárskeho kolegu a kamaráta Roba M., ktorý ma pred trištvrte rokom požiadal, či by som mu neopravil jeho pokazenú nabíjačku (značku si už nepamätám). S ľútosťou som jeho žiadosť odmietol s tým, že bez schémy a bez potrebných súčiastok je to véééľmi problematická oprava:

Ahoj Robo.

- opravovať takéto zariadenia bez schémy, prípadne bez skúseností s ich opravou je ako veštenie zo sklenenej gule.

- Pokiaľ evidentne nevidím, že nejaká súčiastka je voláka "očmudená", tak bez schémy (prípadne aj s vyznačenými hodnotami napätí, či osciloskopických priebehov) nájsť chybu môže byť dosť veľký problém.

- A ak je ona súčiastka poškodená veľmi, nemusí sa mi podariť zistiť jej parametre (typ, hodnotu).

- Niektoré súčiastky môžu byť odpálené a nemusia byť "očmudené" - nemusí to na nich byť nijako vidno.

- U niektorých súčiastok aj keď zistím ich typ (procesory, pamäte ...) a viem ich aj zohnať, tak bez ich "obsahu" mi to aj tak nepomôže.


Vladko P. (Vpershing) síce namietal, že aj tak je to všetko klon nejakej bežnej nabíjačky a že je to teda brnkačka. Škoda, že sa vtedy do toho nepustil, bol by som čerpal skúsenosti od neho.

Vtedy som ešte netušil, že oprava mojich nabíjačiek nebude véééľmi, ale véééééééľmi problematická.

 


 

Skrátka: opravu tých mojich nabíjačov som (asi v zlej predtuche) stále odkladal a odkladal. Až keď prišla zima a s ňou jej legendárne dlhé večery, povedal som si: Buď teraz, alebo nikdy.

Keďže sú to štvorité nabíjačky, tak na funkčnej sekcii som zistil typy „odpražených“ tranzistorov. V SOS ani vo Farnelli sa zohnať nedali a tak padla (jediná) voľba na eBay. Tam v ponuke boli. A tak ich Miroslav objednal a po čase tranzistory poštou naozaj prišli.

Nasledujúci deň som sa do toho pustil. Nebudem popisovať všetky peripetie s vyletovaním odpálených „prťavých“ SMD súčiastok (MOSFET tranzistorov a ich „gejtových“ odporov) bez poškodenia plošného spoja, a s osadením nových súčiastok.

Bolo to náročné aj to dlho trvalo, no napokon sa to podarilo. Nadišiel kritický okamih: odskúšanie.

Aby som sa vyhol ďalším škodám, nabíjač som nepripojil na sieťový zdroj (12V / 25A), ale na laboratórny zdroj (ten opravený), ktorý má nastaviteľnú prúdovú poistku. Ten však dodáva prúd len max. 1A. Nevadí, na overenie funkčnosti som na výstup pripojil len „malú“ LiPolku: 3-článok 1300mAh a nabíjací prúd som nastavil na 0,5A.

Sláva! Nabíjač fungoval (postupne som takto overil všetky opravené sekcie). Tiež som skúsil meniť (skôr znižovať, lebo pri zvýšení nad 0,6A zapôsobila elektronická poistka na laboratórnom zdroji) nabíjací prúd, aby som zistil, či sa mení aj prúd zo zdroja. Výsledok: všetko OK.

Na oslavu som do seba „kopol“ jedného „Jamesa Bonda“: vodka + Martini: protřepat – nemíchat! A maximálne spokojný (a hrdý sám na seba) som išiel spať.

Tento báječný príjemný pocit mi vydržal niekoľko dní, až do chvíle, kým som nepotreboval naraz nabiť štvoricu 4-článkových LiPoliek 2650mAh. Zapol som dvojicu zdroj (12V / 25A) – nabíjač a postupne pripojil LiPolky. Nastavil som prúd (2,7A), počet článkov a začal nabíjať.

Keď som však pozrel na displej, tak tie neopravované sekcie dávali naozaj 2,7A, ale tie opravované asi len 1,2 až 1,3A. Že by už tie zodpovedajúce LiPolky boli nabité a nabíjač v režime CV, keď už prúd postupne klesá?

Ale prdlajs! LiPolky neboli ešte nabité, to len tie opravené sekcie nabíjača neboli schopné dodať vyšší prúd ako oných 1,2 až 1,3A.

Chvatne som zapojil druhý „opravený“ nabíjač v bláhovej nádeji, že tu bude situácia lepšia.

Nebola!

Po krátkej analýze a premeraní niektorých obvodov nabíjača som usúdil, že tranzistory, zakúpené na eBayi, nemajú tie parametre, ktoré by mali mať slušne vychované súčiastky (zrejme má ich RDSon vyššiu hodnotu ako je katalógová). V tej chvíli som opäť zažil ono povestné Déjà vu.

Na rozdiel od prúdových senzorov, kde v programe telemetrického modulu stačilo zmeniť hodnotu prúdovej citlivosti (mV/A) a všetko bolo OK, tak tu sme sa ocitli v bezvýchodiskovej situácii. A tak som si ony „chorľavé“ sekcie mojich nabíjačov označil s tým, že nimi budem nižšími prúdmi nabíjať len LiPolky nižších kapacít.

Takže aké z toho bude ponaučenie?

Bude znieť rovnako ako nadpis tohto článku, len trochu prísnejšie: Pozor na súčiastky z eBaya!


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 22. 2. 2017, 12:23 | Prečítané: 5671x | Kategórie: Denník | Napísal: admin |
Komentáre: 6
Nejen Ebay. Na podobné šmé můžete natrefit leckde, i u zavedených prodejců součástek, bohužel. Při celosvětovém objemu prodeje elektronických součástek, ve kterém se točí obrovské peníze, to prostě přitahuje velké množství podvodníků a šidičů.
Odpoveď | 2017-02-23 23:11:20
Prodejem elektronických součástek se živím už více jak 23 let. Na Ebayi, Alibabě, Aukru a podobných tržištích bych si nikdy součástky nekupoval. Když už, tak bych volil zavedené online prodejce (DigiKey, Farnell, RS, TME....) jsou sice dražší, ale je tam jistota, že se jedná o součástky přímo od výrobce.

V praxi to obvykle funguje tak, že "součástková mafie" skoupí béčkové součástky, které neprošly QC a prodává je jako AAA, nebo se koupí součástky se stejným pouzdrem a přeznačí se a prodávají se jako jiné těžce dostupné.

I proto si většina seriózních prodejců součástek pořizuje laboratorní vybavení na zjišťovaní, zda součástky nejsou padělky. Existuje i celá řada laboratoří, které se na odhalování padělků elektronických součástek specializují. Vědí proč.

Neříkám, že všechny součástky na eBayi jsou padělky, pár jsem jich tam nakoupil, když nikde jinde nebyly a zákazník šel do rizika a dopadlo to naštěstí dobře. Ale 100% jistota tam není a nikdy nebude.
Odpoveď | 2017-02-24 08:47:32
.:. J O.
Páni (Michal aj Martin).

Ďakujeme za cenné informácie (zo zákulisia).
Odpoveď | 2017-02-24 12:34:47
Pěkně rozvedeno; je to prostě tak.
Říkal jsem si, odkud jste mi jménem povědomý... www... pina.cz! Rád tam občas zajdu a počtu si. Škoda, že tu není smajlík, tak aspoň slovně: palec nahoru!
Odpoveď | 2017-02-24 16:03:20
.:. J O.
Michal a Martin,
vaše web-stránky patria medzi moje/naše obľúbené a navštevujem/e ich každý deň (takže sme hneď vedeli o koho sa jedná).
A občas z nich čerpáme - niečo preberáme - niečím sa nechávame inšpirovať, čo ste isto postrehli.
Takže obom úprimne ďakujeme.
Odpoveď | 2017-02-24 17:19:00 | Príspevok upravený: 2017-02-24 17:42:06
Díky oběma, škoda jen, že není víc času. Plány jsou velké, ale ten čas zatraceně chybí.

Ještě k součástkám: Kolem roku 2000, jsme nakoupili z Číny součástky za pár set tisíc korun. Ověřený dodavatel, zákazník na součástky čekal tak, že měly jít rovnou na osazování (tenkrát byla alokace, na součástky z výroby se čekalo třeba i rok a půl). Zásilka dorazila, na první pohled vše OK - originál potisk, originál tuby, originál krabice. Naše vstupní kontrola také nic neodhalila. Málem jsme je zákazníkovi poslali. Naštěstí si majitel firmy zkusil čtečkou načíst čárový kód z krabice a ten byl k úplně jinému zboží - číňan zkopíroval úplně všechno a toto mu uniklo. Takže vše zpět, peníze vrátit a zákazník velký problém. Ale stále to bylo lepší, než kdyby se to osadilo a výrobek nefungoval.

I proto dnes prověřené firmy z Asie dávají na součástky z volného trhu 30-90 dní záruku na jejich funkčnost. Po pár obchodech pošlou i na dluh a peníze si nechají poslat až po otestování součástek. Jinak by u nich stěží někdo nakoupil. A zdá se, že to zatím funguje.

Bylo by to na dlouhé povídání. Za ta léta jsme toho ve firmě se součástkami zažili kupodivu docela dost ;-)
Odpoveď | 2017-02-24 20:05:36
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39930.04 kb