Aj pre toto nemám rád „splašené motyky“

Názov „splašené motyky“, čoby označenie pre modely vrtuľníkov, lietajúce extrémnu akrobaciu, som prvý krát našiel na webe Martina Pilného www.pina.cz.

A začal som ho používať, lebo sa mi zdalo veľmi vtipné a pritom výstižné.

Vnútorne umenie pilotov „splašených motýk“ síce obdivujem, ale toto odvetvie modelárstva absolútne neuznávam.

A dnes sa stala vec, ktorá ma v tom len utvrdzuje.

pripravil: Janko O.

 

Podľa môjho názoru, slovo model by malo znamenať: niekedy zmenšeninu, ale hlavne (aj funkčne) zjednodušenú napodobeninu niečoho skutočného. Čoho je „splašená motyka“ zmenšeninou ale hlavne letovým prejavom funkčnou napodobeninou, skutočne neviem.

Keď sme pred takmer štyrmi rokmi s mojim bratom Miroslavom hľadali názov pre túto našu web stránku, tak sme absolútne nespochybniteľne vedeli, že by mal vyjadrovať naše modelárske krédo: realistiku letu modelov.

Mrzí nás to, ale v letovom prejave „splašených motýk“ žiadnu realistiku nevidíme. Takto sa žiadny skutočný vrtuľník nepohybuje a takýto let by žiadna posádka (a dokonca ani laboratórna krysa) neprežila.

A tak ma hádam ani neprekvapila smutná informácia, ktorú som najprv našiel na RC mánii vo vlákne Roman Pirozek a neskôr na bohdanovom webe, kde modelársky kolega Pavel dal link na tento článok: Romana (†19) zabil vrtuľník na diaľkové ovládanie: Odsekol mu hlavu!

Myslím, že je to každému súdnemu človeku ľúto a že to nikto nikomu nepraje, ale podľa vyjadrenia polície „... pri lietaní s vrtuľníkmi používal agresívny štýl a často predvádzal rôzne triky. A to aj v čase, kedy prišlo k tragédii.“

Súčasťou spomínaného článku je aj video, ako Roman Pirozek so „splašenou motykou lieta“. Keď som si ho pozrel aj v kontexte tejto smutnej a tragickej udalosti, napadlo mi to, čo je nadpisom tohto článku: Aj pre toto nemám rád „splašené motyky“.

Tu je ďalšie video, na ktorom to však dopadlo oveľa lepšie. Avšak po jeho zhliadnutí si začínam svoje myslieť nie len o "splašených motykách", ale aj o ich pilotoch.


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 17. 10. 2022, 11:42 | Prečítané: 9541x | Kategórie: Denník | Napísal: admin |
Komentáre: 9
Je smutné ked vyhasne mladý život a ešte pri hobby. Tiež som odporca vrtuľníkov a hlavne akrobatických... Pokiaľ je to maketa a aj tak lieta tak beriem ale toto 3D šialenstvo je moc. Krídla sú predsa len bezpečnejšie a aspoň to vyzerá realisticky.
Odpoveď | 2013-09-08 01:05:46
.:. diosko
Netvrdím, že som odporca, ale keď je "mlynček" vo vzduchu, ja sedím na zemi ;-)
odkaz
Odpoveď | 2013-09-09 09:17:01
Chlapci, mozno je to trochu otazka vkusu. Helina zaleti veci, ktore lietadlo nezaleti. A ze realne vrtulniky nerobia akrobaciu mi nevadi, len tak sa "plouzit" oblohou by ma nebavilo. Sice sa len ucim so 450kou a ziadne hard 3D sa nekona, ale heli ma tiez svoje caro. To co mne vadi na splasenych motykach je, ze s tym chlapci lietaju 20m od seba. Mozme sa akokolvek natahovat, ci je lepsia "cina" alebo "znacka", vzdy to bude len technika. A ked sa k tomu pripadne prida nejaka chybicka pilota... skoda mladeho chlapca.
Odpoveď | 2013-09-09 22:40:47
.:. J O
Dano,
absolútny súhlas.
Pred 3 rokmi som bol na polietaní v Krupine, kde Robo Trunek lietal s vrtuľníkom:
odkaz
Lietal krásne pomaly, parádne, realisticky.
Bolo to úžasné. Ale neviem si predstaviť, že by ma takéto letanie bavilo týždeň, mesiac, rok, pár rokov, celý modelársky život.
A asi to napokon nebavilo ani Roba, lebo vrtuľník predal a vrátil sa ku krídlatým modelom.
Takže aby to modelára bavilo, zrejme musí s vrtuľníkom vystrájať kadejaké "skopičiny".
Ale vlastné skúsenosti nemám, len teoretizujem.
Odpoveď | 2013-09-10 08:47:03
Hej, kazdy mame iny vkus. Beriem tento clanok ako tvoje pozdychnutie: "splasene motyky teda nemusim no a vidite - skoda mladeho chlapca". A to je v poriadku, na nemenovanom fore sa okolo tejto tragedia zbehla diskusia, ktoru potom admini zmazali: na jednej strane rozumiem, ze je to citliva zalezitost. Na druhej strane osobne mam z heliny respekt - aj ked mam "len" 450ku - a tiez sa niekedy nemozem zbavit dojmu, ze niektori chlapci frajeria za hranicou bezpecnosti. Ale zase kolko ludi, tolko chuti: ked som si pozrel to Pirozkove video, tak podla mojho vkusu je to celkom pekne polietanie, pre mna splasene motyky lietaju horsie. Inak je to vzdy o bezpecnosti: 5-10-20 kilove ero dokaze tiez byt nebezpecne, videl som video, kde borcovi spadla par kilova stihacka s turbinou medzi dve chatrce, spadnut o 10 metrov blizsie, ci dalej je o tragediu postarane. Pekny den a nech nam to bezpecne lieta.
Odpoveď | 2013-09-10 09:54:38
.:. Dan | mail
Janko, nejsem si jist, co je vlastně mottem článku. Vymezit se proti jedné kategorii našich hraček na základě jedné smutné události? Dodatečně si zdůvodnit, proč ji "neuznávam" (!)? Určitě bych se chtěl zeptat, jestli uznáváš halovou akrobacii (tam taky modely předvádějí věci, které reálné letadlo nikdy nepoletí) nebo multicoptery (nic takového jsem v životě na skutečném letišti neviděl), a asi bych našel víc příkladů, na kterých se dá ukázat kulhavost první části článku. No a co se týče nebezpečnosti, vygooglit se dá dost zpráv o neštěstích, kde hlavní roli hrály plošníky.
Pak mám připomínky k bulváru - znamená "odsekol" česky "usekl"? To je ale trochu v rozporu se zprávami v originále.
Úplně nakonec, co jsem si ze zprávy odnesl já - hrajte si a užijte si to, ale neblbněte, nepřeceňujte své síly, nezapomeňte na fyziku a snažte si vždycky udělat rezervu pro případ chyby.
Odpoveď | 2013-09-10 08:53:35
.:. J O
Ano, priznávam, že je to tak.
Keď by sme skĺbili vyjadrenie, ktoré dal Dano a Dan dokopy, tak by to asi bolo najbližšie k pravde:
Je to otázka vkusu a jednoducho sa mne subjektívne "splašené motyky" nepáčia, hoci by sa nikdy nič tragické nestalo. Ale tá udalosť ma tak rozľútostnila, že som si nevdojak na "motykách" vylial zlosť.
Asi som konzervatívny staromilec, ale mne sa nepáčia ani halové modely, ktoré cúvajú a vo vzduchu stoja (nie visia) na vrtuli.
A v podstate sa mi nepáčia ani multikoptery, hoci z týchto mojich neobľúbených sa mi javia ako najužitočnejšie pre nemodelárske použitie.
A keď sa to vezme do detailu, tak neuznávam (neobdivujem) ani tento štýl lietania, ktorý viedol k havárii tohto krídlatého modelu: odkaz
Takže naozaj, článok je subjektívny, vyjadruje moje pocity a moje postoje (v tomto prípade voči "splašeným motykám").
Ale na druhú stranu, vlastne všetky články na tomto webe sú subjektívne: preferujem(e) telemetriu, iní nie. Používame paralelné zapojenia batérií, iní nie. Na kašu rozbitému Albatrosovi po zlovuzlepení dorobím na koncoch krídiel vinglety, to by asi neurobil nikto.
Tým som nechcene vložil do modelu svoj subjektívny názor na konštrukciu či letové vlastnosti modelu. Tajne dúfam, že som tým nikoho neurazil alebo nenaštval.
Ale netajím sa tým. Horšie by bolo, keby som "motyky" potajme nanávidel, ale navonok by som prezentoval svoj neutuchajúci obdiv. Ak by som do modelu namontoval telemetriu, alebo paralelne zapojil baterky, ale ani za svet by som sa k tomu nepriznal.
Ja nemám rád "splašené motyky", ale budem sa snažiť neotáčať na túto vieru aj ostatných.
Odpoveď | 2013-09-10 11:04:07
Též si myslím, že dotyčný nedoplatil na to, že létal s vrtulníky, ale na to, že nepoužíval mozek a nebezpečně a nesmyslně riskoval. Takové jednání je rizikové vždy, ti co řídí (auto), vědí dobře. Riskantní styl vyjde jednou, desetkrát, padesátkrát (a o to je nebezpečnější), ale po sto první už třeba ne... ovšem nebezpečné to bylo po celou dobu, ne jen když se něco přihodí.

Na okraj bych jen podotknul, že zmiňované multicoptery se ukázaly být poměrně cennou pomocí např. při záplavách... každá mince má dvě strany.
Odpoveď | 2013-09-10 11:12:26
.:. B-O
Na nešťastia moc neverím, príčiny sú len dve a tou je technický stav a pilot. Za technický stav je zodpovedný pilot modelu a tak isto aj za svoje konanie. Tým myslím neprecenenie svojich schopností a to je veľký problém pokorne priznať sám sebe, že na takéto lietanie ešte nemám, alebo nie som celkom v pohode, aby som to zvládol. Je pri tom jedno, či je to začiatočník, alebo skúsený pilot.
Modelárstvo je krásne vo všetkých kategóriách, ale nie sú to hračky, tak rešpekt.
Odpoveď | 2022-10-23 12:32:41
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39852.35 kb