Presnosť, citlivosť, alebo pásmo necitlivosti modelárskych serv

Overovaniu vlastností modelárskych serv, konkrétne teplotnej stability ich kľudovej polohy, sme sa na našej Web stránke venovali v niektorých minulých článkoch.

Dnes sme sa sústredili na ich presnosť, citlivosť alebo inak povedané šírku pásma necitlivosti modelárskych serv.

Poznáte to sami: niektoré servá verne sledujú pohyb knipla vysielača, citlivo reagujú aj na ten najmenší pohyb. Iné reagujú len na väčšie zmeny šírky ovládacieho impulzu, niekedy sa pohybujú trhane, my s bratom Miroslavom sme to nazvali, že „kvantujú“.

autor: Janko O.

 

 

Niektorým jednoduchším modelom nepresnosť serv príliš vadiť nemusí, ale pre niektoré rýchle stroje to môže byť otázka ich života alebo smrti. A tak v podstate tie isté servá, ktoré absolvovali test teplotnej stability ich kľudovej polohy, boli „týrané“ na špeciálnom prípravku, aby po krátkom mučení prezradili svoje ďalšie tajomstvo – svoju citlivosť na malé zmeny šírky riadiaceho impulzu. Opäť nás zaujímalo, či sa drahšie značkové servá budú výrazne odlišovať od serv lacnejších, neznačkových. Boli sme samozrejme zvedaví aj na to, ako obstoja digitálne servá. Dúfam, že predčasne neprezradím pointu celého deja, keď naznačím, že sme   neboli  sklamaní.

Ako sme merali? Staršiu metódu, založenú ta tom, že pri postupnej zmene šírky riadiaceho impulzu, budeme sledovať pohyb serv, sme zavrhli, pretože sa ukázalo, že niekedy servo naraz „poskočí“ viac a inokedy menej. Je to nejednoznačný údaj, ktorý by mohol niekoho poškodiť a niekomu zase nezaslúžene polepšiť.

A tak sme použili kombinovanú lekársko – elektronickú metódu. Špeciálny prípravok, ktorý je na obrázkoch, bol naprogramovaný tak, aby bolo možné nastaviť nie len požadovanú šírku riadiaceho impulzu pre servo, ale aj zmenu tejto šírky.


Tejto zmene sme dali pracovný názov „Jitter“. Odborníci prepáčia, ale napriek určitej nepresnosti, nám to takto vyhovovalo.


Najlepšie si to ukážeme na príklade. Nastavili sme napríklad kľudovú polohu serva, čiže šírku impulzu 1500 us (mikrosekúnd). Ak je Jitter nastavený na nulu, tak všetky impulzy majú túto šírku (šírka impulzu +/- 0). Ak sme Jitter nastavili na 1 us, tak nepárne impulzy boli široké 1499 us a párne impulzy zas 1501 us (šírka impulzu +/- 1). Ak bol Jitter 2 us, tak nepárne boli široké 1498 us a párne 1502 us (šírka impulzu +/- 2). A tak ďalej.

Samotné meranie prebiehalo tak, že na servo sme priložili lekársky fonendoskop a postupne sme zväčšovali Jitter (a samozrejme pozorne počúvali). Pri určitej hodnote začalo servo vrčať. Niekedy po chvíli prestalo, my sme to nazvali, že v rámci „mantinelov“ nepresnosti sa servo vycentrovalo. Pri ďalšom zvýšení hodnoty Jitter o 1 us, už servo vrčať neprestalo a túto hodnotu sme vynásobili dvomi (Jitter dole + Jitter hore = šírka pásma necitlivosti) a zapísali do tabuľky.


Ak je v tabuľke pomlčka (-), tak servo v danej polohe vykazovalo nestabilitu a meranie nebolo možné realizovať.

Servá, ktoré majú v tabuľke najnižšiu hodnotu šírky pásma necitlivosti (2 us), tie aj pri hodnote Jitter = 0 us mierne vrčali, čo síce zlepšovalo ich citlivosť - presnosť, ale bohužiaľ aj ich spotrebu a opotrebenie. Takže z tohoto pohľadu sú na tom najlepšie servá so šírkou pásma necitlivosti 4 a 6 mikrosekúnd. Aby sme neboli sústredení len na kľudovú polohu serva (1500 us), tak sme toto meranie uskutočnili aj v ľavej krajnej polohe (1000 us) a tiež v pravej krajnej polohe serva (2000 us).

Robiť k tabuľke graf by bolo mätúce, pretože by šlo o neprehľadnú spleť mnohých čiar. Preto musí stačiť tabuľka. Výsledky nie sú úplne jednoznačné, pretože aj značkové servá mali svojich „premiantov“, ale aj „slabčiakov“. Na druhú stranu, vôbec zle si neviedli lacné servá Turnigy Tg9e a Hextronik HXT900. Skvelé výsledky dosiahlo servo BMS-380 a tiež ďalší čínski „reprezentanti“ (HXT-93xx, China1, BMS-371) ukázali, že to, čo je lacné, nemusí byť nutne nanič. Veľké servá preukázali aj veľkú kvalitu (HX5010, HX12K). Totálnym prepadákom je malinké servo HD-1370.

Na druhú stranu, digitálne servá potvrdili svoju dobrú povesť a naznačili, že kto požaduje teplotnú stabilitu a presnosť (to sme totiž merali), mal by sa sústrediť práve na ne. Fotografie väčšiny meraných serv sú uvedené v článkoch o zisťovaní teplotnej stability ich kľudovej polohy.

 

Súvisiace články:

Výhody digitálnych serv voči servám analógovým – 1.časť

Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty – 3.čas

Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty – 2.časť

Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty

Oprava serva - 1.časť - vybehané servo

Oprava serva - 2.časť - zhorená elektronika

180 - stupňové servo: Ako funguje a na čo je?

 

 

The accuracy, sensitivity, or the dead zone of modeler servos L', la sensibilità la precisione o la zona morta del servo modellatore Noggrannheten, känslighet, eller den döda zonen av modellerare servon La precisión, la sensibilidad, o la zona muerta de servos modelador Точность, чувствительность, или мертвая зона Modeler сервоприводы A precisão, sensibilidade, ou a zona morta de servos modelador Dokładność, czułość, lub strefa martwa serwa modeler Nøyaktighet, følsomhet, eller den døde sonen av modeler servoer Die Genauigkeit, Empfindlichkeit, oder die tote Zone der Modellierer Servos A pontosság, érzékenység, vagy a holt zóna modellező szervó De nauwkeurigheid, gevoeligheid, of de dode zone van de modeler servos La précision, la sensibilité, ou la zone morte de servos modeleur Tarkkuus, herkkyys, tai kuollut vyöhyke mallintajan servojen Nøjagtighed, følsomhed, eller de døde zone modeler servoer دقة وحساسية ، أو منطقة ميتة من الماكينات صانع التماثيل רגישות ודיוק, או אזור מת של


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 11. 11. 2021, 08:12 | Prečítané: 9997x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 4
.:. Andrews
Super test, konecne se ukazuje kde ta cena je a neni meritkem :)
Panove diky za vase clanky! Rozhodne patrite k tomu nejhodnotnejsimu co lze na webu nalezt. A hlavne krom kecani, taky konate, takze se clovek muze snadno presvedcit.
Odpoveď | 2012-11-26 19:30:44
.:. Janko O
Ahoj Andrewsi.
Ďakujeme.
Vaše slová chvály nás tešia a sú akýmsi zadosťučinením za množstvo času a úsilia, ktoré našim článkom venujeme.
Ešte raz, ďakujeme.
Odpoveď | 2012-11-27 17:12:35
Nádherné laboratórne výsledky páni.
Klobúk dole pred tým koľko času dokážete venovať meraniam, ktoré sú veľmi hodnotné aj pre ostatných a nič za to neberiete.
Krásne výsledky ktoré hovoria samé za seba.

Díky
Odpoveď | 2015-01-14 09:01:42
.:. Andrej B
Máme servo napájané 5V (± niečo), prípadne tie novšie 7,4V. Chceme ho riadiť impulzmi z MCU bežiaceho na 3,3V. Dokáže servo spoľahlivo spracovať signál s takýmto napätím? Prípadne porovnanie analóg/digitál, 5V/7,4V.
Odpoveď | 2015-01-14 11:14:52
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb