Podklady pre výrobu merača vnútorného odporu 2 až 6 čl. LiPol

Nie je potrebné zdôrazňovať význam merania vnútorného odporu LiPol. Toto nakoniec veľmi pekne popisuje Janko O. na tejto Web stránke.

Nakoľko v mojich modelárskych a iných projektoch, používam v značnej miere zdroje LiPol, rozhodol som sa Jankom publikované labolatorné prevedenie merača 2-6 čl. zostav LiPol finalizovať a dostať to do podoby „čínskeho“ prevedenia, keď nie lepšieho, zodpovedajúceho súčasným trendom. To nakoniec posúdi každý sám, prípadne si to ďalej vylepší podľa svojich predstáv.

autor: Cyril K.

pripravil: Janko O.

 

Obvodové zapojenie zostáva v podstate nezmenené. Keďže mám rád pred meraním najskôr všetko pozapájať a až tak spustiť meranie, doplnil som do obvodu 2.čl. pre napájanie procesora: vypínač „OFF/ON“.

 

Pri výbere vhodného displeja, som sa rozhodol pre typ BOLYMIN : BC2004DBNHEH z tejto rady najmenší /77x47mm/ pre ktorý je navrhnutá DPS, ale hlavne, že má krásne modré podsvietenie a biele znaky /neg./. Pozn.: Možné objednať v SOS Košice za 7 Eur.

Z toho dôvodu bolo potrebné pin 16 uzemniť a na pin15 pripojiť cez odpor 47-68R +5V.

Pri hodnote 68R je odber cca 30mA. Pri testoch toto vôbec neovplyvňuje výsledky merania.

Odpor je naletovaný na module displeja na pine 2 a 15, viď foto.

Modul je prepojený so základnou doskou pomocou precíznej jednoradej lámacej pätice SIL15PZ Dutinka/Kolík.

DPS je optimalizovaná pre použitie hore uvedeného typu displeja.

Nevylučuje sa použite iného typu, napr. ktorý uvádza Janko O., ale za cenu úpravy rozmerov atď.. DPS je potrebné pri potlači a kopírovaní nastaviť na rozmer 140x70mm.

Krabičku pre vreckové prevedenie meračov si vo väčšine prípadov vyrobím na mieru sám. Jednak z dôvodu, že obyčajne pre zadanie DPS, rozmerovo nevyhovuje a zbytočne zväčšuje konečný rozmer. Túto vyrábam zo zbytkov jednostranne plátovaného 1,5 mm kuprextitu. Vnútorný rozmer zadávam o3-4mm väčší, aby bolo možné vycentrovať DPS s modulom LCD voči otvoru na paneli. Vyrežem jednotlivé diely, t.j. dno, boky krabičky na požadovaný rozmer, z vonkajšej strany kuprextitu zrazím hrany pod 45 o uhlom. Podopriem nejakým kovovým 90-stupňovým hranolom /závažím/ a z vnútornej strany po celej dĺžke zletujem. V rohoch zletujem uholníčky, na ktorých sú z vnútornej-spodnej strany priletované matičky M2, /viď foto/.

Z vonkajšej strany v mieste zrazenia hrany nám vznikne drážka, ktorú vyplníme epoxy, aby nám nestekal, tak cca po 0.5-1 hod. prípadne krabičku podľa potreby otáčame. Po vytvrdnutí epoxy / cca12hod./, krabičku obrúsime.

Nakoľko som nechcel voľne visiaci konektor ku balancéru prípadne adaptéru, tento som pripevnil priamo na krabičku /foto/.

Z vnútornej strany je však potrebné odstrániť fóliu väčším vrtákom v miestach otvorov M1 pre konektor. Vzniknuté zahĺbenie okolo kolíkov opatrne zaliať sek. lepidlom Loctite alebo iným kvalitným sek.lepidlom.

Hotový skelet prestriekame základným akrylátom a následne čiernym matným sprejom.

Striekam opakovane s väčšej vzdialenosti, čím sa vytvorí štruktúrovaný povrch. Ten po úplnom vytvrdnutí preleštím flanelom, čím mám povrch na nerozoznanie od profi krabičiek.

Vrchnú stranu-panel –štítok si navrhujem v návrhovom programe FrontDesigner.

Postup by prekročil rámec tohto članku. Preto len stručne: Po vytlačení návrhu, skalpelom vyrežem otvor pre displej. Aby mi neprerážala biela hrana papiera,túto zatriem čiernym fixom. Návrh vložím do laminovacej fólie a následne do laminovačky s odskúšanou teplotou. Tým nám vznikne pekné číre ochranné okienko displeja.

Hotový štítok podlepíme obojstranne lepivou fóliou. Samozrejme, že v mieste okienka pre displej, predtým lepivú fóliu odstránime. Rozmer štítku 135x64mm je stanovený k vonkajším rozmerom hotovej krabičky 148,5x78,5mm.


 

Na hotovom prístroji je potrebné nastaviť P6 /kontrast displeja/ a P1-P5 Uref B,C,D,E,F.

Po presnom nastavení hodnôt Uref na labolatórnom votmetri, som pri testoch nameral odchýlku celkového U Bat 0,1 max.0,2V, merané klasikou - univ.multimetrom (Poznámka Janka O.: Presnosť merania celkového napätia batérie aj napätia jednotlivých článkov je daná okrem iného aj presnosťou Referenčného napätia pre AD-prevodník mikrokontroléra, v tomto prípade napájacieho napätia celého merača, čo je napätie zo stabilizátora +5 Voltov. V programe pre mikrokontrolér, ktorý je možné stiahnuť si v sekcii Download je táto hodnota nastavená na 5,000 Voltu. Avšak výstupné napätie kúpených stabilizátorov sa od tejto hodnoty môže líšiť a aj sa líši. Za účelom dosiahnutia maximálnej presnosti môjho a tiež bratovho súkromného merača som túto hodnotu presne zmeral a zaniesol do programu. Ostatní sa musia zmieriť s určitou nepresnosťou merania napätí, avšak na meranie vnútorného odporu to nemá vplyv. Alebo je možné z viacerých stabilizátorov vybrať ten, ktorého výstupné napätie je čo najbližšie k hodnote 5,000 V.), čím je možné nie len vyhodnocovať Ri, ale aj napäťové pomery jednotlivých článkov a celkovú hodnotu U v nezaťaženom stave.

 

Súvisiace články:

Finálna podoba merača vnútorného odporu 2 – 6 článkových LiPol 

Merač vnútorného odporu (Ri) 2 až 6-článkových LiPol batérií

Céčka a vnútorný odpor LiPo akumulátorov

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 26. 5. 2013, 10:03 | Prečítané: 8362x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 7
janko zdravim.som rad ze sa nasli viacery zapaleny modelari so zaujmom pre elektro a prispely tak k vytvoreniu kvalitneho meraca Ri,ktoremu si Ti dal zivot!!Skusim si ho pre vlastne potesenie a modelarov z Brezna znovu vyrobit.Cyril.K.mas u mna 1.
Odpoveď | 2011-06-09 19:07:08
.:. Janko O
Ahoj Janči.
Veď už jeden taký máš?
Keď sa to tak vezme, tak ty si vlastne Cyrila predbehol o vyše pol roka. Ale zase Cyril to dotiahol do úplného konca a k dokonalosti. A hlavne - nenechal si to pre seba.
Takže ďakujem vám obidvom, tebe aj Cyrilovi.
Odpoveď | 2011-06-10 20:35:54
prosim pekne podrobnu citatelnu schemu a prosim ake su hodnoty potenciometrov dakujem :-) + hodnoty odporov a C
Odpoveď | 2011-10-03 22:18:37
.:. Janko O
Ahoj Jakub.
Zdanlivá nečitateľnosť schémy je spôsobená zmenšením pôvodnej väčšej schémy na rozmer, ktorý nám dovoľuje tento typ Web stránky. Preto sa, ak sa to dá, snažíme tvoriť schému tak povediac na mieru, aby nemusela byť zmenšovaná. Ale niekedy sa to nedá.
Keďže Cyril K. vychádzal z našeho zapojenia, je možné "preskočiť" na náš článok "Merač vnútorného odporu (Ri) 2 až 6-článkových LiPol batérií" odkaz a hodnoty súčiastok si vyčítať tam.
Inak hodnoty odporových trimrov (nie potenciometrov) sú M1, čiže 100k. Hodnoty odporov sú čitateľnejšie v našej schéme, hodnoty väčšiny kondenzátorov nie sú kritické, ale myslím, že to sú:
2 ks 100n, 1 ks 22uF a 1 ks 47 uF.
Odpoveď | 2011-10-04 13:34:59
Dakujem :D plosak uz mam vyleptany este dokupim trimre a ide sa
Odpoveď | 2011-10-18 22:56:34
.:. Milan
Ahoj pánové. Jaké máte zkušenosti s tímto měřičem? Má ještě v dnešní době cenu ho stavět, když mám měření Ri přímo v nabíječce?
Odpoveď | 2017-01-31 19:04:07
.:. J O.
My sme tento merač vyvíjali v dobe, keď nabíjače meraním vnútorného odporu väčšinou vybavené neboli.
Nemáme nejakú štatistiku, koľko percent v súčasnosti vyrábaných nabíjačov toto meranie má, ale ak to ty vo svojom nabíjači máš, tak stavať samostatný merač Ri asi nemá zmysel.
Navyše sme porovnávali hodnoty Ri namerané našim meračom a nabíjačom Turnigy Reaktor a výsledky sú v podstate totožné: odkaz
Odpoveď | 2017-02-01 08:21:32
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40385.79 kb