Úprava povrchu penových modelov - 2.časť

Pokračovanie článku o úprave povrchu.

autor: Janko O.

 

 

Na dosiahnutie skutočne rovného a hladkého povrchu je treba povrch tmeliť. Skvele sa osvedčil  šľahaný tmel  - napr. Kittfort profi. Dá sa kúpiť takmer v každej predajni Farby-Laky a dokonca aj v Tescu (no "mrcha", je dosť drahý ).

To, že je šľahaný, prináša efekt, že je ľahký a dobre sa brúsi. Na prvý pohľad je možno príliš hustý. V tejto konzistencii je vhodný skôr na hrubšie vrstvy, teda na tmelenie väčších nerovností (napr. aj odporovým drôtom rezaný EPP).

Na finálne vyhladzovanie ho zvykneme zriediť vodou. Treba opatrne prilievať, miešať a skúšať hustotu. Pri tej správnej máte pocit, že miešate jogurt. Pri tejto hustote sa dá nanášať spachtľou ale aj štetcom.

Týmto procesom trochu "stratil" bublinky, bude ťažší (to príliš nevadí, pretože väčšinu aj tak potom zbrúsime) a po uschnutí sa trochu "prepadne". Ale hlavne, vďaka svojej tekutosti ochotne vyplní všetky - aj tie najmenšie nerovnosti a po brúsení je hladký a nezanecháva tzv. chĺpky, také typické pre penový Polystyrén aj EPP.

Proces tmelenia a brúsenia je možné opakovať až k totálnej dokonalosti, ale nič sa nemá preháňať. Takýto už vybrúsený povrch je vhodné natrieť, a to buď opäť mierne riedeným Styrolepom alebo polyuretanovým lakom na parkety - Purletom (ten sa dá riediť tiež vodou).

Povrch získa tvrdosť, ďalšiu pevnosť, ale aj hmotnosť. Začne byť "zvodne" rovný a čiastočne aj lesklý až sami seba prichytíte, že máte neodolateľnú túžbu sa povrchu neustále dotýkať (ženatí alebo zadaní muži môžu dokonca zažiť žiarlivostné scény  zo strany svojich partneriek).

Ako farebnú povrchovú úpravu je možné použiť špeciálne sprejové farby na Polystyrén (ktoré sú dosť drahé) alebo pri nastriekaní tenkej vrstvy a zachovaní opatrnosti, aj pomerne bežné akrylové sprejové farby.

Iným druhom povrchovej úpravy, vhodným pre stredné alebo skôr väčšie modely, je poťahovanie Polystyrénu (alebo EPP) papierom. Poťahovať je možné na "holo", to znamená priamo na vybrúsený polystyrén alebo EPP, alebo na vytmelený povrch.

Všetko má svoje výhody a nevýhody: na "holo" bude menší prírastok hmotnosti, ale pevnosť (obzvlášť na tlak) bude menšia (môže sa vytvoriť sa tzv. harmonika, napr. na hornej strane namáhaného krídla). Poťahovanie na tmelený povrch dosahuje väčšiu pevnosť a celkovo lepšiu kvalitu povrchu, ale nevýhodou je väčší nárast hmotnosti a vyššia pracnosť.

Akým papierom poťahovať a čím ho lepiť? Aj tu platí: Čo modelár - to názor. Takže my povieme ten svoj, a v diskuzii radi privítame iné. Asi sme "staromilci", pretože stále s obľubou používame tenký modelársky poťahovací papier (často nazývaný Modelspan), alebo ruskú Mikelantu.

Keďže Modelspan sa dá napínať aj vodou, ale Mikelanta len napínacím lakom, rozdielne bude aj lepidlo a tiež použitie. Modelspan je možné lepiť a súčasne napínať vodou zriedeným lepidlom Hercules, prípadne iným vodou riediteľným disperzným lepidlom (Pattex Wood express).

Mikelantu je možné lepiť modelárskym lepiacim lakom a napínať modelárskym napínacím lakom. Keďže tieto obsahujú riedidlá rozpúšťajúce Polystyrén, je zrejmé, že poťahovanie Mikelantou je vhodné na modely z EPP a poťahovanie Modelspanom na modely z Polystyrénu (ale aj z EPP).

Tiež sme skúšali lepiť a napínať Modelspan polyuretanovým lakom na parkety - Purletom a fungovalo to. Bohužiaľ, Purlet je po zaschnutí síce výborne tvrdý, ale tým pádom aj krehký a pri namáhaní sa zvyknú objaviť tenulinké prasklinky.

Ak je papier tzv. "orientovaný" (ako že väčšinou je), treba ho prilepiť tak, aby pnutie smerovalo po vláknach, čiže na krídle majú vlákna smerovať pozdĺž krídla. Je tu zrejmá analógia s drevom, napr. s balzou.

Niekedy nitrolepidlá a nitrolaky zle držia na povrchu z EPP, pretože ten sa javí ako by bol mastný. Tu pomôže vytmelenie takého povrchu zriedeným šľahaným tmelom, následné vyschnutie a vybrúsenie. A ako povedal jeden môj kamarát: "na šľahanom tmeli drží všetko".

Už vyschnutý a "vyšpanovaný" povrch potiahnutý či už Modelspanom alebo Mikelantou je vhodné opatrne vybrúsiť jemným brusným papierom (200 a vyššie). Fajnšmekri potom opäť lakujú a brúsia a lakujú a .... 

Výhodou je, že takto potiahnutý povrch (aj Polystyrénového modelu) je možné bez obáv striekať napr. sprejovými farbami na autá, ktoré by inak penový Polystyrén znetvorili.

Skutočne veľké modely je možné po nanesení všetkých farieb a opätovnom super-jemnom prebrúsení nastriekať bezfarebným lesklým lakom (napr. na nábytok). Povrchu to dodá akúsi tajomnú "hĺbku". Ale každá vrstva farby alebo laku znamená nárast hmotnosti, a tak treba dôkladne zvážiť, či chceme aby model lepšie lietal alebo lepšie vyzeral. 

Tento článok se zverejnili už takmer pred dvomi rokmi, takže moje auto teraz už má 17 rokov. V tomto stave už ho vlastne ani nechcem predať, pretože plynulo prechádza do kategórie "veterán" an tým pádom jeho cena s postupom času narastá .

 

Pokračovanie ->

 

Súvisiace články:

Úprava povrchu penových modelov - 3.časť

Úprava povrchu penových modelov - 1.časť


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 2. 8. 2023, 20:33 | Prečítané: 22405x | Kategórie: Stavba modelov | Napísal: admin |
Komentáre: 3
Jen na začátek téma kterému se věnujete je skvělé !! těžko se sháněj rady zkušenosti.
Taky bych rád přidal nějaké zkušenosti které jsem nasbíral jako úplnej samouk cestou pokus omyl a došel jsem skoro k totožnému postupu akorát bych dodal že s Mikelantou se mi pracovalo podstatně líp jak s Modelspanem.
Mikelantu pokud nanášíte už na předem natřenou plochu a postupně zahlazujete ve směru vláken tak se nijak nevlní a po zaschnutí je napnuta !!. Jelikož se ale těžko shání je u nás takřka k nedostání používám Modelspan :-( .No a co se týče lepidla kterým to nanáším tak používám lepidlo na tapety .
A to v kombinaci jakési bíle až čiré hmoty.(Taposa tekutá 1l a Metylan Special )výsledky jsou dokonalé ;-) něco pro inspiraci, odkaz
Odpoveď | 2012-01-01 19:43:50
Vynikajuci clanok, len si teraz neviem vybrat ci mam zvolit styrolep z prvej casti alebo slahany tmel z tejto ;) model bude skyfun z EPS. No ale spet k povodnemu dotazu. Doma mam
odkaz
pisu ze ultralahky, dobre brusitelny tmel na polystyren. V specifikacii maju 0.57g/ml.Bude vhodny? Pripadne neviete aku hmotnost ma ten slahany co tu odporucate?
Dakujem, staly citatel z SK :)
Odpoveď | 2015-04-14 01:25:48
Tak nasiel som aku ma hmotnost ten KITTFORT slahany tmel. Ma 0,55 g/ml. Nemusi byt ale lahsi, mozno obsahuje menej vody alebo take nieco...??? Vyskusam ho a napisem ci sa podarilo.
Odpoveď | 2015-04-15 00:03:26
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb