Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)

Tento (na našej Web stránke najčítanejší) článok (vrátane niektorých "roztomilých" komentárov) ani po dvoch rokoch nestratil nič na svojej aktuálnosti. Skôr naopak.

............................................................

Kam speje modelárstvo - vidíme a čítame v časopisoch, na internete, stretávame sa s nimi i v reále. Moderným sa stáva virtuálne riadenie reálnych modelov pomocou FPV. Snaha riadiť čoraz väčšie, ťažšie, rýchlejšie modely. Proste vyniknúť niečým novým, ohurujúcim. Dvoj - trojmetrové 20kg stíhačky na kerosín, šesťmetrové vetrone, elektrické pohony s viac ako 1kW...

autor: Vladimír Perešíni

pridal: mior



 

Zastavme:

Aj keď ma FPV fascinuje, pod pojmom bežný modelár mám stále predstavu obyčajného zamestnaného človeka, ktorý vo voľnom čase po zamestnaní nesadne do krčmy, ale utiahne sa do kumbálku, kde s potešením jemu vlastným "kutí". A raz za čas s tým vybehne na kopec, kde má radosť z toho, že sa mu práca vydarila. Nech je to 1,5m stavebnica motoráku, alebo hoci deproňák v ľubovoľnom prevedení či vetroň do termiky.

Modelári INEJ kategórie sú borci, ktorí začínajú konkurovať svojimi výrobkami našim ozbrojeným vzdušným silám...

Poslední sú športovci, ktorí pravda, tak ako v iných odvetviach potrebujú k špičkovým výkonom špičkové vybavenie.

Preto preferujem zariadenia, ktoré presne slúžia svojmu účelu a pritom ich cena sa pohybuje v rozumných medziach vzhľadom k ich úžitkovej hodnote.

A tak sa dostávam k fenoménu Turnigy T9X, ktorý zapadá do rámcov prvej kategórie bežných modelárov. "Špecialistami" zatracovaná super lacná súprava z Číny, debaty o ktorej už zahltili nejednu diskusiu vo fórach na celom svete.

 

Čo vedie k neustálym debatám na túto tému?

Proste neochota priznať si z jednej či druhej strany barikády pre a proti klady a zápory tohto výrobku.

Pokúsim sa na to pozrieť z môjho uhlu pohľadu.

O čo vlastne ide:

T9X je po vzore iných úspešných 2,4GHz lacných súprav od FlySky prvá vyššej triedy, ktorá má variabilné technické prevedenie. Myslím tým pomerne ľahkú výmenu VF modulu, jednoduchú výmenu pracovného módu, jemné nastavenie odporu kniplov. Spolu v "otvorenou" elektronikou to z nej robí mocného konkurenta niekoľkonásobne drahším značkovým súpravám. V T4 a T6 boli použité jednoúčelové procesory, ktoré bohato zaručovali funkčnosť tak ako boli požadované.

T4 na úrovni joysticku pre RC simulátor, ALE s 2,4GHz modulom, T6 svojou funkcionalitou staviam pomaly do úrovne FC16, tie mixy s poťákmi zvládli pomaly viac ako FC16 bez dodatočnej drahej výbavy :-).

Potrebu pripojiť pre nastavenie PC alebo notebook som eliminoval zariadením nazvaným "HK6 commander" s pamäťou na 8 modelov (http://vimeo.com/17980552).

HK T6 polna jednotka na nastavenie vysielaca from vpershing on Vimeo.

 

A preto si môžem dovoliť konštatovať, o čom to vlastne je.

 

Poďme na to postupne:

Mne sa do rúk dostala súprava tesne pred Vianocami ako jedna z várky zo začiatku decembra. Ale ešte predtým, ako som ju  objednal, som dôkladne preštudoval všetky diskusie na tému T9X a to nielen zúrivé debaty na rcmanii, ale skôr prínosné fóra na rcgroups.com, rcdesign.ru a taktiež rcmodelreviews. A nesmiem zabudnúť poďakovať stránke ok-rimr.com

Pracujem v IT oblasti a tak prvá vec bola nakresliť schému v simulátore Atmel, pripojiť originálny alebo alternatívny firmware a skúšať a testovať, čo to vie. A veru paráda - jednoducho ma to naprosto presvedčilo, že je to, čo chcem. A keď mám k dispozícii ešte aj zdrojové kódy a kompilátor - niet čo váhať!

 

Takže čo to vlastne prišlo:

Mechanické prevedenie

Nebudem podrobne popisovať, aký je kryt a tak, to nájdete v mnohých recenziách. Z mechanickej stránky sa chcem len venovať  jej prevedeniu - je dostatočne robustné, mechanické prvky sú primerané, ergonomicky rozmiestnené.

Chod kniplov je jemný, a ako som spomínal dodatočne nastaviteľný. Kvalita spájkovania v mojom prípade vynikajúca, ako možno vidieť aj na pripojených obrázkoch.

Čo sa týka potenciometrov, sú určite lepšie ako napr. v "ojazdenej" päťročnej Futabe. Aj kvôli ich cene som napr. doteraz neosadil FC16-ku ťahovými potenciometrami, i keď by sa boli zišli...

Takže dávam jednoznačné "+".

 

Elektronika

sa skladá z viacerých modulov - zozadu nasunutý VF modul FlySky verzia 030 (rovnaký mám vo svojej FC16 pôvodne osadený v HKT4 V2) vo vlastnej krabičke, s káblom antény vedeným cez vnútro vysielača. 

Ďalšia doska je tzv. backbone panel, na ktorom sú konektory pre VF modul, napájanie,  konektor PPM signálu, prívody potenciometrov a prepínačov  zo spodnej časti krytu vysielača.

Potom sa tam nachádza doska stabilizátora 5V, spolu s malým repro a hlavným vypínačom.

Ďalej sa tam nachádzajú doštičky pri každom potenciometri jednotlivých kniplov a odpovedajúcich elektronickýh trimoch. No a najväčšia doska - je riadiaca doska s procesorom Atmel ATMEGA 64, pod ktorou sa na pružnej podložke nachádza pomerne veľký LCD display.

Všetky dosky sú poprepájané konektormi. Kvalita prevedenia elektroniky je na slušnej úrovni, nie je to žiadna samo-domo montáž, ako si myslia mnohí z tých, čo ju v rukách nedržali.

Čo je obrovským plusom tejto elektroniky, je to, že Atmega od Atmelu je dnes okrem PIC od Microchipu hádam najrozšírenejším mikročipom používaným v oblasti mikroelektroniky.

Preto k nemu existuje nepreberné množstvo vývojových prostriedkov a to od assemblerov, C prekladačov, simulátorov a programátorov samotných čipov.

Ba čo viac, výrobca sa ANI NENAMÁHAL chrániť program v čipe nastavením bezpečnostných poistiek pri programovaní, takže nie je problém samotný originálny firmware z čipu načítať. K tomu je ale potrebné pripojiť k tejto doske programátor privedením niekoľkých riadiacich signálov z programátora.

 

Pôvodný firmware vo vysielači som mal naprosto funkčný, všetko fungovalo ako je popísané v manuále. Že manuál nie je pribalený v krabici ... a ani CD.  K čomu dnes dostanete manuál? Predsa šetríme životné prostredie. A na internete  nájdete všetko... Čo sa týka hraničných podmienok používania, nemeral som - mám to len pár dní. Ale ako vtedy funguje čínska elektronika sme sa napr. na Silvestra presvedčili s Bohdanom pri -12st. (bližšie na jeho stránke).

Takže elektronike a jej prevedeniu dávam takisto "+"

 

VF modul

Už dávnejšie mám v FC16 rovnaký modul, ako je v T9X. Počas tej doby s rádiom NEBOL žiadny problém, dosah som zatiaľ ani nemeral, HKT4 alebo T6 používa presne ten istý a tam sa dosah popisuje vo fórach rádovo skoro 1km, takže predpokladám že tu to bude obdobné.

Rádio dodané s originálom je pomerne veľké, do 6 kanálov sú určite vhodnejšie tie od HK6 V2. Teda upresním, rádio ani tak veľké nie je, to skôr len jeho krabička, do ktorej sa určite vojdú ešte nejaké elektrolytické kondenzátory na zlepšenie filtrácie kolísania napájania pri pohybe všetkých serv... Systém nemá FailSafe, čo je čiastočne nevýhoda, ovšem FS som nemal doteraz vlastne v žiadnej súprave a ani som  to zatiaľ nepotreboval.

Je to systém BEZ telemetrie, nahradiť sa dá výmenou za FrSky alebo Jeti moduly...

