Dosah modulov FrSky a prijímača OrangeRx DSM2 6ch

Keď sme takmer pred rokom merali dosah modulov Assan 2,4 GHz, zistili sme, že nemáme dostatočne veľkú lúku, hoci sme merania realizovali v katastri obce Veľká Lúka. O meranie dosahu modulov FrSky Two-way 2.4GHz System Telemetry sme sa radšej už ani nepokúšali, pretože ich deklarovaný dosah je ešte väčší, ako pri moduloch Assan.

A tak nás potešilo, keď tieto merania pred pár dňami urobili naši modelárski kolegovia Olisoft a Ddano007.

A takmer v rovnakom čase sa pokúsil o zistenie dosahu iných prijímačov, konkrétne OrangeRx Spektrum DSM2 Compatible 6Ch 2.4GHz Receiver ďalší náš kolega Iwojima1.

V tomto článku sú zhrnuté ich poznatky.

pripravil: Janko O.

 
 

Olisoft:

Včera sme spolu s ddano007 testovali dosah FrSky DJT modulov. Ja mám origo anténku na module, on prerobil anténu: pripojil T9x anténu do modulu.

Prvý poznatok - dosah tým neutrpel.

Aby som zhrnul vybavenie použité pri teste:

ja:

- Turnigy 9X

- neprerobený FrSky DJT modul

- prijímač D8R (pôvodná verzia s 2-ma analógovými vstupmi)

- napájanie prijímačovkami (4ks NiMH)

Dano:

- Turnigy 9X

- FrSky DJT modul s prerobenou anténou

- prijímač D8R

- napájanie z BECu v regli

Niečo k "situačnému riešeniu":

Vysielače som mal postupne na popruhu na krku, zapnutý bol vždy len jeden.

Orientácia antény: kolmo k prijímaču, vodorovne so zemou (teoreticky ideálna)  

Prijímače držal Dano vo zdvihnutej ruke.

Nameraný dosah, pri ktorom ešte ovládanie fungovalo, ale Tx moduly už "vrieskali", stále je krásnych  2.1 km.

Meranie zopakujeme pre zaujímavosť ešte keď bude teplejšie, len umiestnenie prijímačov bude na vyššom nekovovom podstavci, potom poinformujeme o výsledku.
 

Danov Komentár:

Olisoft má na TG9x ten origoš FrSky modul, tož sa to nedá natočiť kolmo na zem. Ako napísal, skúsime to zopakovať trochu sofistikovanejšie, keď už nebude mrznúť jak sviňa.

Na tú vzdialenosť sme sa nevideli, môžeme len tušiť, že sme boli v priamej viditeľnosti.

Celé som to vymyslel len tak zo zvedavosti, aký bude rozdiel v dosahu pri použití origoš antény na TX module a použitím antény na TG9x, výsledok ma milo prekvapil.

No a dohovárali sme sa telefónmi, inak súhlas, na tú vzdialenosť by sa nedal ovládať ani raketoplán v skutočnej veľkosti, nie to ešte bežné modely.

 Mapka, znázorňujúca Danovo meranie dosahu vysielača Spektrum DX5 a tohoto prijímača (viď Danov komentár pod článkom):

 

____________________________________________________________________________
 

Iwojima1 zisťoval dosah OrangeRx Spektrum DSM2 Compatible 6Ch 2.4Ghz Receiver:

Objednal som si 2 prijímače OrangeRx a jeden satelit k tomu.

Dosah som testoval pomocou kamaráta a GPS prijímač bol na streche auta a ja som vysielač (Spektrum DX6) držal v ruke. Gps hlásila 400m a všetko bolo v poriadku. Antény na seba nemierili. Dôležitá je vzájomná orientácia antén vysielača a prijímača. Najlepšia poloha je, keď nemieria na seba. Prešiel som na inú stranu od letiska. Nemáme takú veľkú rovinu, aby som mohol ísť ďalej. Dostal som sa 590m od prijímača a orientácia bola: prijímačová anténa smerovala k vysielaču, ale vysielač mal anténu kolmo na prijímač. Pri 590m sa nehýbalo servo. Celá táto skúška zatiaľ prebiehala bez satelitu. Povedal som kamarátovi, nech napojí satelit, ktorého orientácia antény bola kolmá na anténu prijímača. A zrazu všetko išlo bezchybne. Z toho vyplýva, že ak chcete lietať na väčšie vzdialenosti, tak použite satelit a dodržujte správnu orientáciu antén. 

Len podotýkam, že tiež by som sa bál to dať do nejakého veľkého lietadla, ale do malých EPP blboletov na polietanie kolo seba to stačí.

A ďalšia vec: z 590m som kamaráta, ktorý má 160cm (taký trpaslík troška  ), videl dosť biedne. Preto si myslím, že v takej vzdialenosti s modelom do 1,5m rozpätia budete kvôli orientácii ťažko lietať. Ale keby náhodou, tak mám overené, že dosah funguje.


 

Súvisiace články:

Dosah RC prijímačov Assan 2,4 GHz

Zoznámenie s FrSky - 1.časť - Základné funkcie

Umiestnenie antén prijímačov Assan v modeli

Vyžarovacie charakteristiky modelárskych antén – 1. časť

Vyžarovacie charakteristiky modelárskych antén – 2. časť


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 28. 2. 2011, 19:27 | Prečítané: 11789x | Kategórie: FrSky a Telemetria | Napísal: admin |
Komentáre: 10
.:. ddano007
Ked som pred rokom este lietal so Spektrum DX5e, tak som si kupil tieto prijimace
odkaz
. Ked som so zenou meral dosah ( zenu som nechal s prijimacom v Su-27, ja som siel s TX), tak chodil na 700m. Je pravda, ze na tu vzdialenost som uz ani zenu poriadne nevidel a rozhodne by som na tu vzdialenost s tym nelietal, ale aj tak je to na parkflyerovy prijimac slusny vykon...
Odpoveď | 2011-02-28 21:00:20
Pre objektívnosť by bolo dobré tieto merania robiť aj so zapojeným a spusteným regulátorom/motorom, tie dosahy sa niekedy radikálne zmenšia. Hlavne, ak je prijímač natlačený hneď vedľa regla, ako to dosť často vidím (je pravda, že v malých modeloch sa to inak veľmi nedá). Aby potom neboli podaktorí kolegovia modelári prekvapení, že popadali už vo vzdialenosti "len" 250m...
Odpoveď | 2011-03-01 12:07:24
.:. ddano007
Ono najlepsie by to bolo skusat priamo s modelom vo vzduchu, problem je, ze na taku vzdialenost ho uz clovek nevidi :-(
Ale, prakticky vzate, bud tam das motor aj s vtrulou a potom potrebujes nejaku festovnu konstruciu, aby ti to na zemi udrzalo, alebo na motor vrtulu nedas a potom to uz zase nebude celkom realne...
Rozhodne vsetky taketo merania treba brat s rezervou, hovoria len to, kolko ti dociahne TX+RX. Ze tam mozes mat ine faktory, ktore ti to na realnom modeli mozu riadne degradovat, to je bez debaty.
Odpoveď | 2011-03-01 13:59:02
Ved mozme aj taketo "prefikanosti" skusat, spravime vacsie / rozsiahlejsie merania.

Planujem skusit aj dosah 4kanalu s origo a "optimalizovanou" antenkou.
Odpoveď | 2011-03-01 14:11:19
Zaujíma ma Vaše bádanie avšak pri hladaní prosím začnite od najslabších a najlacnejších 2,4Ghz-Hobby King GT-2 2.4Ghz Receiver 3Ch -alebo 6Ch.
Všetky male EPP poletuchy dúfam majú tento skromný (6 €) prijímač, ktorý plne funkčne postačuje-a to by ma zaujímalo ako Ďaleko dosahuje príjem ( s plným revúcim motorom a záberom výškovky-čo je 75 % letu) a ako veľmi mu zavadí ak zaletí poza stromy ...
Rozplývať sa na tom že prijímače za 25-45 € majú dosah 1 či 2 km myslím, že je OK pre vetroniarov-ale to až v lete, ked vydržia stáť na mieste aj 40 min -teraz je ešte zima - 10 st. C, čo je tak na 2-3 baterky a domov.;-)
Odpoveď | 2011-03-03 07:44:25
.:. Janko O
Ahoj Pavel.
Modelár môže urobiť meranie dosahu len pri tých RC súpravách alebo prijímačoch, ktoré má. Jeden má Assana, druhý FrSky, tretí Spektrum. Takže Pali, ty máš Hobby King GT-2, takže to vyzerá, že to meranie dosahu by si mohol urobiť ty.:-D
Odpoveď | 2011-03-03 13:04:23
.:. ddano007
Pavel, prijimac je jedna vec a vysielac k nemu druha. V posteli mam sice asi dva trojkanaly a jeden origos osemkanal k TG9x, ale nemam k nim vysielacku. Z mojich TG9x som vyhodil tie origos TX moduly a nahodil miesto nich FrSky telemetricke TX. Rozumiem tvojmu povzdychu, ked som sa rozhodoval ci prejst na telemetriu ( a typ padom kupovat prijimace za 24$), alebo zostat pri origos TG9x a mat tie trojkanaly za 6$ tak som veeelmi silno uvazoval ci naozaj prejst na FrSky, ale stalo sa ( a som spokojny).
Neviem odkial si, ale keby si bol niekde od Trnavy ci Piestan, zoberieme ta do spolku na dalsie merania.
Ale aj tak nie je zima ako zima, ked nefuka, nemam problem vylietat aj fsetky baterky co mam, a to je tak tri hodiny. Lietal som aj ked byvalo -10 a nemali problem ani tie cinske vyrobky, ani ja. Ale ked zacne co len trocha fukat...
Odpoveď | 2011-03-03 20:19:18
Ak nezabudnem, tak mozme skusit aj ten trojkanal, nejaky sa doma najde, synovi v radiu este sedi origo modul.
To uz mi ale vychadza na niekolko hodinove (dnove) testy. Takze privitame, ked sa pridas Ty, alebo niekto iny s originalnym T9X modulom a prijmacmi, aby sme spolocne testovali.
Odpoveď | 2011-03-03 20:45:43
Ahoj Olisoft-podal si najseroóznejšiu ponuku na meranie mojich prijímačov Hobby King GT-2 2.4Ghz Receiver 3Ch -alebo 6Ch.
Udaj svojun polohu a čas-ostatné dohodneme.

Mám origoš HK9x visielačku. Na poletovanie mojich EPP "ploskačIEK " v podstate okolo mňa je bezproblémové avšak raz ,keď to bolo ďalej než obvikle F-22 len išlo,išlo,... a bác a preto by som chcel vedieť solidne čo si môžem s týmto náradím dovoliť.
Pavel
Odpoveď | 2011-03-04 07:50:00
Som z Piestan, da sa aj Trnava (po praci testovat ako s Danom).
Cas momentalne neviem, cakam, kym bude teplejsie.

Ked to bude aktualne, mozme si napisat mailom a dohodnut sa.
Odpoveď | 2011-03-04 11:00:21
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40166.97 kb