Vplyv odberu serv na rušenie

Už dávnejšie vypukla vášnivá diskusia o vplyve odberu serv na rušenie prijímača.

Teraz máme na mysli skôr rušenie šírené napájaním palubného systému a nie klasické rušenie do antény RC prijímača. K tejto problematike máme niektoré, možno aj prekvapivé poznatky.

Asi pred siedmimi rokmi sme uskutočnili sadu meraní tohoto zamerania ako reakciu na článok v RCR.

Nebudeme popisovať všetky merania, spomenieme len tie, ktoré priniesli kladné výsledky:

autor: Janko O.

 

 

- vplyvom plynulého rozbehu alebo spomalovania serv (bežná činnosť serv v modeli počas letu) sme na osciloskope nezaznamenali príliš výrazné špičky v zmysle prekročenia napájacieho napätia 5V (z BECu, pretože ten väčšinou používame, ale merali sme aj na samostatnom napájaní prijímača z NiMh).  Napätie  malo tendenciu skôr špičkovo  poklesávať  (teda pod 5V) a to dosť výrazne. Záviselo to od veľkosti, typu serv aj od výrobcu. Najväčšie poklesy vykazovali veľké servá a to až 2,3 Voltu pod normál, a to len jedno servo. Takýto pokles by už mohol resetnúť mikrokontrolér v prijímači.

- odstránenie týchto poklesov pomocou feritových toroidov sa ukázalo ako totálne neúčinné. Zbytočná hmotnosť navyše.

- pomohli  elektrolytické kondenzátory  veľkých hodnôt. Skúšali sme aj kondenzátory LOW ESR. Žiadna merateľná zmena oproti klasickým elektrolytom, čiže vyhodené peniaze.

Rovnakú "fintu" používajú automobiloví milovníci silného zvuku, keď k napájacím svorkám svojich mnoho-stowattových zosilňovačov (subwooferov) pripájajú niekoľko-Faradové kondenzátory (rozmerov veľkej konzervy pre psy), aby tak kompenzovali odpor prívodných vodičov a vnútorný odpor akumulátora.

- Rozhodujúci vplyv má  kapacita  kondenzátora  a spôsob zapojenia.

- Čím vyššia kapacita, tým lepšie. Kapacita nižšia ako 1000uF nemá význam. Stačia kondenzátory na 6,3Voltu. Je možné, že extrémne vysoké kapacity by mohli spôsobiť pomalý nábeh napájacieho napätia pre prijímač a mikrokontrolér by sa nemusel inicializovať (rozbehnúť). Špeciálne zálohovacie kondenzátory - 1Farad / 5,5 V nie sú vhodné: májú veľký vnútorný odpor (okolo 30 Ohmov). 

- Aj pri použití vhodného kondenzátora sa dá všetko pokaziť jeho nesprávnym zapojením. Dlhé vývody kondenzátora podstatným spôsobom degradujú jeho vplyv na potlačenie rušivých špičiek.

- Najlepšie výsledky boli dosiahnuté, keď bol  kondenzátor zapojený pri každom serve, a to  čo najtesnešie k servu  s čo  najkratšími vývodmi. Ideálny by bol kondenzátor priamo v serve, ale tam sa nevojde.

Skvelé výsledky priniesol kondenzátor pripojený síce mimo serva, ale čo najbližšie tak, že napájacie vývody serva (čierny a červený) boli 3mm oblankované, pocínované, neprerušené a tak natesno priletované k maximálne skráteným vývodom kondenzátora.

Vzniklo akési dvojité "T" zapojenie (jedno na plusovom a druhé na mínusovom vývode). Ak boli vývody ku kondenzátoru dlhšie ako 1cm, už bolo na prístrojoch vidno zhoršenie.

- Avšak ešte lepším - komplikovanejším riešením, by bolo zablokovanie špičiek napájacieho napätia kondenzátorom 1 Farad / 5,5 V čo najtesnejšie k prijímaču a jeho napájanie z BECu cez oddelovací obvod. Samozrejme rozvod napájania pre servá by bol mimo prijímača, na akejsi pomocnej doštičke. Ale to už silno zaváňa  Power Boxom  z veľkých modelov. Blokovanie každého serva kondenzátorom je nevyhnutné aj v tejto verzii. 

Zdá sa Vám to zložité? Chápeme. V jednoduchosti je krása, v zložitosti dokonalosť.

Aký je  vplyv dĺžky vývodov  kondenzátora (alebo prívodného káblika)? S narastajúcou dĺžkou vývodov narastá aj amplitúda (veľkosť) poklesajúcich špičiek. Ale hlavne sa mení ich tvar. Dlhé prívody blokovacieho kondenzátora (desiatky cm) spôsobujú špičky väčšie a dlhšie. Krátke vývody obmedzujú veľkosť aj trvanie špičiek. A keďže signálové a dekódovacie obvody (mikrokontrolér) prijímača sú napájané cez filtračný RC člen, kratšie a menšie špičky majú menšiu šancu "zblbnúť" prijímač. Takže, aj kondenzátor na 20 cm kábliku situáciu trochu vylepší. Ale ak ho môžeme skrátiť, skráťme.

Ale aj kondenzátor na 20 cm drôte je lepší ako nič. Lepší je elektrolyt s čo najkratšími vývodmi. Stále predpokladáme, že je zapojený do voľného kanálového konektora na prijímači. Ale najlepšie sú  kondenzátory s čo najkratšími vývodmi pri každom serve.  Efekt je taký, že rozbiehajúce servo si "cucne" nadmernú spotrebu prúdu z kondenzátora, ktorý má najbližšie a nie z kondenzátora "pichnutého" do konektora v prijímači. Súčasne sa tým zvýši rýchlosť rozbehu serva - jeho akcelerácia.

Tento článok popisuje rušenie od serv šírené napájaním a nie klasické vysokofekvenčné rušenie do antény prijímača. Dôvod? Rušenie šírené napájaním je aktuálne aj pre prijímače pracujúce v pásme 2,4 GHz. A problematika rušenia prijímačov v pásmach 35 a 40 MHz je úplne "iná káva", ktorej sa teraz nebudeme venovať.

 

Súvisiace články:

Vplyv dlhých prívodných káblov na činnosť serv.

Tak toto si (Jožko) rozhodne prečítaj

Oprava serva - 1.časť - vybehané servo

Oprava serva - 2.časť - spálené servo

180 - stupňové servo: Ako funguje a na čo je?

Vôla serv - a čo s ňou?

Aké silné servá dať do modelu?

(Slovenský) Program na výpočet sily serva do modelu

Rušenie spôsobené regulátorom (ESC)


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 25. 2. 2021, 08:04 | Prečítané: 11480x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 4
.:. Olap | mail
Ja by som tie toroidy na tych kabloch nepodcenoval. Napatove rusenie sa nimi odstranit neda, na to treba naozaj ucinny konkndenzator a co najblizsie k zdroju rusenia - spotrebicu. Ale rozhodne sa toroidmi dosiahne znizenie prenikania VF rusenia do prijmaca a tak isto vyzarovanie VF rusenia privodnymi kablami - ktore moze znova chytit prijmacova antena. Tu sa ale jedna o ucinne odrusenie az pre frekvenie nad 100ky kHz a MHz. A to sa uz hocijakym osciloskopom neda ucinne zmerat.
Odpoveď | 2010-05-15 02:41:42
.:. Janko O
Celý článok (tak ako je to napísané v úvode aj v závere) pojednáva o tom, čo môžu spôsobiť rýchle rozbehy alebo náhle zastavenia serv v 5 Voltovom rozvode. Tu žiadny toroid nič nezmôže (pretože nie je schopný vykryť vzniknutý výpadok energie). Klasické vysokofrekvenčné rušenie ma s prechodom do pásma 2,4 GHz akosi prestalo "trápiť". Ale pokiaľ som prevádzkoval súpravy v pásme 35/40 MHz, tak som riešil presne tie problémy, ktoré spomínate a bolo to presne tak ako píšete.
Odpoveď | 2010-05-16 18:57:09
.:. Olap | mail
pokracovanie

Preto pri problemoch s rusenim sa nielenze odporuca pouzit aj toroidy (samozrejme okrem ineho) ale umiestnit ich najlepsie nie len tesne pred prijmac ale aj hned za servo, aby sa vedenie co najviac utlmilo. Spolu s krutenou kabelazou to podstatne zredukuje rusenie a jeho vyzarovanie.
Pri skutocnom VF ruseni ide tak trochu uz o alchymiu a riesenie metodou pokus-omyl ako o presne namerane postupy. Na to by bol potrebne kvalitne laboratorium pre meranie EMC
Odpoveď | 2010-05-15 02:47:30
.:. Olap | mail
Napatove rusenie od digitalnych serv.
Vinou zmien zapojeni v servozosilovacoch (najme pri novsich servach) sa na napajani prejavuje rusenie nielen poklesom napatia, ale aj jeho vzostupom. Vyzera to potom tak, ze na napajacom konstantnom napati napr. 5V sa mozu prejavit mzitkove zmeny aj +/- 2V a to aj s frekvenciou presahujucou 50Hz !!!
Ak sa potom zoberie do uvahy, ze na novsich systemoch (alebo aj starsich systemoch s elektornikou na grupovanie serv) sa signal pre viacero serv moze prekryvat, tak o "zabavu" je postarane.
Odpoveď | 2010-05-15 03:04:51
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40256.84 kb