PC Telemetria - 1. časť: úvod

Ako parafrázu na nedávny článok o Vpershingovi a jeho synovi Martinovi s názvom "Zbroja na novú sezónu", máme teraz aj my chuť zvolať: „Tiež zbrojíme na novú sezónu". Avšak aby modelári nevyzerali ako zbrojárski militanti, tak sme od toho radšej upustili.

Zvolili sme teda názov PC Telemetria. Na pretras prišiel aj názov Telemetria 2012. A keďže podľa zaručených správ má byť v roku 2012 koniec Sveta, báli sme sa, že to niekto premenuje na: „Telemetria konca Sveta".

Dnes vám teda ponúkame len jej letmé predstavenie a spomenieme aj dôvody, ktoré nás k vývoju novej telemetrie, práve v takejto podobe viedli.

autori: mior a Janko O.

 

 

Každý, kto niekedy vyvíjal nejaké zariadenie, to dobre pozná: V určitom štádiu prác si konštruktér povie:

„Keby som to mal robiť ešte raz, urobil by som to úplne inak."

Presne toto sme si povedali aj my, keď sme „dolaďovali" posledné drobnosti našej stávajúcej telemetrie:

Presne v tej chvíli nám už v hlavách vírili myšlienky na „niečo" nové, „niečo" lepšie, „niečo" krajšie, „niečo" dokonalejšie.

Keď nás zaujal „Projekt otvorenej telemetrie firmy FrSky" a my sme sa rozhodli ju kúpiť, zverejnili sme o nej niekoľko článkov a naplánovali sme prechod z Assana na FrSky, už vtedy bolo jasné, že zmena je nevyhnutná.

Najprv to mala byť len zmena komunikačného protokolu, ale Janko začal „nenápadne spomínať" aj  väčší displej. Pre modelára po 50-ke sa 5 milimetrové písmenká a čísielká na displeji stávajú príliš mrňavými. A tak sme začali pripravovať aj zmenu na väčší displej:


Ale tu nastúpila ďalšia vývojarska zákonitosť a síce, že vyriešenie jedného problému prináša (minimálne) dva problémy nové.

Totiž, ako sme sa „zžívali" s našou telemetriou, vynárali sa stále nové a nové požiadavky a funkcie, ktoré by mala mať. Model Select, Model Match, či radšej Model Recognition, vypočítavanie a zobrazovanie toho či onoho, viedli k tomu, že sme zistili, že nebude postačovať ani ten veľký displej a ani pamäť mikrokontroléra.

Tiež naše praktické skúsenosti s telemetriou nás už dávnejšie presvedčili, že zvuky v telemetrii sú veľmi dôležité. A už dávnejšie sme „snívali" o hlasovom module (a nutnosti jeho ovládania riadiacim mikrokontrolérom).

Ovládanie inteligentného znakového displeja je jednoduché. Písmenká a čísielká sú fajn, ale naše modelárske srdcia zatúžili po  GRAFIKE. A keď už grafika, tak by to chcelo aj  FARBU.

Tááák, a je to. Bolo zrejmé, že to bude chcieť  VEĽKÝ SKOK.

Tento veľký skok by súčasne priniesol riešenie jedného veľkého problému: Po zverejnení našej telemetrie, ale rovnako aj našich meračov vnútorného odporu, sme dostali veľké množstvo žiadostí, aby sme niekomu toto zariadenie predali alebo vyrobili.

Naše „manufaktúrne" možnosti (s dôrazom na MANU)  však ledva stačili na výrobu dvoch kusov (pre Miora a pre Janka) daného zariadenia. Márne boli argumenty mnohých záujemcov, že na cene im nezáleží, pretože (v duchu onej reklamy) to skrátka chcú.

Preto TO, k čomu sme akosi nevyhnuteľne smerovali, by nemalo vyžadovať amatérsku výrobu prakticky ničoho  (na strane pilota). Stačilo by TO kúpiť. Slovíčkom TO myslíme hardvér. (Ale aby ten hardvér fungoval ako telemetria, tak treba aj softvér).