Pre moje účely ako som popisoval však telemetriu netreba, a tak hodnotím aj VF riešenie známkou "+" - už len preto, že je k dispozícii viacero lacných prijímačov fungujúcich v tomto systéme.

 

Napájanie

Štandardne dodávanému "domčeku" pre 8ks AA batérií až tak neverím, navyše jeho osadenie a uzatvorenie krytu ide pomerne ztuha, ja som ale zvolil napájanie klasickým vysielačovým LiPol packom a tak tento problém odpadá. V tomto prípade bolo prevedenie batériového držiaku v HKT6 oveľa lepšie. Tam však chýbal konektor pre pripojenie LiPol packu, ktorý tu umožňuje variabilne pre prípad vybitia LiPol osadit zdroj s 8 NiMh.

Teda vlastne tiež "+".

 

Zhrnutie

Z môjho pohľadu je to za tú cenu vynikajúca súprava s pokročilými funkciami a to už so základným FW od výrobcu.          K chybám vo FW sa neviem vyjadriť, môj fungoval v pohode. I tak som ale prikročil k jeho zámene (s možnosťou kedykoľvek pôvodný navrátiť) za voľne prístupný Open source. O tom však až nabudúce.

Proste FC16 s 2,4GHz prenechám synovi.

Nemožnosť uložiť nastavenie do PC a prípadne ho tam "zeditovať" (http://code.google.com/p/eepe/) mi strašne chýbala a to i napriek tomu, že  tam mám CamPac na 27 modelov. Prednastavené mixy  ma nútili "voziť" v modeli 8-kanálový prijímač namiesto 6- kanálového.

A pípanie továrensky nastaveného "sledovača" napájania tiež liezlo na nervy, i keď vysielač ešte par desiatok minút  bol schopný pracovať... Proste niekým "našité" správanie sa vysielača nie vždy každému vyhovuje.

Alternatívny FW pre T9X umožňuje až neskutočné a vôbec nie bežné nastavenia ani u predražených značkových aparatúrach. Ako príklad uvediem hoci len možnosť nastaviť hodnotu kritického napájacieho napätia podľa typu batérií včítane zadania kalibračnej hodnoty pri prípadnej odchýlke merania.

 

Ďalšou je napríklad funkcia spomalenia pohybu serva už priamo vstavaná vo firmware - napr. pre funkciu zaťahovania podvozku.  Odpadá tak starosť o zabudovanie spomaľovača do modelu, čo je ďalší elektronický prvok zaradený do riadenia v modeli, ďalší prvok znižujúci spoľahlivosť, ktorý takisto včítane káblov a konektorov niečo váži.

Spúšťanie časovača a jeho odpočítavanie podľa polohy plynového kniplu ocení určite nejeden "električkár" bez telemetrie...

Pípanie po nastaviteľnom počte minút nečinnosti, aby som náhodou nenechal zapnutý vysielač a nevymlátil baterku... Atď, atď.

Samozrejme, stále platia Murphyho zákony...

Čo sa môže pokaziť, sa pokazí. Len je rozdiel, ak sa jedná o súpravu za 500 Eur, ktorej oprava vyjde na nejakú tú ďalšiu stovečku...

 

Otázka spoľahlivosti

Sám som v tejto oblasti pár rokov pracoval.  Takže - prečo sa každý "bojí" dať túto RC súpravu do 2kg modelu? Možno má sám skúsenosti. Z toho, že aj s drahšou aparatúrou je to riziko.

Ale prečo?

Riziko poruchy systému ako celku spočíva v spoľahlivosti jeho jednotlivých komponentov. Rozoberme teda jednotlivé komponenty:

 

Mechanické časti

- upevnenie odnímateľných dielov (gumy, skrutky, vodiace lišty)

- pohon - vrtuľa a jej upevnenie ("červíky" sú vždy dotiahnuté?) 

- riadiace plochy - upevnenie a pohon kormidiel (viď článok a komentáre Flutter)

 

Elektronika

- samotný systém prenosu údajov - aparatúra

- napájanie (založenie zlej batérie) 

- elektromechanické záležitosti - kontakty, spoje, powerboxy

- doplnkové zariadenia (spomaľovače, Y kable, invertory signalu, zmiešavače delta...)

- pohon - prekročenie parametrov (prúd, teplota napr. keď sa pohon zasekne)

 

Keď sa na to pozriete, na ktoré miesto posuniete aparatúru ako takú? Rresp. o čo zlepší spoľahlivosť súprava rádovo 10x drahšia???

A mimochodom, čím viac elektroniky sa pripája v modeli, tým viac narastá riziko poruchy.... Preto každý prvok (napr. hoci len prúdový senzor telemetrie) zaradený do systému má negatívny vplyv na spoľahlivosť systému....

 

Preto sa zásadne staviam na stranu priaznivcov tohto systému a som ochotný polemizovať s kýmkoľvek, komu to nie je po chuti.

 

Čo sa týka ďalšieho popisu, mienim poskytnúť v budúcnosti presnejší popis alternatívneho FW ER9X (s prepáčením, RiMr, ten návod na Vašej stránke vznikol nejakým translátorom z originálu), popisom príkladov programovania určitých typov modelov, použitia niektorých funkcií nového FW a prípadne technickým popisom nastavenia napájania, výsledkami merania odberu a dosahu a podobne.

 

vpershing

 

Niečo o mne - autorovi:

S RC súpravami pracujem od roku 1974 (dovtedy len na mechanických časovačoch). Riadil som lode, lietadlá a aj autá najskôr klubovou Mars súpravou, neskôr vlastnoručne postavenou súpravou. Potom som pár rokov budil závisť u kolegov súpravou Varioprop 12S - 27MHz (hehe- čo kanál to krabička).

Neskôr som ich sám niekoľko preladil do pásma 35MHz (ešte dnes je jedna u p. Krpelána). Mimochodom, porovnajte vnútro toho Graupnera s novodobou vysielačkou... A pritom pán Cerha zo ZV s ňou vyhral pekných pár majstrovstiev.

A ešte aj v 90-ich rokoch som veselo využíval súpravy Modela FM, Acoms. Na nich moji synovia vyhrali nejeden pretek v RC autách, však p. Ivan K. z BB? Dnes mám staručkú FC16 doplnenú o prepínanie 40MHz/2,4GHZ, ďalej HK T4, HK T6.

Pritom som NIKDY so žiadnou súpravou nemal problém.

Všetko je to vec prístupu k danej technike. Ako príklad uvediem preteky v RC autách. Dosiahnuť s 1300mAh batériami výhru nad 2000-kami bolo v tom čase zarážajúce, ale podľa mňa relatívne jednoduché - vyladená pohonná sústava. Nie síce tak rýchla (to malo svoju výhodu- jazda bola precíznejšia, plynulejšia), ale energia z AKU bola dostatočná počas celej jazdy a tam, kde na konci 2000-ky už pomaly "dohárali" kvôli obrovskej spotrebe motorov s predimenzovanými prevodmi, synovia poľahky dobiehali spočiatku veľmi rýchle ostatné autá...

Poddimezované regulátory - ešte dnes mám z nich za hrsť odpálených tranzistorov, čo som ich kolegom vymieňal pomaly každý týždeň... A to nielen nejaké Jeti, ale i originálne americké značkové. Mne "neodišiel" ani jeden.

Ak potom niekto tvrdí, že lacná čínska elektronika je NEPOUŽITEĽNÁ, svedčí to o jeho prístupe k tejto technike. Modelár dakedy bol totižto zručný technik vo viacerých oblastiach - stolárčina, mechanika, chémia, elektrotechnika. Ak sa niekto v každej z týchto oblastí nevyzná, vplyvom komercie ľahko podľahne dojmu -  ono to nemôže fungovať za tú cenu.

Áno, sčasti má pravdu - ASW28 za necelú 100ku eur bez aparatúry nenahradí klasickú konštrukčnú 2-metrovku. Teda aspoň nie bez úprav. A či tie úpravy vie spraviť alebo vie spraviť poriadne konštrukčné krídlo je práve o tom. A to isté je tiež s tou T9X. Ešte nedávno som dolaďoval kamarátovi Modelu 27MHz na riadenie autíčka. Súprava bez problémov do 200m po zemi bohato stačí na riadenie toho autíčka. Aj keď všetci kuvikajú, že CB z nákladiakov kompletne ruší toto pásmo. Jasné, do  vzduchu by to bolo obrovské riziko. Ale nie je riziko dnes napr. 35-ka? Ja mám sám kvôli spomínaným autám dodnes 40-ku.  Aj s tou sa už bojím do luftu. Preto je v nej 2,4. A stálo za to kúpiť radšej celú aparatúru HKT4 ako systém Assan...

 

Páni Futabáci, Graupneráci a ďalší fajnovejší značkoví:

Značkové komponenty sú v prevažnej miere tie isté, ako neznačkové. Slúžia však výrobcovi vďaka zvýšenej kontrole (a nákladov spojených s tým) na garantovanie fungovania po dobu záruky a jeho potrebu vymeniť po uvedení tej doby, aby výrobca neprichádzal o zákazníka, naopak, aby opakovane ten u neho nakupoval. Svedčí o tom napríklad, keď super batéria InfoLithium z kamery od Sony po cca 100 cykloch zahlási kamere, že je DEAD, pričom články z nej dodnes používam v ručnom náradí (pravda, bez vstavanej elektroniky a nabíjané sú LiIon nabíjačkou). A popri tom špeciálne u RC pristupuje ešte aj samotná technológia spracovania signálu, ktorú si ten - ktorý výrobca drží tak, aby vzájomná kompabilita bola skôr nemožná. Podiel na tom má samozrejme obchodná stratégia predaja prijímačov a nie to, ako mnohí "zasvätenci" tvrdia, že je lepšia tá ako tá....

Podrobne je to popísané aj v článkoch na http://www.rcmodelreviews.com.

Mimochodom, tam sa dozviete že aj napr. DX8 má chyby vo FW...

Na záver:

Pekné Silvestrovské polietanie predviedol priateľ Bohdan - polystyrénový Mirage s EDF, elektronika Made in China, vysielač  T6 pri 12 stupňoch mrazu. Nádherné nízke prelety, ukážka vysokej pilotáže a hlavne tá radosť z polietania.

TO JE MODELÁR!

 

VPERSHING

 

Súvisiace články:

Web stránka Richarda Mrázka 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 2. 1. 2013, 09:04 | Prečítané: 23956x | Kategórie: Turnigy 9X | Napísal: admin |
Komentáre: 45
.:. RiMr | www
Móooc pěkný článek!!!
To odborné co popisuješ, zapadá do mozaiky toho laického, co s T9x mám zjištěné já. Je fajn, že někdo kdo je v obraze a kdo není tak snadno napadnutelný pro svou neodbornost (jako já :) ), dokáže zhodnotit rádio po stránce "střev". Já plánuju jeden takový malý projekt, při kterého realizaci bude možno nahradit některé "rizikové" součástky. Potenciometry, přepínače, vodiče? A dál, co vlastně dál? Vždyť se v tom rádiu jinak nic nehýbe a pravděpodobnost toho, že odejde nějaký šváb se mi jeví při správném používání mizivá... Některé prvky bych chtěl nahradit kvůli jejich větší použitelnosti (pro moje použití), jako například potenciometry pro AUX se zřetelnými středy, větší displej (klidně se stejným rozlišením, je to možné?)
Tak počítej s tím, že se na tebe obrátím s prosbou o radu o "high-tech" součástky ;-)

A k tomu mrazu, taky jsem toho tuto zimu docela dost nalítal a to jsem lítal i v takových srajdách jako je hustá namrzající mlha a namrzající mrholení (Z-50 měl regulerní námrazu na náběžkách :) ) a T9x šlapala zcela bez problémů.
Už jsem si na to zvyknul, že je fajn mít rádio ze kterého nic neupadává a na které se můžu spolehnout :)
I když pro mě osobně jisté limity použitelnosti stále přetrvávají, se stále delší dobou používání T9x se posunují dál a dál... :)
Odpoveď | 2011-01-02 21:43:23
Tyto stránky jsem objevil náhodou, při pročítání diskuse na rcmanii. Chlapi, musím Vás po všech stránkách pochválit, a to tak, že hodně !!! Elektronika mne bavila již od dětství, vždy jsem bastlil nějaká zařízení, pak jsem ji studoval na stř. a VŠ. K modelařině jsem se dostal až v posledních letech (bohužel), žasnu, co všechno je dnes dostupné a za jaké ceny. A také, jaké to vyžaduje znalosti a naopak - jaké jsou dnes fantastické možnosti. Kromě klasického létání s modely letadel a vrtulníky mne zaujalo FPV, létám s brýlemi, ale netoužím o překonávání výkonů v dálce, již možnost se dívat z letícího řízeného modelu a stát přitom na zemi je úžasná. Jenom to všechno chce mít čas, toho se mi nedostává.
Všechny vaše články, které jsem zde přečetl, jsou na profesionální úrovni, ať již jde o pojednání o anténách (montuji bezdrátové připojení k internetu), o měření odebíraného proudu, nebo zde tento podrobný a vysoce erudovaný rozbor vysílače Turnigy T9, po kterém také již déle pokukuji a myslím si, že je výborný.
Díky za to všechno, přeji všem hodně zdraví, jen tak dál !!! Jarda. :-)
Odpoveď | 2011-01-02 21:46:32
.:. bohdan | www | mail
jo jo jo to je ono ... som rád, že mám v okolí tých správnych fajn ľudí... nemyslím len fyzicky ale aj elektronicky... Nech nám to teda lieta a lieta... :-D
Odpoveď | 2011-01-02 22:37:29
.:. laco | mail
tento článok mal byť ako súčasť silvestrovskej zábavy? :-D
Odpoveď | 2011-01-02 22:51:22
.:. bohdan | www | mail
toto je irónia však? nooooo už je to tu ...xi xi dnes sme o tom hovorili .... Porsche a Trabant ... však JO...:-D
Odpoveď | 2011-01-02 22:56:02
.:. Julišák
To nie, len laco je silne Futaba pozitívny. Jeho nikto nikdy nepresvedčí, že sa Futabe môže niečo iné vyrovnať alebo byť dokonca lepšie - nech je to hocičo :-D
Odpoveď | 2011-01-02 23:34:22
.:. laco | mail
Môže a vyrovná JR;-)
2011-01-03 11:29:53
.:. Janko O
No Vladko,
a máš to tu, o čom sme včera aj s Bohdanom hovorili.
A to buď rád, že sa ozval len "elvíčko", pretože je to pomerne umiernený človek, plný humoru a úsmevov (všimni si, že jeho príspevky na ľubovoľnom fóre sú myslené skôr ironicky ako vážne a dlho budeš hľadať nejaký jeho komentár, v ktorom nie je aspoň jediný smajlík).
To keby sa do teba obul taký "zdzd", to by si sa dozvedel, že "o RC soupravách nemáš ani páru a tudíž elektronice ani za mák nerozumíš". Podľa neho, ak nemáš vysielač (samozrejme Futaba) aspoň za 30 000,- Kč, tak s modelárčením ani nezačínaj.
Dobrá rada pre dákeho šikovného a nadaného študenta z chudobnejších pomerov, ako si od detstva šetrí korunku ku korunke, centík k centíku a na dôchodok si konečne kúpi súpravu, voči ktorej by zdzd nemal neprekonateľné výhrady. Lebo ak by si kúpil dáku lacnejšiu, vieš aké je to nebezpečné? Tým by mohol spôsobiť obrovské nešťastie, živelnú pohromu a možno aj 3. svetovú vojnu.
Odpoveď | 2011-01-03 09:59:42 | Príspevok upravený: 2011-01-03 11:10:52
.:. laco | mail
Kecáš. Ja poznám Zdenka osobne a vôbec nie je taký.
To len vy Turnigy pozitívny ho nedokážete zhltnúť.
V 90% veciach má pravdu.
Rád by som vedel kto z vás by si dal do modelu za 1000€ a viac túto skvelú súpravu. Do EPP nemám námietok.
A je mi jedno, že je niekto ochotný stráviť nad sprevádzkovaním niečoho čo mal urobiť výrobca desiatky či stovky hodín. Vaša voľba. Ja radšej navrhujem a staviam modely ;-)
Odpoveď | 2011-01-03 11:38:36
.:. Janko O
My Zdenka síce nepoznáme osobne, ale máme s ním "svoje" skúsenosti. Ak píšeš, že má na 90% pravdu, tak nám občas "nadelil" niečo z tých zvyšných 10%.
A jeho reakcia, ktorú som vyššie parodoval ("nemá ani páru" a pod.) je stále v komentároch niekde na tejto našej Web stránke.
Je mnoho ľudí, čo radi strávia desiatky či stovky hodín nad niečím, čo ich baví, aby niečo vylepšili. A že niet čo vylepšovať? Každý vývojár ti povie, že v momente, keď ukončil vývoj niečoho, tak presne vie, že keby to vyvíjal znova, tak by to urobil inak (a lepšie).
Ty si raz napísal, že sa elektronike nevenuješ už dlhé roky (myslím, že 18). Tak, prosím, neodrádzaj tých, čo sa jej venujú stále a radi (alebo len práve začínajú).
Ako keby si nadšenému záhradkárovi povedal, nech sa na to vykašle a mrkvu a jablká nech si kúpi v obchode.
A tebe keby niekto povedal, že nestavaj svoje modely (a klobúk dole pred nimi), ale kúp si stavebnicu alebo rovno všetko hotové.
2011-01-03 12:15:10 | Príspevok upravený: 2011-01-03 12:26:55
.:. jackboy
Jo!!!:-D
Odpoveď | 2012-12-28 14:33:08
Až sa bojím zapojiť do tak fundovanej debaty-ale naozaj súhlasím ,že je to rádio ,ktorého funkcie využijem tak na 40% pri bežnom polietaní. Ale - páči sa mi nový firmware a hlavne tie veľké písmená, ktoré sú pre info v "poli" tak dôležité. Bo pravdupovediac na originály je to fajn v obývačke , ale von...
Mohol by si poskytnúť viac obrazoviek s novým firware???
Dík
Odpoveď | 2011-01-03 07:45:09
.:. Richard
Caute. Ta RC suprava mi tak pre polrokom nahradila (teraz uz pomerne chudobny :-) ) Optic Sport6 40 MHz. Zvazoval som Dx7, ale za tu cenu som volil radsej cinu. A dobre som urobil :-D . Od zaciatku pouzivam Radioclone FW. Je to stale vo vyvoji a treba obcas flashnut novu verziu, ale stoji to zato. Obrovske moznosti mixov a konfiguracii, a ukladanie modelov na SD kartu, ( + dorobene podsvietenie na domace vecerne cary s mixmi)... kde sa hrabe Dx7 :D.

Do supravy som strcil FRsky telemetriu a povodny 2,4 modul skoncil v Opticu.
Odpoveď | 2011-01-03 11:07:40
.:. Alek | mail
Mám túto vysielačku asi pol roka s originálnym FW, lietam s ňou pomerne často, v priemere každý druhý deň. Zatiaľ som nemal problém s dosahom, lietam EPP akrobaty aj Easy Glider (1800 mm rozpätie) na hranicu viditeľnosti.

Pri založení LiPoly packu namiesto NiMH mi strelil kondenzátor v stabilizátore napätia, ale napriek tomu funguje, zatiaľ som ho ešte nevymenil.
Odpoveď | 2011-01-03 12:00:54
.:. Vpershing
Nuž tešia ma tak kladné či záporné reakcie. Ako som na začiatku uviedol, radím sa medzi obyčajných modelárov s modelmi pre rekreačné lietanie. Z toho pohľadu som aj článok písal. Pánov pilotov s modelmi vysokej úžitkovej hodnoty považujem svojim spôsobom za vrcholových športovcov, lebo riadiť také lietadlá chce pevné nervy, vysokú zručnosť, skúsenosť a odbornosť - myslím si, že tí sa na tejto diskusii len pousmievajú. Nuž a tá tretia skupina - prezradili sa sami svojimi reakciami. Medzi nami rekreačnými pilotmi sú mnohí takí, čo im naozaj terajšia súprava prestáva stačiť svojimi možnosťami. Ale vzhľadom k ich napr. aj finančnej situácii ale aj plánovaným potrebám do budúcnosti im napr T9X naprosto vyhovuje. Nuž a pre nich chcem zodpovedne dať podnety k ich rozhodnutiu. To je asi tak všetko.;-)
Odpoveď | 2011-01-03 12:10:02
.:. mior | mail
Keď raz budem veľký a budem stavať také krásne modely, ako Laco (lv), tak tiež budem chcieť, aby som ho riadil SPOĽAHLIVOU súpravou. Neviem, či to bude Futaba (boli to moje prvé dve rádiá - netvrdím, že aj posledné), T9X, ktorého zdrojáky v Céčku si sám prejdem a skompilujem (zvyk ešte z linuxovej éry), alebo to bude rádio, čo urobí Janko O. Ale isto si to riadne otestujem a preverím! Laco (lv) a Zdeněk (zdzd) sú naozaj dobrí modelári - a v podstate aj možno dobrí chlapi - ale sú už o dva-tri levely vyššie. Sú už vysoko profesionalizovaní a spoliehajú na OVERENÚ kvalitu. Preto sa im naše problémy zdajú v podstate prízemné:-D . Ale my, čo máme znalosti z (mikro)elektroniky - netvrdím, že oni nemajú - a HLAVNE nás baví bastlenie (na celkom profesionálnej úrovni!) a sme SCHOPNÍ posúdiť, že ten určitý výrobok je napriek nízkej cene DOSTATOČNE spoľahlivý, zároveň ho dokážeme používať s rovnakou istotou, ako oni. My ich nechceme presviedčať o našej pravde, a ani to asi nemá význam! To všetko totiž ukáže ČAS!
Odpoveď | 2011-01-03 19:26:24 | Príspevok upravený: 2011-01-03 19:29:08
Pěkně napsané a podle mně i dost pravdivé.Jen bych měl otázku-z článku vyplývá,že by se ke jmenovanému vysílači daly použít i přijímače HK-TR6 V2.Pochopil jsem to správně?
Odpoveď | 2011-01-09 15:39:49
Nie je to sice samozrejme, ale Ano.
Odpoveď | 2011-01-09 21:55:01
zdravim autora clanku...
rozmyslam nad kupou jednej vysielacky z HC, bud HK T6 alebo tu Turnigy...ak by som vzal tu HK T6, vedeli by ste mi vyrobit tu "polnu jednotku" na programovanie supravy? dakujem. prosim, odpoved zaslat na email.

s pozdravom Jozef Honak
Odpoveď | 2011-01-17 12:43:35
Kvalitna recenzia produktu (mimo toho tendencneho zaveru, nesuhlas - to funguje trochu inak, hoci mam zasa pochopenie pre emocie, doporučujem vypustit v zaujme kvality)

Kamarat si supravu objednal. Ja mam rok novu Futabu 10CG, kupoval som ju v dobe ked T9X este nebola dostupna (hodnota - zavadzacie ceny RC711). Kamarat nie je ochotny investovat, ale radsej by mal Futabu, mne zasa ucarovala svojimi moznostami a open source T9X.

Otazka volby zostava nezodpovedana aj po tomto clanku. Komparoval niekto dosahy, spolahlivost prenosu a.p.?

Povedzme pre FPVckarov zaujimave kriterium, vlastne je tu otazka stanovenia vhodnosti kriterii... zatial ma napadol len ten dosah, popr. spolahlivost...
Jedno vsak je iste, s Futaba manualom a aj s fabrickym supportom mam pri programovani len problemy, ked som videl sw od toho lacneho zazraku, no slintal som...

Tak ci onak, bez nejakych relevantnych zrovnavacich testov zrejme zatial zostanu pre nas nielen zaznavaci ale aj vyznavaci T9X len detmi na piesocku.

Zrejme nam nezostava nic ine len testovat, co bude chciet nejaky ten cas, oponentmi si budeme zrejme navzajom, vzhladom k opacnej inklinacii bude snad aj zabezpecena objektivita...Mozno by sa nam hodili nejake prakticke navrhy kriterii, pokiaľ možno bez drahých merakov (tými nedisponujeme), ak by niekto vedel pomenovat...

Vdaka za clanok.
Odpoveď | 2011-02-07 18:47:10
Zdravim vsetkych zucastnenych. Mame par postrehov k porovnaniu Turnigy T9X a Futaba 10CAG:

1. Napájanie vysielača F -dodaný NiCd pack, bezproblemova manipulacia. T - POZOR nie je mozne zatvorenie krytu po osadeni AA akumulatormi - JE NEPRAVDA ZE TO IDE Z TUHA, NEJDE TO VOBEC - aspon na tej suprave, ktoru kupil kamarat (ak bude treba dokazeme fotom). Tieto nepresnosti mohol vyrobca fakt dotiahnut, zbytocne to kazi dojem.

2.T vyznamne rusi prijem videa pre FPV v oblasti 0,9GHz do vzdialenosti 1m. F bez problemov vratane lubovolneho kontaktu anten.

3.Skuste naprogramovat na F toto - treti kanal ovlada plyn, po prepnuti prepinaca ovlada klapky...mne sa to nepodarilo (no pripustam ze je to mozne). Na T som videl nejake ceske video - uplne easy.

Hmm, cakali sme ze niekto zo skusenych hodi nejake to kriterium (ono ked uz pride na lamanie chleba vyzera to trochu inak, vsak..(:-)...). Minimalne po nasich skusenostiach by bolo vhodne v ramci objektivity clanok korigovat, ferove je doplnit aj negativa a nie ich prejst eufemistickym postojom, ferove najma k ludom ktori sa mozno este len rozhoduju (ostatne na koho bude taky clovek nadavat?...najma ked sa rozhodne na zaklade tohto konkretneho clanku - za ktory je ciastocne zodpovedny defacto aj webowner pre takto koncipovany web...)

Predbezny zaver - T ma stale navrch, resp. inak povedane za tu cenu sa stale oplati. Pre radovo desatkytisicove modely asi znackovu supravu, skuska č.2 naznacuje cosi o vysielaci a asi by som bol so znackovou supravou pokojnejsi...pre ostatne pripady jednoznacne T.
Odpoveď | 2011-03-10 17:43:49
.:. mior | mail
webowner nie je autorom článku - a keby som mal vyhodnocovať každý článok od iných autorov, či sú totálne objektívne, tak si ich môžem písať sám... Vlastne nemôžem, lebo žiadny článok nie je nikdy úplne objektívny - vždy tam vstúpi subjekt autora, nech je ktokoľvek a kdekoľvek.
Odpoveď | 2011-03-11 08:03:53
.:. Janko O
V Čechách majú také pekné porekadlo: Není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. Na pomery našej Web stránky by som to upravil na: Není na světě autor ten, jenž by se zavděčil čtenářům všem.
S úpravou článkov na základe pripomienok návštevníkov nemáme problém: už sme to niekoľkokrát urobili a isto to ešte niekoľkokrát urobíme. Vždy to bolo na základe toho, že v článku bola chyba alebo iná nezrovnalosť. Upravovať článok na základe len iného názoru je ošemetné, pretože zase iný návštevník môže mať úplne iný názor. Takto by sme články upravovali donekonečna.
Pod článkom je možné vyjadriť svoj názor - komentár. Takže miesto na negatíva tam je.
Ono aj s tými kritériami to nieje úplne jednoznačné: napr. pri kúpe auta má iné kritériá žena, iné slobodný mladík, iné penzista, ktorému by auto malo vydržať až do smrti. Ťažké je prísť do predajne s kompletnou výbavou štátnej obchodnej inšpekcie a metrologického ústavu dokopy. Naša Web stránka nie je platená štátna skúšobňa. Naše články (a tým myslím aj články externých autorov) sú odzrkadlením našich súkromných názorov. Nie sme viazaní žiadnymi predpismi ani normami a ani naše názory nie sú pre nikoho záväzné a ani smerodatné. Cez to všetko sa úprimne snažíme o objektivitu.
V duchu úvodných viet môjho komentára je teda isté, že vždy niekto s názorom autora súhlasiť nebude.
Keby Futaba nemala navrch nad Turnigy, tak by to bolo dosť zlé, pretože by to znamenalo, že má "navrch" len v cene. V jednom našom článku sme vyjadrili NÁZOR, že 80-tim percentám modelárov by T9X mala dostačovať (nie, že musí bez výhrad vyhovovať všetkým). Tých 20 % musí siahnuť po niečom inom - lepšom a samozrejme drahšom. Dúfam, že nikto nechce, aby SUV od Dacie malo rovnaké vlastnosti ako SUV od BMW, ale cenu malo tretinovú.
My to vidíme inak: pomerom užitných vlastnosí k cene má T9X navrch nad Futabou.
Viete, všetci od nás chcú, aby sme MY boli dokonalí. Ale ONI sami si nedajú ani tú námahu, aby boli dokonalí v písaní svojich výhrad a používali diakritiku (mäkčene a dĺžne). Používanie diakritiky nevyžaduje žiadne úsilie navyše (nie sme v roku 1980). Ale od čítajúceho to vyžaduje zbytočné trápenie s pochopením nedokonalého textu.
Odpoveď | 2011-03-11 12:08:49 | Príspevok upravený: 2011-03-11 17:30:53
Ahoj chlapi,
nechcel som reagovat, no nakoniec som si to rozmyslel, ked ste mi uz tak dali...

to mior: suhlas avsak pre inu koncepciu webu, nakoniec je to vasa volba, nemam s tym problem, sami si urcujete kvalitu clankov a smerovanie webu (vid clanok Ako na zistenie dosahu supravy - to si vyslovene pyta korekciu, ale je to len moj nazor)

to JankoO: zaujimavo ste sa prepracovali k diakritike. Nechcem aby bol niekto dokonaly, sam nie som. Ak som chcel, tak k diakritike pripisem ze vam v definicii chybaju bodky. K usiliu navyse - bez diakritiky pismenkujem o 50 zn/min rychlejsie (tak prosim o prepacenie za zvysenie narocnosti). Ak dozakate toto bez prbolemov pceritat tak vas moozg fugnuje sprvane a nevyzaduje si mimoriadne usilie na pochopenie obsahu - skratka ludsky mozog funguje trochu inak. Zrovnavat vyber auta s vyberom RC supravy, ok, da sa, avsak k prihliadnutiu k mnozine prvkov vo vybranych skupinach nepovazujem analogiu za nastastnejsiu.

K jadru veci: cakal som dve slova: DOKÁŽ TO. To je všetko, nakolko to co som uviedol nie je o objektivnom, ci subjektivnom pohlade, ale ciste FAKTY, nic som neprikraslil, ani nevymyslel.

Ostatne moje zavery ohladom porovnania F a T su velmi podobne tym vasim - ja len keby vam to chcelo uniknut. Snaha bola len podopriet zaver niecim hmatatelnym, bez umeleho vylepsovania ci zhorsovania jednej ci druhej supravy, skratka nech kazda suprava hovori za seba sama.

Dovody: dovod preco som sem pridal nejaky prispevok, no citil som sa ako pijavica, len som cical a mal som ten pocit ze by som mal na oplatku prispiet svojou troskou do mlyna (domnievam sa ze su oblasti, kde sa viem podelit o svoje skusenosti). Tento web citam pravidelne cez RSS a povazujem ho napriek tejto negativnej skusenosti za vynikajuci zdroj informacii.
Na internete som denne. Pocet mojich reakcii za rok mozem poratat na prstoch jednej ruky, nezapajam sa nikde. Pre mna je vasa obranna reakcia skusenostou a cennym ponaucenim - neodpovedaj ak sa ta nepytaju. Pred pouzitim informacie z tohto webu, podrob ju verifikacii. A nakoniec vzislo z toho predsa len nieco dobre, uz sa necitim ako dlznik.

Ak by bolo mozne prispevky editovat, stiahnem svoju ziadost o upravu clanku, povazujte moju ziadost za nieco ako chvilkove pobluznenie mysle...
Zaverom ak som niecim urazil, alebo vytvoril negativny postoj (nepodaril sa mi identifikovat zdroj, mozno strohost prispevku, fakt netusim, no co uz stalo sa), ospravedlnujem sa, nebol to ucel.

Prajem vela uspesnych letovych hodin a kopec clankov na dobre pocitanicko.

cafte
Odpoveď | 2011-03-13 11:23:55
.:. Janko O
Ahoj Tomytomy.
Ja som rád, že si zareagoval, lebo som zistil, že si zaujímavý človek, alebo prinajmenšom máš zaujímavý pohľad na svet.
Páči sa mi, že si stojíš za svojím (mám na mysli tú vynechanú diakritiku) a nenecháš sa len tak ľahko zlomiť. Ja sa priznávam, že som ľahko retardovaný, lebo napríklad túto časť tvojej vety "Ak dozakate toto bez prbolemov pceritat tak vas moozg fugnuje sprvane" som si musel prečítať naozaj niekoľkokrát, aby som ju pochopil. Je správne, že ty si si svoj problém s rýchlym písaním vyriešil (vynechaním diakritiky) a že má niekto problém to prečítať? Áááále, čo ťa je po ňom, vykašli sa na nich na všetkých. Veď to je ich problém!
Ale pozor, ja k nim nepatrím. Ja som tvoj verný stúpenec. Ba čo viac, ja som tvoju metódu ešte zdokonalil: nielen že vynechávam diakritiku, ja vynechávam dokonca aj niektoré písmená. A zistil som, že čím viac písmen vynechám, tým rýchlejšie píšem. Sleduj: napíšem text, v ktorom budem postupne vynechávať stále viac a viac písmen, čo v konečnom dôsledku znamená, že píšem stále rýchlejšie a rýchlejšie. Takže idem: "Ahj Tmtm. Sm rd, ž s s ovl. A udš, psy vzm t v, d 50,- €". No čo povieš, super, nie? Ak ti mozog funguje správne, tak vieš presne o čom píšem. Lebo keď ja pozriem na tú vetu, tak môj mozog nevyžaduje žiadne zvláštne úsilie na pochopenie jej obsahu.
Tomy, prosím ťa, sľúb, že mi na túto otázku odpovieš. Celý večer som si lámal hlavu, že v akej profesii alebo skrátka kde využiješ túto svoju schopnosť, písať síce bez diakritiky, ale zato rýchlo. V zamestnaní píšeš takto technické správy? V škole takto píšeš elaboráty alebo ročníkovú (diplomovú) prácu? Alebo životopis? Alebo články do novín, či časopisov? Alebo pripravuješ prejavy politikov? Lebo nech premýšľam ako premýšľam, neviem na to prísť. Asi jediná profesia, kde by ti za túto schopnosť boli ochotní platiť, by bolo posielať SMS-kové správy zákazníkom. Fakt, vážne, kde to zmysluplne použiješ? Lebo všade inde (a vylučovacou metódou nám vyšlo, že vlastne všade) sa píše s diakritikou.
Ale teraz vážne: Tomy, ak ktokoľvek od autora článku chce, aby jeho obsah zmenil, tak vlastne autorovi (proti jeho vôli) do úst vkladá slová, ktoré nie sú jeho, ktoré nemal na mysli. Ak od Vpershinga chceš, aby do článku napísal to, čo si myslíš ty, tak už autorom toho článku vlastne nie je Vpershing. Ver mi, toto žiadny autor nemá rád. A môže sa ti stať, že to nebudeš mať rád ani ty. Pretože my s bratom pre teba máme ponuku: nebudeme Vpershinga žiadať, aby zmenil obsah niektorých častí článku. Navyše to nepomôže, pretože tí, čo už článok čítali, ho už znovu čítať nebudú a nezistia, že už má iný obsah. My naopak žiadame teba, aby si napísal článok o porovnaní F a T (alebo o čomkoľvek inom "modelárskom") a my ho (ak tam nebudú nejaké excesy) uverejníme. Podpísaný budeš ty a všetci budú vedieť, že to sú tvoje názory. A tvoja bude sláva, ale aj prípadná kritika. A Vpershingovi v žiadnom prípade nedovolíme, aby ťa nútil niektoré jeho časti meniť.
V tom článku môžeš stanoviť kritériá hodnotenia podľa vlastného uváženia, lebo ako vidíš nikto sa k tomu nemá, nikomu sa do toho nechce.
Máme len jedinú podmienku: píš s diakritikou.
Píšeš, že sú oblasti, kde sa máš o čo podeliť. To je vynikajúce, pretože ešte sme ani jednu ponuku, keď niekto napísal, že má niečo, s čím by sa rád podelil, neodmietli. Teraz mám na mysli všetky články, ktorých autormi sú naši externí spolupracovníci. Aj Vpershing začal najprv jedným článkom a teraz je našim najlepším "externistom".
Budeme radi, keď nám pribudnú ďalše články, ktorých autormi je niekto iný ako Janko O. a mior. Články od iných autorov sú oživením našej Web stránky a radi ich uverejňujeme. Ako hovorím, ešte sme neodmietli ani jeden a neodmietneme ani tvoj.
Takže Tomytomy, tešíme sa na tvoj článok. Pridaj nejaké obrázky či fotografie a v texte označ, kde by mali byť.
Verím, že si rovný chlap a nie žiadny krivák a ak si sa už raz odhodlal zverejniť svoje modelárske vedomosti a skúsenosti, tak od toho zbabelo neodskočíš.
Odpoveď | 2011-03-13 20:17:52 | Príspevok upravený: 2011-03-13 20:23:26
Dnes sa stretlo viacero okolností, hlavne sa mi chcelo ;-), a tak som dal dokopy nasledovné:
1 x T9X, 1 x držiak batérií z T9X, 1 x posuvné meradlo (šublera), 4 druhy dobíjateľných AA batérií čo som doma našiel (4 x varta, 2 x GP, 2 x tronic, 8 x energizer). Na počte v tomto prípade nezáleží, minimálne potrebné množstvo sú 2 kusy, kvôly meraniu v držiaku batérií. Aby bolo jasné, T9X som začal používať s 8 x dobíjateľnými varta 2500 mAh batériami s pootvoreným krytom. Ako neskôr čas ukázal, nebola to najsprávnejšia voľba. Okrem toho, že jednotlivé batérie majú kus od kusu iný priemer v desatinách mm, tak ani nie sú úplne presne valcové. To platí pre všetky druhy mnou meraných AA batérií.
Meranie priemeru jednotlivých batérií (od najmenššej po najväčšiu):
1) energizer - od 14,1 mm do 14,25 mm
2) tronic - 14,15 mm do 14,2 mm
3) GP - 14,2 mm do 14,3 mm
4) varta - 14,3 mm do 14,45 mm
Rozmery prázdneho držiaka batérií sú 30,9 mm x 29,0 mm.
Potom som zobral "najmenšie" a "najväčšie" batérie, vložil som ich do držiaka batérií a zmeral.
Držiak + energizer - 30,9 mm x 30,6 mm.
Držiak + varta - 30,9 mm x 31,1 mm.
Záverečný test som vykonal s posledne meranými batériami v mojom T9X. T9X s držiakom batérií osadený vartami som nezatvoril ani ked som držiak batérií pootočil o 90 stupňov. T9X s držiakom batérií osadený energizermi som v jednej polohe zatvoril (dosť ťažko, ale zatvoril).
Výsledok celého merania - dosť záleží na druhu použitých AA batérií v kombinácii s držiakom batérií v T9X.
Ja osobne som asi po mesiaci lietania s pootvorenou batériovou šachtou a jednej havárii so zle nabitými AA baterkami, prešiel na LiPo pack. Od toho času už žiadne problemy s batériami v T9X nemusím riešiť.
Prajem všetkým veľa beznehodových a bezproblémových letových hodín :-)
Odpoveď | 2011-11-14 22:24:34
.:. Janko O
Díky Diosko.
Takto nejako si predstavujem komplexný komentár.
Ak by si k tomu dorobil nejaké fotografie, dal by sa z toho urobiť taký kratší článoček. A bol by koniec sporom a nedorozumeniam.
Popremýšľaj o tom. Na texte by si nemusel ani veľa meniť.
Prečo je samostatný článok lepší ako komentár ku staršiemu článku? Lebo tí, čo kedysi článok už čítali, tak nevedia, že tam je nový zaujímavý komentár. Ale nový článok si prečítajú všetci.
Toto je fakt vážna ponuka na článok, ktorý bude tvoj.
2011-11-15 07:19:49
Ok, predložil som nejaké fakty...nič z toho, miesto toho sa venujete diakritike a funkcii mozgu, ktorej popis mimochodom nie je mojim objavom a je reálny (a nezmení na tom nič ani zosmiešňovanie tohto faktu), ale to je jedno ako aj zvyšok faktov. Kvôli vám píšem z diakritikou (miesto kde tento spôsob je využiteľný je v emailoch s priateľmi poprípade na miestach ako Skype, či tam, kde panuje uvoľnená atmosféra).
Napíšem to znova - žiadne zmeny článkov nežiadam (neviem ako to napísať jasnejšie).
Pomenujme napísané pravými menami - z mne nepochopiteľných dôvodov z vašej strany prešla táto diskusia do osobnej roviny aspoň to tak pociťujem, napriek mojej neúspešnej snahe o opakované vysvetlenia. Vašej "lákavej" ponuke na článok s dovolením odolám, veď vidím ako som dopadol čo i len s drobným príspevkom a risknem pád do priepasti krivákov. Takže zbabelo sťahujem sťahujem ocas a ľutujem momentu keď som si pomyslel, že krivák by mohol niečím prispieť medzi rovných chlapov.
BTW - K uvedenému ste napísali viac ako 1000 slov (opäť fakt a bolestivý), ale ani jedno slovné spojenie sa nevenuje tomu, že napr.kryt na Turnigy je malý a nový čitateľ si priplatí za accupack. Tak je to asi správne a rovné.
Ja sa teda idem teda vyrovnať so svojím kriváctvom.

Zostávam s pozdravom.

PS: pokiaľ by vás naozaj zaujímala moja osoba, vek a zamestnanie, som pripravený poskytnúť info emailom, možno Vám spadne hrebienok nadradenosti a začnete mi vykať rovnako ako ja Vám, alebo rovnako ako inému cudziemu človeku na ulici.
Odpoveď | 2011-03-13 22:11:59
.:. mior | mail
Tak poprvé:
Na modelárskych fórach je zvykom, že si modelári medzi sebou tykajú a my to tu nebudeme meniť. Ak však chcete, povykáme si, už som to niekoľkokrát vo svojom živote urobil.
Podruhé:
Nikto tu nemachruje, ani sa nevyhráža svojim postavením a povolaním - ani ja nemachrujem svojimi tromi vysokými školami, ani dosiahnutým postavením, na ktorý som a myslím právom hrdý.
Potretie:
Ten návrh na článok stále platí - bude osožný pre čitateľov aj pre autora, aby zistil, ako je ťažké niečo napísať a vyhovieť väčšine.
Poštvrté: Netreba sa hneď urážať a postaviť sa do obrannej pozície zo zbytočne zle vysvetlených poznámok iného.
Popiate: Toto je výnimka a nabudúce tu podobné debaty NEPRIPUSTÍM!
Odpoveď | 2011-03-14 08:08:22
Kratka reakcia:
1.Nevyzadujem.
2.Odpoved najdete vo vasich reakciach. Dodam len ze teraz uz chapem zdroj tej nadradenosti, no smola, ja nie som uz ziadny chalanisko a ani keby som kopal kanaly, tak nie som povinny tento postoj respektovat. Ja sa viem chovat slusne a korektne, preco by som mal znasat ironicke poznamky o zaujimavosti ap...
3.K tomu som sa uz vyjadril a nemienim sa k tomu vracat.
4.Vravia ti ktorych reakcia rozhodne nebola eufemizmom povedane "obranna".
5. Nemam s tym problem - the power of admin rules. Len mi nie je jasne ktore debaty, ci tie ktore sa tykaju kritiky clanku, alebo tie v ktorych sa snazim odrazit invektivy na moju osobu. No nakoniec to je jedno, nemam totiz v umysle dalej prispievat cimkolvek.

Pozrite, chcel som pomoct, prispiet, podelit sa. A co z toho vzislo. A preco? Popravde reakcie a postoje vo mne vyvolali znacnu nechut, nicitim nenavist ani hnev, ale ak by som mal na vyber radsej sa vam vyhnem.
Odpoveď | 2011-03-14 11:00:49
.:. mior | mail
Vôbec si nepochopil... škoda!
Odpoveď | 2011-03-14 18:41:29
.:. Janko O
Držiak tužkových batérií stačí pootočiť o 90 stupňov a kryt sa dá zavrieť (viem presne o čom hovorím, mám v mojej T9X tužkové NiMh). Ako Vpershing píše: Ide to ztuha, ale dá sa to.

Na záver použijem tvoje vlastné slová:
(ono ked uz pride na lamanie chleba vyzera to trochu inak, vsak..(:-)...)
Odpoveď | 2011-03-14 20:08:17 | Príspevok upravený: 2011-03-14 20:32:05
Janko, 90stupnov? - fakt mile :-) pisem "chleba" nie "pravda", korektny, lepsie povedane zaver strednej cesty, by zrejme bol ze na niektorej kryt zavriet ide a na niektorej nie...no neviem, neviem, nie som si isty...
Ostatne co tvrdim, viem dokazat a ked niekto bude chciet, je tu moj email...

Nakoniec ja to necham na druhych, nech si kazdy vytvori nazor sam, na clanok, jeho zavery, moje postrehy, moj postoj a neposlednom rade aj na vas postoj.
Ona ta pravda je svina, po nejakom case tak nejak vyplava na povrch sama...8-o
Odpoveď | 2011-03-16 13:15:54
.:. Janko O
Ahoj Tomáš.
Nemám štatistiku, ale na mojej T9X sa kryt zavrieť dá. Keď som nedopatrením držiak batérií pootočil, tak sa to nedalo.
Možno máš naozaj trochu smolu a na tej tvojej je nejaká nepresnosť alebo chyba a zavrieť sa to nedá. Možno by bolo dobre, keby sa tí, čo T9X majú vyjadrili. Asi najlepšie informácie o T9X má RiMr. Neviem, či spomínal problémy s krytom. Ale to nič nemení na tom, že na pár kusoch ten problém môže byť.
Tomáš, každý, kto dobrovoľne píše najaký článok o niečom, má nejaký zámer. Našim zámerom (teraz trochu píšem aj za Vpershinga) je (a aj v budúcnosti isto bude) ukázať, že T9X nie je až taká zlá (nechcel som použiť výraz "sračka"), ako sa niektorí tendenčne snažia poukázať. Myslím, že pred pár mesiacmi bola toho RC Mánia jasným dôkazom. Až po obrovskom náraste popularity RiMrovho Webu a paradoxne presne v deň, keď sme verejne deklarovali, že na našej stránke otvárame Fórum o T9X, aby sa jej priaznivci nemuseli brodiť Smetiskom a Žumpou, admin RC Mánie blahosklonne presunul vlákna o T9X zo smetiska do Elektroniky. Dovtedy bola averzia "mocných" voči Turnigy 9X taká obrovská, že si to nemohol nevšimnúť len slepý.
A keďže niektorí tendenčne očierňovali T9X, my sme ju tendenčne hájili. V tomto prípade výraz anglického slova "tend" vyjadruje skutočnosť. Ak sa ti (alebo komukoľvek inému) zdá, že to preháňame, tak vedz, že snaha o nápravu je podobná, ako keď niekto ohol drôt na jednu stranu a ty ho chceš narovnať, tak ho nemôžeš len narovnať. Musíš ho trochu ohnúť aj na opačnú stranu. A on sa potom vráti a zostane rovný.
To, že T9X je svojim spôsobom výnimočná, dokazuje fakt, že o žiadnej súprave sa nenahovorilo a nepopísalo toľko, koľko o nej. A nielen popísalo, ale to množstvo rôznych úprav, vylepšení a hlavne možnosť výmeny (a úpravy) firmvéru z nej robí výnimočnú. Svojho času aj Linux bol považovaný za "sračku". Teraz to už netvrdí nikto.
Ako som už skôr spomínal, tento článok je pohľad na T9X "prefiltrovaný" cez optiku Vpershinga. Ty máš inú optiku, mior má inú optiku, aj ja mám inú optiku ako Vpershing. Cez to všetko sa ani my (s miorom) "neodvážime" nútiť Vpershinga, aby niektoré časti svojich článkov menil. Nejde o to, že neodvážime, ide o to, že jeho názor - jeho optiku rešpektujeme a chceme ju na naše Web stránke, ačkoľvek by mohla byť odlišná od tej našej optiky. My chceme na našej Web stránke čo najviac názorov, nielen názor miora a Janka O.
Všimni si, že sme tvoje vyjadrenia nezmazali (tak ako to robia iní na iných fórach, keď sa im iný názor nehodí "do krámu"), len sme na ne zozačiatku nereagovali. Ale na tvoje opakované "dobiedzanie" (schválne si prejdi svoje príspevky od začiatku) sme ti dali odpoveď, ktorá sa ti nemusela nutne páčiť.
S miorom sme sa zhodlii, že si inteligentný človek s dobrými vyjadrovacími schopnosťami (ja len tú tvoju absenciu diakritiky neviem "prehltnúť"), o ktorého samostatný a ucelený názor isto stojíme. Nie je pravda, že nestojíme aj o krátku nesúhlasnú pripomienku, či námietku (komentáre k našim článkom sú permanentne prístupné - "Enable"). Ale radšej máme, keď ktokoľvek vyjadrí svoje názory komplexnou formou - článkom. Ak sa obávaš cielenej zlomyselnej kritiky, nie je pre nás problém diskusiu k článku "zakrížkovať" - zakázať (Disable). Dá sa aj tak, že pošleš článok pod menom nejakého svojho kamaráta, aby si nemal obavy z našej zaujatosti (teraz mi napadlo: napíš to s diakritikou a my si budeme myslieť, že to nie si ty). My autorov nelegitimujeme, napr. takého Ľuba Roziaka alebo Newora sme asi v živote nevideli (alebo o tom aspoň nevieme). A ich články sme bez akéhokoľvek podozrievania zverejnili.
Ak máš čo povedať (vlastne napísať), tak to povedz (rozumej napíš), lebo z tvojich doterajších vyjadrení cítiť pocit krivdy, že o tvoj názor nikto nestojí a že ťa chce niekto za každú cenu umlčať.
Odpoveď | 2011-03-16 16:56:07
.:. Alek | mail
Ja mám tú istú skúsenosť. V jednej polohe sa nedá zatvoriť, ale otočená o 90 stupňov sa dá. Je to preto, lebo má obdlžníkový pôdorys.

Vysielačku používam viac ako rok na všetky možné lietadlá a multikoptery a nemám problém. Pôvodný FW mi plne vyhovuje.
Odpoveď | 2011-10-17 17:05:05
.:. LQd | mail
Len na doplnenie by som uviedol jednu oblasť, kde sa písanie bez diakritiky uplatňuje, je to hlave textový chat ako taký, kde sa pri živej debate za pomerne krátky čas vymenia skutočne desiatky a viac A4 textu a kde myšlienky plynú omnoho rýchlejšie ako behajú prsty po klávesnici, ak si na to človek zvykne (a aj ja som si zvykol) tak je to skutočne aj niekoľkokrát rýchlejšie a aj čítať sa to dá bez rozmýšľania, je to o zvyku, ja už nevnímam ani preklepy či chýbajúce písmená. Na druhej strane súhlasím, že je rozdiel medzi jednorázovým príspevkom v chate prečítaným raz, a príspevkom na fóre, ktorý si za roky prečítajú aj tisíce ľudí, mnohí prispievajúci to už ale ženú do extrémov a píšu ako magori, bez čiarok, bodiek, diakritiky, s preklepmi a tvrdkami, nesprávnym slovosledom... ospravedlňujem sa za offtopic, ale nedalo mi.
Mimochodom vynikajúca stránka, touto cestou chcem poďakovať všetkým autorom za ich čas a námahu, len tak ďalej. :-)
Odpoveď | 2011-04-11 13:31:09
.:. saly | mail
Tak, dal jsem do T9X jinou anténu a výkon je hned o 20dB lepší, ta původní za moc nestojí a navíc snadno budu přehazovat moduly
Odpoveď | 2011-04-22 14:12:24
.:. Drondys
Pro Tomytomy:

>> nie je mozne zatvorenie krytu po osadeni AA
>> akumulatormi - JE NEPRAVDA ZE TO IDE Z TUHA
>> NEJDE TO VOBEC - aspon na tej suprave, ktoru kupil kamarat

U mé T9X jde zavřít kryt i když bych tam dal klec s 8-mi NiMH články. Mám to vyzkoušeno i když namísto klece používám lipolku. Znám pár dalších lidí co tu klec používají a mají tam NiMH a také jim to jde zavřít. Zkus se poptat Rimra viz odkaz na jeho web.

odkaz

Tomu už prošlo rukama mnoho desítek T9X v různém stavu a některé byly s různými závadami, ale ani od něj jsem toto zatím nečetl a to se o různých problémech běžně zmiňuje když se o nich dozví. Samozřejmě, že není vyloučeno, žes dostal kus, u kterého je něco jinak a je u něj problém jak píšeš, ale zatím je to skutečně rarita tj. to, že by nešel kryt T9X po vložení NiMH článků vůbec zavřít. ;-)

>> T vyznamne rusi prijem videa pre FPV v oblasti
>> 0,9GHz do vzdialenosti 1m. F bez problemov
>> vratane lubovolneho kontaktu anten.

Nevím jak v SR, ale v ČR je pásmo pod 2.4 GHz pro videopřenosy včetně FPV videa nelegálníí.Takže bych rušení FPV v tomto pásmu na tuto krátkou vzdálenost jako až takový problém neviděl. ;-)
Odpoveď | 2011-05-03 21:49:30
zdravim.
problem nezavretia u t9x je realny.
vcera mi dosla novucka t9x v2 a zavriet hu bol znacny provlem.
vinnik ale je klietka na baterie. po drobnej uprave nedokonalosti odliatku uz zavriet ide, aj ked tazjo ale ide. dnes este akusim otocit klietkcu ci to bude lepsie alebo nie.

druha zavada je prepinac on/off
je malinko pootoceny a zasekava sa.

ci je lesia alebo horsia nebudem nijako riesit. je tam dost veci co by som chcel inak ale to je vec osobnej preferencie.
ja som spokojny :)

ps pisem z mobilu
Odpoveď | 2011-05-19 10:41:01
Dobré odpoledne.
Vím, že vzhledem k datu posledního příspěvku jdu s křížkem po funuse, ale zkusím se něco zeptat. Dle autora tohoto článku asi nejlépe zapadnu do "nultého ročníku" (ani ne první skupina). Prostě mě to loni chytlo a hrozně mne uklidňuje létat s tím, že jsem naprostý laik. Jako takový jsem si pořídil na naučení Easystar a mám doma ještě Me108 (nebo tak nějak z EPO) a FW190 z EPP. Původně jsem měl setovou soupravu, které jsem přestal důvěřovat, když začaly vypadávat serva. Pak jsem dostal, když jsem uvažoval o pořízení nové levné soupravy, Hitec Prism 7 35Mhz a 3 přijímače. Dva jsem osadil do Easystara a do FW190, ale tento jeden asi zlobí. A teď se dostávám k tomu, o co mi vlastně jde. Rád bych Vás požádal o radu, která se nevrhne do vzájemného si dokazování čehosi, jak postupovat, co pořídit. Tedy:
1) je lepší si pořídit do Hitec Prism 7 modul 2,4Ghz (Corona, Frsky) nebo
2) je lepší si koupit Turnigy T9x nebo raději HKT6 (nebo tak nějak - ikdyž nemá paměť na modely)
3) je možné u Turnigy nabíjet sadu 8AA přímo ve vysílači, tak jako u Prism7, tzn. je zde nějaký boční vstup pro nabíječku?
4) pokud bych si měl pořídit Life baterii pro Tx, mám stajná dotaz na nabíjení viz.3)

Omlouvám se, jestli Vás tímto otravuji, ale jsou snad zatím zásadní věci, na které bych znal odpověď. Nechci zavádět žádné polemiky na téma, co je lepší. Nakupování z HK mi vyhovuje a jejich pojetí spotřeby za přijatelnou cenu ve vztahu k mému užitku je super. Stejně si myslím, že vetšina věcí, které se schovají za tu či onu značku jsou z Číny nebo z jiného koutu Asie. Mrkně na alibaba.com a uvidíte, kdo vyrábí např. pro Parkzone.
Může mi prosím někdo z Vás nestraně poradit jako úplnému laikovi, který se stále učí létat. pokud bych mohl být tak smělý, zkuste mi to poslat i na mail. Děkuji, Tomáš
Odpoveď | 2011-09-20 13:31:39
.:. Janko O
Ahoj Tomáš. Nie som síce autorom tohoto článku, ale skúsim aspoň čiastočne odpovedať. - Hitec Prism 7 nepoznám, ale ak ti táto súprava vyhovuje, padla ti dobre do "ruky" a máš ju akosi rád, tak by som doporučoval modul FrSky. - Je lepšie kúpiť Turnigy 9X. Tu je pomer možnosti/cena nedostižný. - Ano, Turnigy umožňuje nabíjať vysielačové batérie priamo vo vysielači, bez nutnosti ich vyberať. Je tam bočný konektor. - Ak by si do vysielača použil LiPol batériu, neodporúčal by som ju nabíjať vyššie uvedeným spôsobom. Dôvodom je, že treba pripojiť aj balančný konektor a bez neho je takéto nabíjanie nebezpečné. Vysielačovú LiPol batériu by som nabíjal mimo vysielač, tak ako hocijakú inú LiPol batériu.
Odpoveď | 2011-09-22 08:25:07 | Príspevok upravený: 2011-09-22 08:27:39
Chcem len upozorniť na ďalší firmware, ktorý pekne popisuje na svojich stránkach RimR odkaz odkaz
Odpoveď | 2013-01-02 09:21:39
.:. diosko
Ja by som teda upozornil aj na druhú verziu tohto výborného vysielača: T9RX ( odkaz )
Odpoveď | 2013-01-02 16:03:19
.:. Palo | mail
Ja som si nahral do Turnigy9X s rádiom FrSky s telemetriou najnovšiu verziu firmware ER9x-frsky s telemetriou a po štarte mi hlási chybu THR prepínača aj keď som ho mal v správnej polohe. Keď som to odignoroval klávesami a zapol som základnú obrazovku, prepínače THR a AIL sú stále akoby zapnuté, nereagujú na zmenu polohy prepínača, sú akoby stále v polohe zapnuté (páčky smerom ku mne). Keď som potom nahral staršiu verziu r319 bez telemetrie, tento problém zmizol. Vysielač beží OK, ale nemám tam telemetriu, čo som chcel mať. Tak som sa rozhodol nahrať ďalší nový firware Open9X pomocou Companion9x a presne tento problém sa znovu zopakoval. Môžete mi, prosím, niekto vysvetliť prečo je to tak? Alebo som niečo neurobil, čo som mal? Budem vďačný za akúkoľvek rozumnú odpoveď.
Vopred ďakujem
Odpoveď | 2014-06-10 10:45:39
There are some attentiongrabbing points in time in this article but I dont know if I see all of them heart to heart. There may be some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as properly eafgdckebbeaecbd
Odpoveď | 2014-09-06 14:03:39
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39606.09 kb