V novom roku „v novom“, aj bez predsavzatí

Ak sa vám zdá, že sa „zakoktávame“, tak vedzte, že nie. Len máme radi, rôzne slovné „hríčky“.

Narážame na to, že je zvykom dávať si na začiatku nového roka rôzne „vznešené“ predsavzatia (čo všetko v novom roku urobíme, čo nové postavíme, ...).

A keďže s tým máme svoje (neblahé) skúsenosti, zásadne si žiadne predsavzatia nedávame.

Cez to všetko to vyzerá, že v tomto roku sa na modelárskych letiskách objavíme „v novom“.

Nemáme na mysli šaty, ale RC vysielač/e.

autor: Janko O.

 

Vlastne sa to začalo celkom nevinne a vy ste toho mohli byť svedkami:

Na začiatku tohto roku (4.1.2015) sme uverejnili článok „Pekná 10-kanálová RC súprava, ale (jedno veľké ALE)“. O pár dní neskôr sa táto RC súprava objavila v európskom sklade HobbyKingu a nám začal „v hlave vŕtať červík“.

Keď som pozrel na svoj staručký (ale stále spoľahlivý) vysielač JR X-3810, mal som pocit, že pozerám do modelárskeho dávnoveku. Oproti tomu je Turnigy i10 naozaj vysielačom „tretieho tisícročia“.

Stále nás ale trápilo to „veľké ALE“, čiže nevymeniteľný VF modul. My v našich modeloch používame FrSky prijímače a vo vysielačoch FrSky VF moduly. Dôvodom je sloboda rozhodovania v problematike telemetrie, z dôvodu otvoreného spätného komunikačného kanála. Našu PC Telemetriu sme si tak povediac „ušili na mieru“ a v žiadnom prípade nemienime ustúpiť z komfortu, ktorý nám ponúka (viď porovnanie):

  • Množstvo prenášaných informácií (až 18 hodnôt). Turnigy i10 má síce telemetriu, ale nie veľmi vydarenú: môže merať len (celkové) napätie (napr. pohonnej) batérie, teplotu, otáčky (opticky) a otáčky (magneticky). Koniec!

  • Žiadny prúd, žiadna spotrebovaná energia, žiadna výška, žiadna rýchlosť, žiadne napätie jednotlivých článkov (alebo aspoň najslabšieho článku), žiadne … O nejakom Umelom horizonte ani nehovoriac.

  • Zobrazenie nie je grafické, len numerické. Navyše malinkými písmenkami na displeji umiestnenom niekde pri bruchu pilota. Strašné! Naša telemetria zobrazuje namerané hodnoty graficky (väčšinou koláčovými grafmi) aj numericky, veľkým zobrazením (asi 5x väčším ako i10-ka) a zobrazovacia jednotka (BenQ S6) nie je umiestnená pri bruchu, ale oveľa vyššie - bližšie k zornému poľu pilota.

  • Na meranie každej veličiny i10-ka potrebuje samostatný prídavný modul (TGY-APD01, TGY-APD02, TGY-ATM01 a TGY-AVT01). Opäť musíme konštatovať: Strašné! Snažíme sa predstaviť si v našich modeloch telemetriu s 18-timi externými, do „série“ zapojenými krabičkami .

Čo teda robiť s týmto rozporom?

Vysielač ako taký a najmä jeho plne grafický, veľmi intuitívny softvér, na nás urobil vynikajúci dojem. Naproti tomu priam úbohá telemetria a navyše nutnosť v našich modeloch (ja ich mám 10, Miroslav ešte viac) vymeniť (FrSky) prijímače za prijímače FlySky.

A tak onen vyššie spomínaný „červík“ našepkával: čo tak do vysielača Turnigy i10 zabudovať vysielací modul FrSky?

Tak čo: budú sa "kamarátiť"?

No, „nasucho“ sa takéto rozhodnutia ťažko robia a tak sme sa s Miroslavom dohodli, že „na skúšku“ objednáme zatiaľ jednu súpravu Turnigy i10. O pár dní bola tu (v Banskej Bystrici) a bolo jasné, že sa jej hneď „za tepla“ pozrieme na črevá.

