Pozor na (niektoré) súčiastky z eBay-a

Nakupovať (hoci aj modelársky materiál) cez Internet je „cool“. Veď aj my to robíme.

Či už z HobbyKingu, z HiModelu, BangGoodu, DealExtremu, alebo z eBay-a.

Je to rýchle, veľmi pohodlné a niekedy aj lacné.

Obzvlášť tovar nakúpený cez eBay, býva o dosť lacnejší, ako úplne rovnaký tovar nakúpený inde.

Napr.: súčiastky nakúpené cez Ebay sú spravidla lacnejšie, ako súčiastky nakúpené napr. z Farnellu. Niekedy aj o 50 až 70%.

Lenže …

pripravil: Janko O.

 

Vždy nám vŕtalo hlavou, ako je to možné? Obzvlášť, keď sa jedná o nové súčiastky.

Napadlo nám, že niekto mal zámer, nakúpil súčiastky, zámer nevyšiel a tak (úplne nové a nepoužité) súčiastky teraz predáva. Samozrejme lacnejšie. A aby nám – nie príliš bohatým modelárom - Slovákom a Čechom urobil radosť, tak za zlomok pôvodnej ceny .

Takto naivne sme si to vysvetľovali  .

Lenže veci sa (väčšinou) majú inak.

Ukážme si to na konkrétnom a veľmi názornom príklade:

My (Miroslav aj ja) máme všetky naše modely vybavené telemetriou. V podstate už každý náš hoci aj novučičký model ide na zálet vybavený telemetriou.

Dôvody sú zrejmé a mnohokrát sme ich v našich článkoch vymenúvali, ale v skratke povedané:

Telemetria predlžuje životnosť modelu aj pohonných batérií.

Ono je to dokonca ešte zložitejšie, pretože od tohto roku (2016) sú všetky naše modely vybavené tromi (pre nás základnými a nepostrádateľnými) zariadeniami: 

  • telemetriou

  • letovým stabilizátorom

  • výkonným pozičným osvetlením modelu

Ale vráťme sa k telemetrii: myslím, že sa zhodneme na tom, že najcennejším údajom, ktorý telemetria pilotovi v priebehu lietania poskytuje, je množstvo spotrebovanej/zostávajúcej energie (správnejšie povedané: elektrického náboja). Je to niečo podobné, ako keď pilot skutočného lietadla vie (alebo nevie), koľko paliva mu zostáva v nádržiach.

My sme sa ešte v časoch, keď naša telemetria bola len „v plienkach“, rozhodli, že na meranie odoberaného prúdu budeme používať (vtedy na trh len krátko uvedené) prúdové senzory ACS (Allegro Current Sensor) od firmy Allegro.

Na tieto naše účely to sú vynikajúce súčiastky, akurát asi nie sú výrobne najjednoduchšie a tak ani ich cena nie je práve ľudová. Napr.: sedem a pol Eura za 50-Ampérový senzor, keď si uvedomíme, že každý máme najmenej 13 funkčných modelov. Nuž, každá paráda niečo stojí.

Preto sme sa veľmi potešili, keď sme na eBay-i v ponuke objavili prúdové moduly s menej-Ampérovými senzormi (ktoré používame v modeloch s nižšou spotrebou) za ceny, zhruba 1,50 €. Také isté, aké sme pred časom kúpili za podstatne vyššiu cenu.

Samozrejme sme nezaváhali a tešili sme sa, ako sme „vybabrali“ so svetom  .

Lenže po čase prišiel ten okamih, keď sme pochopili, prečo sú tieto (posledne kúpené) prúdové moduly o toľko lacnejšie, ako tie predošlé. Pri oživovaní a pri kontrolnom porovnávaní (odoberaného prúdu a spotrebovanej energie) s prístrojom Watt's Up, ktorého presnosť máme overenú, sme zistili určité „diskrepancie“ (krásny výraz ). Zatiaľčo tie prvé – tie drahé prúdové moduly merali presne, tie druhé – tie lacné boli akosi „mimo“. Spravidla ukazovali menej, čo je samozrejme väčší problém, ako keby ukazovali viac.

Niektoré mali chybu okolo 10%, ale jeden „výtečník“ až skoro 25%. Je to to isté, ako keby pilotovi v skutočnom lietadle palivomer ukazoval o 25% paliva viac, ako v skutočnosti má. To by nemuselo skončiť dobre.

V našich modeloch máme nastavenú rezervu na 35% zostávajúcej energie, čo by však znamenalo, že pri upozornení (že už sa letí na rezervu) by sa pilot neponáhľal, avšak potom by sa náramne čudoval, prečo motorom tak rýchlo klesá ťah a prečo ten „nenažraný“ konvertoplán tak znenazdajky spadol.

Skrátka: zistili sme, že tieto lacné, na eBay-i kúpené prúdové moduly, sú také lacné preto, že nespĺňajú katalógové údaje. Konkrétne ten najdôležitejší údaj: citlivosť prúdového senzora ACS712, udávaná v mV/A. Tá môže byť iná ako katalógom udávaná: spravidla býva nižšia o 10, či dokonca až 25%. A možno aj viac. (doplnenie od mior: Aj VIAC! Našiel som jeden kus 50A senzora, ktorý mal až 300% (slovom tristo) nepresnosť!!!)

Nie že by tým pádom tieto moduly pre nás boli nepoužiteľné, ale museli sme si sami zistiť ich citlivosť. Tým najjednoduchším spôsobom bolo porovnanie (telemetriou) zobrazovaného odoberaného prúdu s hodnotou na „etalónovom“ meradle (Watt's Up). Percentuálny rozdiel sme potom premietli do percentuálnej zmeny hodnoty citlivosti. Potom už naša telemetria zobrazovala odoberaný prúd a spotrebovanú (a zostávajúcu) energiu správne.


 


 

Z toho celého vyplýva určité „ponaučenie“:

Na Internete (eBay-i) je možné nakúpiť mnohé veci (súčiastky) aj za zlomok pôvodnej ceny, avšak môže sa stať, že hoci sú funkčné, tak niektoré ich parametre nemusia plne zodpovedať katalógovým údajom.

Preto je vhodné overiť si aspoň tie parametre, ktoré v danom zariadení zohrávajú kľúčovú úlohu. Potom je možné si povedať, že to síce bola dobrá (lacná) kúpa, ale za „vybabranie“ so svetom to isto považovať nemožno, pretože okrem ceny sme do súčiastky museli „investovať“ navyše ešte aj trochu času a práce, v podobe nejakého merania či testovania. A nie každý túto možnosť má, prípadne je ochotný sa s tým "babrať".


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 7. 1. 2022, 07:53 | Prečítané: 5417x | Kategórie: Denník | Napísal: admin |
Komentáre: 2
Ono sa to dá aj bez wattmetra: ja používam na meranie prúdu APM Power moduly, ktoré tiež nepatria medzi najpresnejšie ( teoretický rozsah 60A, praktický cca 64 až 74A )
https://rcmodelytt.wordpress.com/2016/10/26/apm-power-modul-testovanie-a-osadenie-do-modelu/
Kalibrácia pomerne jednoduchá: čerstvo nabitá baterka do modelu, niečo polietať, po pristátí dobiť baterku, porovnať so spotrebou, čo ukazovala vysielačka a následne upraviť rozsah merania prúdu. Pre modelárske účely je presnosť kalibrácie dostatočná. 8-|
Odpoveď | 2016-12-06 22:52:29
.:. Sejny
Tu destičku s ACS712 mám doma 2x. První funguje v pohodě, druhá co jsem objednal později byla mrtvá. Osadil jsem na ni ACS713 koupenou na farnellu a chodí perfektně. China je holt loterie. Pro měření proudu jsem si pořídil destičku s A/D TM7705. Funguje dobře, ověřeno 6.5digit Keythleyem. Otázka je jak dlouho :)
Odpoveď | 2016-12-07 23:04:37
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40226.69 kb