CanadAir CL-84: výkonné „pristávacie“ osvetlenie

V článku „(Tak teda) Kedy lietať?“ sme naznačili, že to, čo sme si tohto roku overili, budeme v budúcnosti uplatňovať ešte viac, teda že s našimi modelmi budeme chodiť lietať väčšinou podvečer.

Tiež sme spomenuli, že tým pádom budú musieť mať naše modely zodpovedajúce osvetlenie.

A keďže model CanadAir CL-84 Dynavert štartuje a pristáva zväčša zvisle, jeho osvetlenie musí byť tak trochu špecifické.

autor: Janko O.

 

Bolo nám jasné, že osvetlenie tohto modelu v štýle Heron, Harmony, či Xeno, pre tento model nemusí plne vyhovovať. Osvetlenie CanadAiru okrem zabezpečenia viditeľnosti samotného modelu, musí zabezpečiť aj (alebo predovšetkým) osvetlenie terénu tesne pred, ale najmä pod modelom.

Vychádzame z toho, že CL-84 potrebuje pre štart a pristátie viacmenej bezvetrie a to sa (nie len v lete) najčastejšie „vyskytuje“ podvečer – pred zotmením. A vzhľadom na spôsob, akým model štartuje a pristáva, najsilnejšie svetlo musí byť umiestnené na „bruchu“ modelu. Model sa dokáže aj pomerne pomaly vznášať nad zemou a preto by bolo dobré osvetliť aj priestor pred modelom.

Preto bolo rozhodnuté, že ďalšie svetlo bude aj na prednej podvozkovej nohe a bude svietiť dopredu. A keďže predná podvozková noha je riaditeľná, môže sa otáčať aj svetlo na nej umiestnené. Aké jednoduché! Lepšie povedané: ako jednoducho sa to povie (alebo napíše) .

Samotná realizácia bola o dosť zložitejšia, ale treba podotknúť, že si za to môžem sám. Hoci som si na začiatku povedal, že to dáko „zmastím“ a že sa s tým nebudem …, tak napokon som sa s tým … hádam aj 10 dní. Nie že by sa boli vyskytovali nejaké nečakané komplikácie, skôr som postupne upustil od „zmasteného“ riešenia a nakoniec skoro so všetkým som sa až neskutočne „hrajkal“.

Postupoval som mojim obľúbeným spôsobom, ktorý má meno „prekrývanie etáp“ (tu jasne vidíte, že rôzne školy, školenia a kurzy sa na človeku vždy „podpíšu“, lebo stačilo napísať, že aby mi to neliezlo na nervy, tak som sa striedavo venoval jednej činnosti a potom (ale aj súčasne) druhej a potom tretej ...). Čiže, chvíľu som sa vybíjal na mechanických prácach (strihanie, opracovanie a ohýbanie plechov, vŕtanie ...), potom som navrhoval schému zapojenia a realizoval modul elektroniky svetiel a súčasne som vyvíjal softvér pre modul elektroniky. Aby som pravdu povedal, tak toto mi „zožralo“ najviac času. Dôvod je ten, že z dôvodu šetrenia kanálov RC súpravy, som sa rozhodol urobiť tzv. „fantómový kanál“, čiže akýsi kanál v kanáli. Výsledok je ten, že hoci máte trebárs 8-kanálovú RC súpravu, môžete normálne nezávisle ovládať 8 kanálov a navyše rozsvecovať a zhasínať svetlá na svojom modeli.

A keď už mi to chodilo, tak som si vymyslel ešte tzv. mäkké rozsvecovanie a zhasínanie. To sa LEDky správajú ako výkonné žiarovky s hrubým vláknom, keď jeho rozžeravenie chvíľu trvá. A ešte viac sexy je zhasínanie, keď svit práve vypnutej žiarovky najprv prudko klesá, ale postupné chladnutie rozžeraveného vlákna je stále pomalšie a pomalšie. Ak si práve ťukáte na čelo a hovoríte si: „Riadna blbosť“, tak vedzte, že si to niekedy myslím aj ja, ale keď tých niekoľko riadkov kódu (obzvlášť keď už to chodilo) mi urobilo takú radosť . A blížia sa Vianoce.

Ale poďme k veci. Na „brucho“ modelu som umiestnil 10W bielu LEDku. To už je dosť výkonná súčiastka, tá keď svieti, tak slušne hreje a je treba ju chladiť. Preto je umiestnená na dosť veľkom chladiči (100 x 70 mm) z 1mm hliníkového plechu.

Tento je navyše z obidvoch strán (z vonku aj z vnútra modelu) ofukovaný prúdom vzduchu z vrtúľ (hoci sa to nezdá, tak bez ofukovania je chladič po necelej polminúte riadne horúci). Na vnútornej strane chladiča je umiestnený modul elektroniky svetiel.

Otvor na "bruchu" modelu.

Chladič s 10W LEDkou je samozrejme zapustený.

Predné svetlo, alebo ak chcete, svetlo na prednej podvozkovej nohe (3W LEDku na malom hviezdicovom chladiči) som pôvodne chcel len tak, Chemoprénom prilepiť na onu podvozkovú nohu (chrómovaný pružinový drôt). Bolo by to síce rýchlo hotové, ale nevyzeralo by to dobre (čo ma zo začiatku vôbec netrápilo), ale ten „chladičík“ by 3W jednoducho neuchladil. A tak postupným rozvíjaním pôvodnej myšlienky vyšlo riešenie, ktoré vidíte na obrázkoch:

Na to, že som ten plech ohýbal prstami okolo drieka skrutkovača, to hádam nevyzerá najhoršie.

Schéma „svetelnej“ elektroniky je na ďalšom obrázku:

Keďže nepredpokladám, že to niekto bude chcieť robiť, tak som ju neprekresľoval do elektrotechnického CADu (používam český QCAD), ale odfotil som schému tak, ako som si ju nakreslil pre svoje použitie. Ako vidíte moja lenivosť (som stúpencom a horlivým presadzovateľom myšlienky, že „Lenivosť je hybná sila pokroku“) dosahuje vrchol, čoho dôkazom je aj to, že už niekoľko rokov som nenavrhol a „nevyleptal“ žiadny plošný spoj (plošák). Všetku svoju elektroniku realizujem pomocou univerzálnych plošných spojov. Používam hybridnú montáž: zo strany spojov sú (menšie) SMD-súčiastky (Surface Mounting Device – súčiastka pre povrchovú montáž), z druhej strany (tzv. strany súčiastok) sú väčšie súčiastky, konektory a väčšinou aj pätica pre mikrokontrolér.

Ďalšie fotografie snáď napomôžu k dopresneniu predstavy, ako je „pristávacie“ osvetlenie realizované.



 

Pohľad na spodok modelu. V pozadí manželka pripravuje obed (fotené okolo 11.00 hod.).

Pár záberov zo skúšok osvetlenia:


 Hoci sa to nezdá, obidve fotografie (tá nad aj tá pod týmto textom) a dokonca aj prvá - titulná, sú robené cez deň - zavidna (rovnako ako fotografie nad nimi). To len sila LEDkového osvetlenia stiahla automatiku fotoaparátu.


Nasledujúca fotografia je robená už za tmy.
 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 11. 12. 2015, 21:17 | Prečítané: 5538x | Kategórie: Stavba modelov | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40169.24 kb