Zistili sme nasledovné:

  • VF modul FrSky sa dovnútra i10-ky asi nevojde, ale keďže na svoje vysielače používame pulty, tak by to nemal byť problém. Navyše je i10-ka o dosť plochšia a tak bude FrSky modul a ďalšia potrebná elektronika umiestnená v akejsi „vložke“ medzi spodkom vysielača a dnom pultu.

  • Z konektora určeného na prepojenie Učiteľ/Žiak je možné priamo odoberať signál PPM (8 kanálov), určeného ako modulácia FrSky modulu. Takže nie je nutné žiadne „prekódovávanie“.

  • Vo „vložke“ budú umiestnené aj ďalšie potrebné veci: držiak antény FrSky modulu, LEDka a tlačidlo FrSky modulu, elektronika automatického zapínania FrSky modulu (naraz s i10-kou), prevodník RS232/USB na prepojenie FrSky modulu a PC Telemetrie (BenQ S6), batéria (7,4V) na napájanie FrSky modulu, príslušný nabíjací konektor a signalizátor poklesu napätia tejto batérie.

Zdá sa vám to byť zložité? No, nie je to úplne jednoduché, ale „prekopať“ vyše 20 modelov na nové prijímače a ešte prísť o luxusnú telemetriu sa nám zdá byť zložitejšie, drahšie a celkovo horšie riešenie.

My sa do toho chceme pustiť a pre tých, ktorých RC súprava Turnigy i10 zaujala, z toho chceme urobiť reportáž - seriál. Nie preto, aby sme vás na takúto „premenu“ nalákali, ale preto aby ste mali možnosť čo najviac sa dozvedieť o tejto RC súprave. Pretože pri tejto „prestavbe“ chceme kadečo pomerať, otestovať, pozisťovať.

Pretože si myslíme, že hoci i10-ka nemá bohvie-akú telemetriu (pričom si treba uvedomiť, že to nemusí byť až taký problém, pretože nie každý ju chce v takej podobe ako my), tak cesta, ktorou sa vydali čínske firmy (FlySky, Turnigy, FrSky) je naozaj cestou do budúcnosti.


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 19. 1. 2015, 18:50 | Prečítané: 9291x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 12
.:. Krezus
Mám 2 otázky:
1. Má Turnigy i10 nastavenie minimálneho napätia pohonnej batérie? Ak áno,
2. Upozorní vysielač zvukom pri poklese pohonnej batéria na toto napätie?
Ak to má, je to (aspoň pre mňa) OK, nemusím sledovať malé číslice na displeji, ale budem čakať na zvuk vysielača a môžem sa naplno venovať riadeniu (napr. akrobata). Iné údaje od telemetrie nepožadujem.
Odpoveď | 2015-01-20 17:47:36
.:. J. O.
V návode sa píše, že:
1. áno
2. áno
Dokonca by ten alarm mal byť dvojstupňový.
Ale chcem to dnes overiť prakticky.
Odpoveď | 2015-01-21 12:27:28
.:. J O.
Tak som to overil:
Platí to, čo som napísal, len alarm nie je dvojstupňový, ale normálne jednostupňový. Dvojstupňový je alarm niečoho iného.

Po nastavení (prahových hodnôt a pod.) a aktivácii je alarm pripravený. Pri poklese (napätia), alebo prekročení (teploty, otáčok, dá sa nastaviť) nastavených hodnôt, sa písmená na displeji zmenia z bielych na červené a ozve sa zvukový (neprepočuteľný) alarm.
Odpoveď | 2015-01-21 14:25:07
Vraj červík našepkával...:-D Já měl nějaké tušení, že to takhle dopadne. Aspoň i10 pořádně proklepnete, což je dobře. Nedal by se nakonec ten origo vf modul odoperovat a "připlácnout" tam FrSky bez krabičky? Moc místa tam asi není... ještě že je PPM vyvedený na konektor. Těším se na seriálek.
Odpoveď | 2015-01-20 23:18:36
.:. J. O.
Ahoj Michal.
Ono je tam viac "drobných" problémov:
Ten originál VF modul je viacerými vývodmi priletovaný priamo na hlavný (a v podstate jediný) plošák vysielača. Je to také "malé ploché čudo" prikryté plechovým deklíkom, dookola prispájkovaným.
Krabica i10-ky je fakt dosť plochá a FrSky modul (ten DHT - bez krabičky) je predsa len trochu "tučnejší".
FrSky modul vyžaduje vyviesť na povrch krabice bindovacie tlačidlo s LEDkou.
FrSky chce napájanie minimálne 6 Voltov. Z batérie i10-ky (3,7V) sa to napájať nedá.
Ale možno to, čo sa nám dnes zdá byť nemožné alebo obtiažne, sa vďaka dobrému nápadu neskôr stane reálne a jednoduché.
V každom prípade ma tá RC súprava (vlastne len vysielač) zaujala.
Odpoveď | 2015-01-21 12:37:50
.:. J O.
Čo sa týka toho napájania FrSky modulu z batérie i10-ky (3,7V), tak tam by sa dal využiť Traco modul: menič smerom hore. Je malinký a výkonovo dostačujúci.
Ak by sa do i10-ky vošiel FrSky modul, vojde sa tam aj tento menič a netreba ani dve batérie.
Odpoveď | 2015-01-21 16:24:54
Traca vedu v patrnosti, nechodí ale jen od nějakých 4-5V? Teď koukám, že mají i od 3,3V, ale výstup jen 5V - stačí to FrSky? Nebo bych kouknul na Ebay, třeba odkaz
Odpoveď | 2015-01-21 23:12:38
.:. J. O.
Podľa mojich skúseností (tie bežné) Traco moduly nemajú v sebe stabilizátor a na výstupe dávajú vždy viac (ak nie sú plne zaťažené) ako je písané. Takže ten 3,3/5V by v i10-ke isto fungoval.
No a ten z eBaya tiež.
2015-01-22 07:49:27
.:. J O.
Takže som zase niečo vyskúšal:
- DHT modul sa do vysielača Turnigy i10 vojde. Síce nie "pohodlne", ale vojde. Do spodnej časti, niekde na úrovni batérie.
- Vyzistil som aj ako odpojiť existujúci (FlySky) VF modul tak, aby nevysielal, čiže nerušil FrSky modul a aby zbytočne "nežral". A že papká dosť: 80 mA.
Tieto (a podobné) informácie by sme chceli postupne zverejniť v tom našom pripravovanom seriáli.
Odpoveď | 2015-01-21 18:43:12
Janko, pozorne som si prečítal článok. TGY i10 ma zaujala vtedy, keď som zistil, že je to "premenovaný" FlySky. Teraz používam TGY 9XR, ku ktorej nemám výhrady okrem: Anténa modulu je vzadu a je to hrozne nepraktické. Páky sú aj po nastavení na najvyššiu tvrdosť dosť bez "odporu" a podobne. A telemetria... Je diné, čo ja sledujem, je celkové napätia akumulátora, keďže to mi presne ukazuje, koľko času ešte mám. Teraz používam Lipo alarm na balančnom konektore, ktorý však niekedy píska dosť skoro, lebo monitoruje napätie jednotlivých článkov-a to nebýva vždy rovnomerné. Takže niekedy zbytočne pristanem a mám ešte 50%....Atď. Navyše pri i10 sa mi páči "slim" dizajn. Modely mám len 4, takže prerábku by som hravo zmákol. Je to teda "dobrý obchod"?
Ďakujem zas odpoveď
Odpoveď | 2015-01-23 13:23:52
.:. J O.
Ja myslím, že áno.
Už som sa do toho pustil: či už mechanické úpravy držiaka BenQ-a, alebo obvodové úpravy "rozhrania" medzi i10-kou a FrSky modulom.
Zajtra sa pustím do výroby "vložky" (medzikusu medzi i10-kou a dnom pultu). Tam budú všetky tie drobnosti rozhrania.

Ja to myslím vážne. Mne sa ten vysielač páči, aj technicky mi vyhovuje (vie toho o dosť viac ako moje staručké JR-ko) a tým pádom je rozhodnuté.
Odpoveď | 2015-01-23 18:33:43
Velmi som zvedavy, co vybadate. Vysielac sice vyzera super, ale - kedze tiez mam modely s FrSky D8R prijimacmi - a navyse som minuly rok kupil Taranis-a tak o i10 zatial ani neuvazujem. Co by mi este chybalo oproti TG9x/ Taranisovi je OpenTX...
Ale aj tak drzim palce.
Odpoveď | 2015-01-24 19:28:53
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb