Pozor na servo-spojky (servo-predlžováky)

Už dávnejšie to spomínal náš kamarát – český modelár Pepin:

prekvapilo ho, ako málo môže byť pin servo-predlžováka zasunutý v dutinke servo-konektora.

Odhadol to na „něco nad 1mm“.

Už vtedy sme si povedali, že by nebolo zlé, overiť to – zmerať to.

No a tak sme to s odstupom času naozaj zrealizovali.

A výsledok: Pepin, Pepin, ani netušíš, ako blízko si bol pravde.

pripravil: Janko O.

 

 

Keď sme pred pár rokmi zverejnili článok „Aký prúd znesú modelárske konektory?“, v ktorom sme overovali prúdovú „odolnosť“ modelárskych konektorov, sústredili sme sa na servo-konektory. Teda tie konektory, ktoré sa zasúvajú do RC prijímača (alebo letového stabilizátora) a musia (mali by) vydržať pomerne veľké prúdové zaťaženie: rádovo Ampére.

Tieto konektory sa do svojho protikusu zasúvajú pomerne hlboko: 5mm a aj viac (merali sme to ). Tento fakt je zrejmý – voľným okom viditeľný a tým pádom pre dušu a svedomie modelára veľmi ukľudňujúci.

Avšak nie všetky servá sú v takej blízkosti RC prijímača, aby boli v dosahu káblika, vedúceho zo serva. Často-krát sú oveľa ďalej: servá krídeliek, klapiek a niekedy aj servá výškovky a smerovky. Vtedy treba použiť predlžovacie servo-káble:

Alebo sú servá krídeliek ovládané jedným kanálom a vtedy treba použiť Y alebo V-kábel:

A tak si ich modelár vyrobí, alebo kúpi hotové a zapojí. Tí opatrnejší ich ešte poistia proti rozpojeniu a v (naivnej) predstave, že kvalita tohto spojenia je rovnaká ako kvalita (vyššie spomínaného) spojenia servokonektora, zasunutého do RC prijímača, spokojne si žijú svoj život „zodpovedného modelára“.

Takto podobne spokojne si asi pred pol rokom poletoval so svojim XC-142 aj Miroslav (mior). Až do chvíle, kým zistil, že s modelom nie je možné zmeniť smer: model letel stále rovno a rovno, v ústrety obďaleč stojacim panelákom.

Ak si myslíte, že presne viete, čo mal Miroslav v tej chvíli urobiť, tak vedzte, že to viete teraz: pokojne sediac pred počítačom, slastne popíjajúc kávičku a rozkošnícky fajčiac cigaretku. Ale v tej chvíli? (Žiadna kávička, žiadna cigaretka )

Myslím, že to zažil každý: uvedomenie si poruchy modelu, ktorý doteraz tak kráááásne lietal má svoje „nevynechateľné“ fázy:

  • v prvej chvíli človek (rozumej modelár) nechce veriť tomu, čo vidí, alebo tomu, čo sa proste deje. A tak aj Miroslav tvrdošíjne nakláňal smerovkový knipel raz doľava a raz doprava. Lenže model nič: stále letel rovno, čas plynul a tie „prekliate“ paneláky sa približovali stále viac a viac.

  • potom už človek pochopí, že sa niečo deje, že niečo nie je v poriadku (hoci stále dúfa, že sa to „samo“ napraví). Ale čo to je? Žeby rušenie, strata signálu, ...? A čo treba robiť? A čas plynie a tie paneláky sú zas o čosi bližšie.

  • mozog prekotne pracuje: ponúka osvedčené, prípadne hľadá nové riešenia. (Spravidla jedno horšie ako druhé. ) Podvedomie ich triedi a vyhodnocuje: niektoré zavrhuje, iné preferuje. A čas plynie a tie paneláky …

  • potom príde rozhodnutie: buď dobré alebo zlé. Buď je odhad výšky, zostávajúceho času, rýchlosti modelu a jeho predpokladanej trajektórie správny alebo aj nie. A podľa toho modelár zareaguje: pohne kniplami tak, ako sa rozhodol a viac-menej čaká čo sa stane.

Nuž, Miroslav sa rozhodol správne, takže napokon nikoho neohrozil, nikomu nič nepoškodil a ani model nerozbil. Ale ako sám priznal: riadne mu „lepilo“.

Keď vynechám všetky peripetie spojené s opravou, vrátane výmeny („nevinného“) serva, uvalenia podozrenia na („nevinnú“) stabilizačnú jednotku a pod, nakoniec sa ukázalo, že to bola taká „blbosť“: servo, do strán naklápajúce zadný motor (a vrtuľu) bolo so stabilizačnou jednotkou prepojené pomocou predlžovacieho servo-kábla. A problém bol v ich spojení. Po výmene predlžovacieho kábla a (radšej aj) konektora na servo-kábli zase všetko funguje ako má.
 



Na základe tejto Miroslavovej neblahej skúsenosti a aj na základe Pepinových slov, sme sa rozhodli overiť, ako to s „hĺbkou kontaktovania“ predlžovacích káblov naozaj je. Doma sme „vyhrabali“ všetky predlžováky, roz-dvojky (Y, či V-káble) ale aj roz-trojky a pomocou multimetra a digitálneho posuvného meradla sme to začali overovať.

Overované konektory sme do seba zasunuli až nadoraz, uchytili do zveráčika a pomaly povyťahovali, pokiaľ multimeter neohlásil prerušenie obvodu.

Zistili sme, že v „hĺbke kontaktovania“ môžu byť dosť veľké rozdiely. Dokonca aj v rámci jednotlivých pinov, či v rámci jednotlivých „chvostikov“ rozdvojky či roztrojky.

Je zrejmé, že ani nameraná hodnota povytiahnutia nezodpovedá „hĺbke kontaktovania“: tá bude v skutočnosti ešte menšia, vďaka mechanickej vôli jednotlivých pinov a dutiniek v plastovom tele konektora.

Na fotografiách môžete vidieť namerané hodnoty „hĺbky kontaktovania“ a ich pomerne veľký rozptyl.

Obávame sa, že sme týmto článkom mnohým modelárom zobrali ilúzie, ktoré im ohľadne spoľahlivosti modelárskej techniky ešte zostali. Cez to všetko, položme si otázku: ako to riešiť?

Asi najspoľahlivejším riešením by bola výmena pôvodného – krátkeho kábla za dlhší. Alebo použiť predlžovací kábel, ale namiesto konektorov ich spojenie realizovať spájkovaním.

Lenže použitie (kúpených) predlžovacích káblov je tak nádherne pohodlné (viem o čom hovoríme, veď aj my ich radi používame ). Preto ak sa to dá, tak kúpime (vyrobíme si) predlžovací kábel o niečo dlhší a spojenie konektorov mechanicky odľahčíme tak, ako je to na obrázku:

Tým dosiahneme, že našponovaný (alebo chvejúci sa) kábel nebude povyťahovávať piny z dutiniek. Skôr naopak: touto úpravou sú protikusy konektora do seba skôr zasúvané a ak navyše jednotlivé piny a dutinky už spojeného konektora proti sebe dotlačíme (hrubšou ihlou alebo tenkým (hodinárskym) skrutkovačom (šroubovákem)), tak dosiahneme dokonca väčšiu „hĺbku kontaktovania“, než akú sme namerali.


 


 


 


 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 24. 11. 2021, 07:59 | Prečítané: 9374x | Kategórie: Drobné nápady | Napísal: admin |
Komentáre: 2
Pekný článok a zvlášť vykreslenie emocionálneho prežívania prúseru servo chyby vo vzduchu;-) .
Machri som videl po zasunutí zaisťujú spoj tavnou pištolou včetne zasunutých káblikov v prijímači8-o .
Odpoveď | 2020-11-12 07:39:24
.:. B-O | mail
Nedávno som mal podobnú skúsenosť. Vrelo doporučujem používať predlžováky tej istej značky t.j. Graupner s Grapnerom, Hitec s Hitecom a pod. I keď do seba na prvý pohľad pasujú, práve hĺbka ich zasunutia je rôzna. A pozor aj na jazýčky na konektore zabraňujúce vysunutiu jednotlivých káblikov. Ten plast je tak mizerný, že sa občas jazýček ulomí. Alebo ešte horšie len nalomí, čo voľným okom nevidno.
Konektor síce zasuniete, ale jeden z vodičov sa takto len opiera o protikus!!! Pri skúške bez záťaže servo ide v poriadku, ale počas letu má väčší odber prúdu a tam už nefunguje.
Odpoveď | 2020-11-12 12:26:36
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39852.98 kb