Vysielač Turnigy i10 s RF modulom FrSky – 1. časť

19.januára (2015) sme v článku „V novom roku „v novom“, aj bez predsavzatí“ naznačili, že „do toho“ ideme.

Tým sme mali na mysli, že máme v pláne môj staručký vysielač JR X-3810 nahradiť oveľa modernejším a „trendovejším“ vysielačom Turnigy i10.

A tak sme popri prácach na Open flight stabilizeri a Open AssOrxe, dokončovaní Skippera a príprave SkyMule na lyžovačku, čo-to popracovali aj na spojení vysielača Turnigy i10 s RF modulom FrSky.

autor: Janko O.

 

Pult na vysielač, ktorý mi ešte pred pár rokmi urobil pán Mirko Čamaj sa ukázal ako absolútne univerzálny: bol „ušitý“ na mieru mojej pôvodnej 4-kanálovej Futabe. Keď som „povýšil“ na 6-kanálovú Futabu, tak pult samozrejme pasoval aj tu. Potom som kúpil Turnigy T9X a ku podivu aj tento vysielač do pultu pasoval. Potom mi Miroslav zohnal „obstarožnejší“ vysielač JR X-3810 a s ním (s „Mirkovým“ pultom) chodím lietať doteraz.

Keď nám v januári z európskeho skladu HobbyKingu prišiel vysielač Turnigy i10, bol som presvedčený (a obával som sa), že toto je koniec „Mirkovho“ pultu. Ale čuduj sa svete, nový vysielač tam sedel, ako „riť na šerbeľ“ . Akurát, vysielač Turnigy i10 je o dosť štíhlejší ako jeho predchodcovia a tak bol v pulte trochu „utopený“.

To nie len že nevadí, to je vlastne dobre, lebo na prepojenie vysielača Turnigy i10 s RF modulom FrSky je treba zopár „drobností“ (v závere článku), ktoré budú umiestnené práve v tejto vhodne tvarovanej „vložke“ (podložke). A súčasne bude vypĺňat priestor medzi dnom pultu a samotným vysielačom.

Vložka zatiaľ v surovom stave: len zlepená z preglejky a balzy. Opracovanie, brúsenie a vŕtanie otvorov príde na rad v týchto dňoch.

Ako sme už v spomínanom článku „V novom roku „v novom“, aj bez predsavzatí“ uviedli:

  • Z konektora určeného na prepojenie Učiteľ/Žiak je možné priamo odoberať signál PPM (8 kanálov), určeného ako modulácia FrSky modulu. Takže nie je nutné žiadne „prekódovávanie“.

Ako tento signál vyzerá, môžete vidieť na nasledujúcom obrázku:

Signál vysielača Turnigy i10 má priam učebnicové parametre: 8 kanálov, amplitúda impulzov je 3,3 Voltu, rámec rovných 20 milisekúnd.

Tento signál je k dispozícii na konektore Učiteľ/Žiak (Trainer port) a bude privedený na signálový vstup RF FrSky modulu.

Je tu však jeden závažný problém: ak na prenos signálu použijeme FrSky RF modul, tak vysielací modul vysielača Turnigy i10 je treba nejako „umlčať“. Lenže ako?

Programovo (softvérovo) sa nám vysielací modul vypnúť nijako nepodarilo. Jedine v režime skúšky dosahu (Range test) je možné vysielací výkon znížiť, avšak v bežnej praktickej prevádzke vždy po zapnutí vysielača by bolo treba absolvovať „klikaciu“ procedúru, na čo by sa jedného krásneho dňa isto zabudlo, čo by mohlo mať neblahé následky (na dosah).

A tak sme hľadali spôsob, ako vysielací modul vo vysielači Turnigy i10 vypnúť hardvérovo. To sa však nezaobišlo bez otvorenia plastovej krabice vysielača. Ako na to, ukazujú nasledujúce obrázky:

Odobraté pružné bočnice a dole je tzv. bit - hviezdička (Torx) číslo 10.

Najprv treba zložiť obidve pružné bočnice. Na to je vhodná veľmi plochá pinzeta alebo nožík. Potom treba špeciálnym nástrojom odskrutkovať šesť skrutiek. Tým „špeciálnym nástrojom“ je „hviezdička“ číslo 10. Imbus tu nepomôže, musí to byť hviezdička (Torx). Po zložení zadného krytu uvidíme toto:

Čo nás na prvý pohľad zaujalo, boli dve vysielacie antény. Keď sme už boli „dnu“, pripravili sme si „interné samodržné“ matičky, do ktorých pôjdu skrutky držiaka telemetrie (BenQ S6).

Čo nás ďalej zaujalo, bol naozaj malý vysielací modul. A naň sme sústredili našu pozornosť v snahe o jeho „hardvérové“ vypnutie.

Po mnohých a mnohých pokusoch a meraniach sme „preškrabli“ plošný spoj vedúci ku krajnému vývodu vysielacieho modulu.

Džamper (jumper) v polohe OFF - vysielač je vypnutý.

Aby sme (niekedy v budúcnosti) mohli obnoviť funkciu pôvodného vysielacieho modulu, „preklenuli“ sme prerušený plošný spoj džamprom (jumper).

Džamper v polohe ON - vysielač je zapnutý.

Niekto by sa mohol pozastaviť nad tým, ako sme zisťovali, či vysielací modul vysiela či nevysiela. No, dalo by sa to pomocou prijímača, ale to by mohlo byť mätúce, pretože ak by sme vypli len moduláciu, vysielač by mohol aj naďalej vysielať nosnú (vlnu), hoci prijímač by sa tváril, že nič neprijíma.

Aby sme si boli istí, že vysielač (nič) nevysiela – nevyžaruje, realizovali sme jednoduchý indikátor. Nechali sme sa inšpirovať Vpershingom a jeho článkom „Detektor vysielania v pásme 2,4GHz“. Hoci jeho zapojenie je triviálne jednoduché, nám sa zdalo byť „nehorázne“ zložité a tak sme za pár sekúnd zložili toto:

Vysielač vysiela (džamper je založený (ako na predchádzajúcom obrázku)).

Skrátka: medzi vývody (krokosvorky) multimetra, prepnutého na najmenší jednosmerný napäťový rozsah (200 mV), sme umiestnili germániovú diódu GA202. Keď vysielač (vysielací modul) vysiela, tak napätie na multimetri (podľa vzdialenosti od vysielacej antény) môže byť aj také ako vidíte na hornom obrázku. Ak vysielač nevysiela, tak multimeter zobrazuje malú zvyškovú hodnotu napätia, ktorá však nie je nijako ovplyvňovaná vzdialenosťou od antény vysielača:

Vysielač nevysiela (džamper je vytiahnutý).

Z toho jasne vyplýva, že vysielač nič nevysiela.


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 14. 2. 2015, 15:24 | Prečítané: 9640x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 2
.:. Romančo
Janči, šikovný si :D a tá Tvoja žltá deka nemá chybu :-D
Odpoveď | 2015-02-15 10:24:47
.:. J O.
Tou sa teraz už nikto nesmie prikrývať.
To je vyložene "fotografická" deka.
Odpoveď | 2015-02-15 10:50:28
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb