Ako prebúdzať LiPol batérie z hibernácie?

Podnet k napísaniu tohoto článku prišiel až z Alžírska.

Teda, nie že by nám písali už aj Alžírčania, ale náš dobrý kamarát Marek z Trenčína tam pracuje (pracoval).

Celé sa to začalo jeho pomerne oprávnene rozhorčenou výčitkou: "Všade sa píše, ako batérie dlhodobo uskladňovať, ale nikde sa nespomína, ako ich z tohoto stavu priviesť do stavu bežného používania."

autor: Janko O.


Na dopresnenie si trochu zopakujme, že dlhodobé uskladnenie LiPol batérií by malo prebiehať pri teplotách okolo 10 stupňov Celzia  (v rozmedzí 0 až 20, alebo lepšie 5 až 15 stupňov Celzia) a napätí jednotlivých článkov asi 3,80 Voltu.

Je zrejmé, že prebudením z hibernácie rozumieme návrat do stavu normálnej teploty a následné (alebo súčasné?) nabitie batérie do napätia jednotlivých článkov 4,20 Voltu. Už z kontextu tejto vety vyplynula hlavná dilema: najskôr ohriať a potom nabiť alebo súčasne s ohrievaním aj nabíjať? Alternatívu "najprv nabiť a potom ohriať" ani nespomíname, pretože sa nám zdá byť nelogická a navyše niekedy aj ťažko realizovateľná.

Ohrievaním rozumieme pomalú pozvoľnú (prirodzenú) zmenu teploty batérie zo "skladovacích" 10 stupňov na okolitých asi 22 stupňov Celzia. Žiadne násilné a zrýchlené "podkurovanie" nie je treba.

Súčasne nepredpokladáme, že by niekto LiPol batérie počas používania v modeli úmyselne udržiaval v podchladenom stave, alebo pred tým nebodaj ešte viac "zmrazoval". Podchladené LiPolky totižto majú väčší vnútorný odpor a tým pádom nie sú schopné dodať vyššie požadované prúdy. Viac podrobností sa nachádza v článku  "Zmena vnútorného odporu LiPol článkov pri zmene teploty".

Pomerne podrobne sme preberali najvhodnejšie spôsoby prebúdzania batérií z "podchladeného" stavu dlhodobého uloženia, ale nemohli sme sa zhodnúť na absolútne jasnom "víťazovi". Ale podarilo sa nám zostaviť rebríček postupov, od zjavne nevhodného až po pravdepodobne najvhodnejší.

Tým "zjavne" nevhodným je snaha ešte "premrznutú" LiPol batériu rýchlym (alebo extrémne rýchlym) nabíjaním pripraviť takmer k okamžitému použitiu a "šup s ňou" do modelu.

Oveľa vhodnejším (ale zrejme nie tým najvhodnejším) spôsobom je ešte podchladenú batériu začať nabíjať nízkym prúdom (napr. 0,5 C). Vplyvom postupnej "aklimatizácie" sa nabíjanie aj tak skončí už v režime normálnej (prevádzkovej) teploty.

Pomyselným víťazom všetkých "dehibernačných" postupov sa stal postup časovo najzdĺhavejší, ale k LiPolke zrejme najohľaduplnejší. Najskôr nechať batériu pomaly "aklimatizovať", čiže nechať, aby sa vnútorná teplota batérie vyrovnala teplote okolia a potom batériu (pomaly)  nabíjať. To, že pomalšie nabíjanie batérii viac svedčí ako superrýchle "kvaltovanie" je spomínané v článku "Predĺženie životnosti LiPol batérií - 2.časť" , ale aj v modelárskych časopisoch (napr. RC Revue).

Prax ukazuje, že "pomalé metódy" bývajú kvalitnejšie a účinnejšie, ako tie rôzne zrýchlené, rýchle, alebo superrýchle. Veď napríklad aj obyčajný (24-hodinový) Epoxyd lepšie drží, ako tie 30, alebo 5-minútové "expresy".

To všetko je dôkazom toho, že múdrosti našich predkov, koncentrované do podoby ľudových porekadiel a prísloví ako napr. : "Práce kvapná, málo platná", "Pomaly ďalej zájdeš", alebo "Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest" (J.A.Komenský), nachádzajú uplatnenie aj v dnešnej dobe "moderných" technológií a "nanotechnológií".

 

Súvisiace články: 

Predĺženie životnosti LiPol batérií - 2.časť

Predĺženie životnosti LiPol batérií - 1.časť


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 7. 4. 2020, 10:11 | Prečítané: 14055x | Kategórie: Drobné nápady | Napísal: admin |
Komentáre: 13
ta vieš voľačo..:)
Odpoveď | 2011-02-03 11:28:09
.:. JN
Myslim, ze opakovanie clankov sa stalo uz viac ako pravidlom, pripada mi to ako ked v obchode prekladaju vyrobok s konciacou sa expiraciou stale dopredu a nutia ma aby som ho kupil. Ak ho kupim raz , povazujem to za nahodu , ked sa to zacne pravidelne opakovat, nedobehnu ma , prestanem do takeho obchodu chodit.
Odpoveď | 2012-10-04 21:51:31
.:. Janko O
Jožko,
že to píšeš práve ty. Keď píšem články, nepáči sa ti, že nelietam. Teraz je to správne obdobie, tak lietam. A keďže chodím do práce, tak nemám čas na písanie článkov.
Navyše sme si overili, že mnohí návštevníci naše "staré" články nečítali, častokrát ani nevedia, že existujú.
A za ďalšie, Jožko, napíš článok aj ty. Nie jeden, kľudne môžeš stvoriť trebárs jeden článok každé dva dni. Ak budú v duchu zamerania našej Web stránky, tak ich isto zverejníme. Sľubujem.
Odpoveď | 2012-10-05 08:12:53
.:. jn
JaNko, hadam nepredpokladas, ze teraz prestanem robit lietadla a kazdy druhy den napisem clanok, ktory ti poslem na zverejnenie . A ja ti nevycitam, ze nepises, je to lepsie , ked nepises, ako ked nenekonecna opakukujes stare clanky, my vieme na podkanovi posuvat koleckom nadol a najst si ich ked treba, aj slusnom obchode su expirujuce vyrobky bokom za inu cenu a nie premiesane s normalnym tovaRom a ja si vyberiem ci to chcem, to nechaj na nas co si pozrieme
Odpoveď | 2012-10-05 15:20:44
.:. Janko O
Jožko,
že mnohí návštevníci našej Web stránky nevedia, že aké články tu máme, dosvedčuje aj príklad za všetky: aj Vpershing, čo je najaktívnejší externý autor článkov, minule prezradil, že ani nevedel, že taký (nejaký konkrétny) článok tam máme. A to, že nie je nový, zistil len podľa toho, že keď ho zazrel na "vrchu", tak mal už asi 2000 pozretí.
Takže by som sa mohol spýtať: "Čo Vladko nemá kolečko na myši?"
Ver mi, že mnohí si myslia, že na našej stránke máme len 10 článkov (tých, čo sú na prvom "liste"). Že dole je zoznam listov a že tým pádom je tam ďalších 435 článkov, to mnohí ani netušia.
No a okrem toho: Pre novorodenca je aj ten najstarší vtip nový.
Odpoveď | 2012-10-05 15:41:24
.:. JN
nuz vidim , ze nas mas asi vestkých za novorodencov, nato by som ti tiez mohol napisat parafrazu, ale debata by nikam neviedla. Potom doporucujem generator nahodneho vyberu a uz nebudes vobec musiet pisat, ani sa starat o stranku
Odpoveď | 2012-10-05 22:29:54
.:. Janko O
Jožko,
o čo ti vlastne ide? S čím si nespokojný?
Máš u nás nejaký predplatený tovar alebo službu, ktorú sme ti my nedodali, alebo čo?
Ak áno, choď sa sťažovať na SOI-ku, políciu, lampáreň .....
Ak nie, tak ber, alebo nechaj tak.
Trpezlivo som ti vysvetlil, prečo robíme, to čo robíme. Ak si myslíš, že sa to má robiť inak, tak je tu ešte jedna, verím, že naozaj objektívna metóda:
Ukáž nám prakticky - na tvojej Web stránke, ako sa to má robiť.
Odpoveď | 2012-10-06 10:11:02 | Príspevok upravený: 2012-10-06 10:28:44
.:. Karol
Oravcovci - robíte to dobre! Nenechajte sa odradiť ľuďmi, ktorí dokážu len kritizovať, ale nič neurobiť pre zlepšenie veci. Oni ani netušia, aké je to náročné - lebo najprv treba niečo vytvoriť, postaviť, odskúšať, nafotiť - a potom až písať! A to drvivá väčšina nedokáže! Takých ktritikov je plný svet - ale nič pozitívne z nich. Je to ich zámer - ublížiť a znechutiť - robia to zo závistii, že vy to viete a oni nie! Ale to vy sa nedajte, aj keď, ako sa hovorí - "Na svete je mnoho strašných havárií - ale najstrašnejšia z nich je zrážka s blbcom!"
Odpoveď | 2012-10-06 12:14:41
Janči, len mu nalož! asi vstal riťou hore......
Odpoveď | 2013-04-12 14:49:38
.:. TomZ
Tat tak, kdyz je clanek opakovan, tak ho netreba cist. Ja stim problem nemam.
Odpoveď | 2015-03-27 23:59:41
Ja neverim vlastnym ociam! Chodim sem len sporadicky, ale tento krat sa mi to oplatilo! A mam na to dva dovody: 1, idem niekolko lipoliek vybrat z chladnickovej hybernacie (ktoru som vykonal presne podla tohto webu)-a prislusny clanok som nasiel rychlo aj vdaka tomu, ze bol opakovany v marci a teda bol v zoznamoch "poslednych" clankov. 2, Pochopil som, ze na tento web chodia ludia, ktory by tu ani nemali byt. Su to takzvany cerveny frflosi, ktory namiesto vdacnosti trepu kravi...... Zacal som modelarcit pred 15mesiacmi a aj vdaka tomuto webu som sa v modelarskej problematike zorientoval expresne! Janko-len tak dalej a verejne dakujem za milion rad vo Vasich clankoch! A frflosi... Zablokujte si tento web, ked vas drazdi. My ostatni z neho mame radost a sme vdacni!
Odpoveď | 2015-09-21 07:45:21
.:. Stano O.
Zastavte rotáciu článkov, zastavte rotáciu článkov!
Otrokom svojich batérií?

a pod. :-D :-D :-D

A teraz vážne, investujem do lipo aku tento mesiac cca tisíc éčiek a tento článok mi príde o5 vhod, budem sa musieť o ne dobre postarať lebo na ďalšie už nebude.
Odpoveď | 2017-04-04 09:38:23
.:. milan
JN , som bratom JO rad by som Ťa stretol a ver že viac nebudeš
písať
Odpoveď | 2017-04-04 19:13:47
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39973.1 kb