Bolo jasné, že softvér musíme stvoriť sami a hneď v začiatkoch sme sa obidvaja zhodli na tom, že v prípade záujmu ho kolegom modelárom ponúkneme k voľnému  (bezplatnému) použitiu - tak ako sme to urobili dosiaľ vždy.

Naše prvé predstavy sa podobali asi na niečo takéto:

Bližšie o tom je popísané v článku: Rozmanité podoby telemetrie.

Je to grafické, je to farebné, je to fajn. Ale je to malé (aj písmenká a čísielká) a je toho málo. Máme na mysli viac údajov, viac informácií.

Naše predstavy boli trochu bujnejšie a metódu prepínania stránok (obrazoviek) sme vzhľadom na neprípustnosť „vytrhávania pilota z procesu riadenia modelu" zavrhli.

Malo to byť niečo takéto:

Ale väčšie. Tu je toho síce viac, ale je to neskutočne prťavé - veď textové zobrazenia sú ešte menšie ako v našej stávajúcej telemetrii.

 



Absencia klávesnice vyústila do potreby dotykovej obrazovky a tak sa stále častejšie v našej vzájomnej komunikácii začalo objavovať slovo  TABLET.

Lenže väčšina dostupných tabletov pracuje pod operačným systémom ANDROID. My však na to nemáme ani potrebné vývojové prostriedky a keby sme aj nejaké mali, v súčasnosti pod Androidom nedokážeme programovať (čo neznamená, že to raz nemôže byť - trebárs v spolupráci s inými programátormi).

Celkom slušne zvládame programovanie v prostredí MS Windows a keďže sme našu telemetriu chceli realizovať ešte pred (spomínaným)  koncom Sveta , tak hardvér musel byť „PéCéčkovského" typu, teda s operačným systémom Windows.

Našli sme niekoľko 10-palcových netbookov s odpojiteľnou klávesnicou (Samsung, Acer...), ale po dlhom „šmátraní" po internete Miroslav vytiahol z rukáva eso:

PC tablet Archos.

 

Archosov je viacero, ale zohnateľný sa javil tento:


Archos 9dotykovú obrazovku s uhlopriečkou 9 palcov a jeden kus si Janko kúpil priamo v Banskej Bystrici (vo firme MP3), druhý Archos pre Miroslava sme zohnali cez internet o pár týždňov neskôr.

A takto išiel vývoj: od menšieho k väčšiemu, od jednoduchšieho ku zložitejšiemu.  J.A.Komenský by mal radosť.

Miroslav by dal radšej prednosť niečomu menšiemu - obrazovke s uhlopriečkou 7 palcov (aj taký tablet s MS WIndows XP sa predáva), ale Janko tvrdí, že má radšej, keď je to väčšie .

Skrátka je o 9 rokov starší a oči má o to slabšie. Archos 9 má tým pádom pre neho mýtickú moc. A okrem toho, že je o 1 palec menší ako netbook, Archos má ešte jednu prednosť - je podstatne užší.

V polovici augusta sme sa obidvaja boli pozrieť na Zolnej. Tu sme trochu bokom od hlavného diania, pod slnečníkom "kuli pikle" a doťahovali posledné technické detaily PC Telemetrie skôr, ako sa začne "veľké programovanie"

Než sme však k tomuto rozhodnutiu došli, vyobracali sme ho zo všetkých strán. Máme na mysli to, že naša nová telemetria je vlastne založená na možnostiach a schopnostiach  plnohodnotného PC s MS WIndows vrátane dostupných vývojových prostriedkov. (toto trochu trápi miorovo linuxové srdce...). Preto aj názov:

PC Telemetria.

Predpokladáme, že nie je nutné spomínať možnosti a schopnosti čohokoľvek, založeného na PC. Pre nás to však znamenalo nasledujúce  možnosti našej telemetrie. Napr.:

- Písmenká a čísielká môžu byť ľubovoľne malé, ale aj ľubovoľne veľké. Ich veľkosť sa môže meniť dokonca aj v priebehu zobrazovania (čo je v našej PC telemetrii využité).

- Písmenká aj čísielká môžu mať rôzne farby a pozadie, ale aj rôzne štýly písma. To všetko sa môže v priebehu zobrazovania meniť (napr. na zdôraznenie kritických hodnôt). (čo sme aj využili).

- Neobmedzené možnosti grafického zobrazenia. Grafy môžu byť rôznych druhov (stĺpcové, koláčové, výsečové ...), môžu mať rôzne farby, rôzny štýl, rôzne čokoľvek a to všetko sa môže počas zobrazenia meniť. (využili sme to).

- Neobmedzené možnosti zvukov. Zvuky môžu byť technické (pípnutia o určitej frekvencii a určitej dĺžke trvania), multimediálne - mp3, vopred nahraté (hlasové oznamy), alebo syntetické (syntezátor „prečíta" napísaný text). (využili sme).

- Relatívne neobmedzený pamäťový priestor. Archos má 1 GB DDR2 RAM a 60 GB HDD. Mikrokontrolér v našej stávajúcej telemetrii má 4 kB pamäte.

- Dostatočný výpočtový výkon. Archos má „inside" Intel Atom procesor, taktovaný 1,2 GHz. Mikrokontrolér v našej stávajúcej telemetrii je taktovaný 20 MHz kryštálom.

- Dostatočné možnosti zobrazenia. Archos má 9 palcový farebný displej 1024 x 600 s LED posvietením. Naša stávajúca telemetria má znakový displej 4 riadky po 20 znakov. Prakticky bez možnosti grafiky. Farbu radšej nespomíname.


 

Treba povedať, že naša nová PC Telemetria má aj určité nevýhody:

- Nie je to telemetria „pre každého“. Tým chceme povedať, že Archos stojí okolo 400,- € a začínajúci modelár – študent zo skromných pomerov si ho asi nebude môcť hneď dovoliť. Tu treba povedať, že PC tablet nie je iba modelárska hračka! Je to normálny počítač, ktorý sa mimo lietania dá používať pre klasické počítačové potreby (ak pripojíme USB klávesnicu a myš, tak už naozaj nieje žiadny rozdiel od klasického notebooku). Tým sa náklady na túto "hračku"  môžu rozdeliť na viac častí rodinného rozpočtu.

- PC Telemetria nie je malá. Ak naša pôvodná krabička bola elvíčkom" (lv) označená ako „nádherný kus nábytku“, tak toto bude považované za „kredenc“. Avšak je to rovnaký problém, ako keď chcete, aby malý televízor poskytoval veľký obraz. Buď sa zmierite s malým obrazom alebo s veľkým televízorom. My sme si vybrali to druhé.

- Telemetria v takejto podobe nie je ani ľahká. Archos váži okolo 800 gramov a ani iné menšie modely nie sú práve ľahké ako „peříčko“. Takže zavesenie na tzv. „macheršňúru“ môže byť problematické. Našťastie sme časom prešli na používanie popruhov (kšandy) a pultu. Súčasne je ale Archos aj akousi kompenzáciou toho, že väčšina RC vysielačov je vyvážená pri vysunutí teleskopickej antény pre pásma 35 a 40 MHz, ktorú však v dnešnej dobe málokto používa.

 



Možno sme akosi "zabudli" spomenúť, že naša PC Telemetria je tesne naviazaná na FrSky Two Way Telemetry System. Ale v prípade potreby nie je žiadny problém zmeniť komunikačný protokol na niečo iné.

Ale keďže FrSky je naša srdcová záležitosť, tak aj prvé obrázky, ktoré vám dnes prinášame ukazujú využitie tzv. FrSky základnej telemetrie. To znamená, že sú využité len analógové vstupy AD1 a AD2 (a sila signálu RSSI). Prenos užívateľských dát dátovým kanálom Rx v tejto verzii nie je použitý.

Naša nová PC telemetria je chápaná ako modulárny otvorený systém. Treba si uvedomiť, že na strane pilota okrem PC tabletu a prevodníka FrSky-USB už netreda NIČ! (pod PC tabletom treba chápať ľubovoľný tablet s MS Windows - to aby sme nikomu nevnucovali Archosa. Naše začiatky vývoja prebiehali na klasickom notebooku).

Pod modularitou treba chápať hardvér v modeli. Pre najjednoduchšiu variantu stačí napr. jednoduchý senzor napätia batérie podľa miora.

Vyššie verzie budú na strane modelu obsahovať napr. prúdový senzor, senzor tlaku, Pitotovu trubicu, teplomer, otáčkomer ..... 

Tomu samozrejme bude zodpovedať aj softvér na strane pilota. Pod pojmom otvorený rozumieme to, že ak náš čitateľ naznačí, čo by mal rád v našej telemetrii, radi to zaimplementujeme do softvéru. 


V ďalších častiach tejto minisérie by sme o PC Telemetrii prezradili viac, čo by mala umožňovať, čo od nej očakávame a čo prinesie do budúcnosti a prezradíme napríklad aj to, prečo má virtuálny merací prístroj napätia tri ručičky . 
 

Súvisiace články (related topics):

PC Telemetria – fáza 2: zmenšenie

Projekt otvorenej telemetrie firmy FrSky

Zoznámenie s FrSky – 3. časť – Prenos dát

Zoznámenie s FrSky - 2. časť - Spôsob prenosu dát

Zoznámenie s FrSky - 1.časť - Základné funkcie

Antén nikdy nie je dosť!

Rozmanité podoby telemetrie

Cesta k telemetrii - 6. časť

Cesta k telemetrii - 5.časť

Cesta k telemetrii - 4.časť

Cesta k telemetrii - 3.časť

Cesta k telemetrii - 2.časť

Cesta k telemetrii - 1.časť


 


  PC Telemetry, Android Telemetry, Telemetrie


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 27. 11. 2011, 13:39 | Prečítané: 9263x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 10
Super paaani!
Este tak spravit port na android a mam velky dovod vymnit telefon za novy :)
Odpoveď | 2011-11-27 15:11:23
.:. Iwojima1
presne tak keby to bolo na android skoci po tom kopec ludi... ale viem ze to nie je take jednoduche kedze som za mladi rekreacne programoval rozne serepeticky
Odpoveď | 2011-11-27 15:57:43
.:. mior | mail
Nebránime sa portovaniu, ale v súčasnosti nie sme toho schopní. Naopak, boli by sme radi, keby sa nejaký programátor prihlásil. Dáme mu všetky podklady. Viem si to predstaviť napr. v Jave...a podobne.
Odpoveď | 2011-11-27 16:45:22
.:. Janko O
Nemáme žiadny problém o nejaký čas zverejniť článok s názvom: Android Telemetria.
Odpoveď | 2011-11-27 17:07:16
.:. Janko O
Pozor! Je tu napísané ZVEREJNIŤ. Kto bude jeho autorom, alebo lepšie povedané, kto to pod Androidom naprogramuje, to je otázka.
Odpoveď | 2011-11-28 08:10:21 | Príspevok upravený: 2011-11-28 09:00:51
.:. Iwojima1
to bude parada. Som rad ze este sa najdu taki ludia ako Vy. A v dnesnej dobe najst ludi so zapalom pre nieco je ako hladat ihlu v dvoch kopach sena
Odpoveď | 2011-11-27 17:59:25
.:. diosko
"Standing ovation"! a nemám viacej čo dodať :-)
Odpoveď | 2011-11-27 19:54:06
Super!! Veľmi zaujímavé by bolo prepojenie frsky s bluetooth konvertorom odkaz a následné načítanie dát cez BT android/iOS smartphonu/tabletu
Odpoveď | 2011-11-28 15:53:59
.:. Janko O
Vstup do "zobrazovacieho zariadenia" cez Blue Tooth bola jedna z možností, ktorú sme zvažovali.
Bohužiaľ ale nijako nerieši náš najväčší problém: softvér pre "Androiďácky" smartphon, či tablet.
Keby sme toto dokázali vyriešiť, bol by to veľký prielom v širšom sprístupnení tejto "lepšej" a "krajšej" telemetrie.
Odpoveď | 2011-11-28 17:16:41
.:. Pet:o)
Ahojte, neviem v com programujete pod win, ale ked som sa hral s arduinom tak som narazil na www.processing.org ktory by mozno bol riesenim, kedze je portovany na win lin mac a v beta verzii aj na android odkaz
Odpoveď | 2011-12-01 13:03:39
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.81 kb