Aký prúd znesú modelárske konektory?

Vo viacerých článkoch na tejto Web stránke sme riešili problematiku BECov, Záložných zdrojov, Power Boxov, ale akosi "potichu" sme predpokladali, že konektory, ktorými sú tieto zariadenia zakončené, znesú všetko a preto nie je potrebné sa nimi vôbec zaoberať.

Ale v modeloch s viacerými servami alebo vo väčších modeloch môžu konektorom, napájajúcim celý palubný systém, tiecť naozaj značné prúdy a nás zaujímalo, ako to znášajú bežne používané modelárske (servo-) konektory.

autor: Janko O.


 

Pretože záujmovou kategóriou väčšiny modelárov (ale aj našou)  sú malé a stredné modely, sústredili sme sa práve na bežné servo-konektory, ktoré sú v týchto modeloch takmer výhradne používané na napájanie celého palubného systému. Navyše takmer všetky BECy, aj UBECy, prijímačové, ale aj záložné batérie bežných (nie obrích) modelov, sú zakončené práve týmito konektormi.

V modeloch s dvomi, tromi, alebo štyrmi servami bežnej veľkosti naozaj nie je čo riešiť, pretože aj zbežný pohľad a akýsi technický "cit" vám povedia, že tento konektor by to mal bez problémov zvládnuť. A on to aj skutočne zvládne. Ale čo, keď je serv viac, a navyše sú to väčšie digitálne servá? Tu je každá rada dobrá a preto by bolo dobré pri úvahách o prúdovom zaťažení kontaktov v modelárskych konektoroch vychádzať z niečoho "merateľného" a nie len z "pocitu". Tým "merateľným" je v týchto prípadoch prechodový odpor kontaktu v konektore.

 Treba upozorniť, že medzi modelármi sú v obľube rôzne druhy konektorov, ktoré sú použiteľné na daný účel a tak sme meraniu podrobili celkom štyri do úvahy pripadajúce konektory. Dva skutočne modelárske, z nich jeden s pozlátenými a druhý s postriebrenými kontaktami a dva "počítačové" konektory, opäť jeden s pozlátenými a druhý s postriebrenými kontaktami. A že si vôbec neviedli zle, posúďte sami.

 Postup merania bol jednoduchý, konektorom sme postupne "preháňali" prúd 1 Ampér, 2 Ampére, 3 Ampére atď, až do 10 Ampérov. Súčasne sme merali aj úbytok napätia na konektore (nie na prívodoch). Potom prišiel na "paškál" druhý konektor, tretí a samozrejme aj štvrtý. Výsledky sme "hodili" do počítača, z nameraných hodnôt sme nechali vyrátať prechodový odpor Rp a elektrický výkon Po, ktorý spôsobuje ohrievanie kontaktu. 

Namerané a vypočítané hodnoty sú v nasledujúcej tabuľke.

Z nej vyplýva, že vlastne všetky konektory bez ujmy zvládli prechod prúdu o veľkosti 10 Ampérov, čo je hodnota, ktorú v malom alebo strednom modeli dosiahneme len ťažko. Treba podotknúť, že pri veľkých prúdoch sa nie len prívodné vodiče, ale aj samotný konektor "trošku" ohrial. Preto sme zostrojili graf, ktorý ukazuje, aký tepeľný výkon sa na tom-ktorom konektore pri rôznom prúde musí rozptýliť. 

Ale ako stanoviť hranicu, za ktorú už nie je dobré ísť? My sme si sami pre seba (ale každý si môže stanoviť inú) stanovil hodnotu 125 mW, čo zodpovedá watáži miniatúrneho odporu (rezistora), tzv. osmina Wattu. Tento rezistor by mohol svojou veľkosťou a svojou schopnosťou rozptýliť teplo, zhruba zodpovedať kontaktu modelárskeho servo-konektora. A to si myslíme, že sme boli ešte dosť prísni, pretože ako prvý "etalón" sme chceli stanoviť rezistor štvrť-watový - 0,25 W. Ale potom sme s ohľadom na spoľahlivosť zvolili prísnejšie kritérium.

 Ako záver by sme zvolili slová, že nie je konektor ako konektor a že víťazom sa stal modelársky konektor s pozlátenými kontaktami. Ten pri stanovenom ohriatí „zvládne“ 8,1 Ampéra, Modelársky postriebrený konektor 7,5 Ampéra, Počítačový pozlátený 6,25 Ampéra a Počítačový postriebrený 5,1 Ampéra. Ale na účely, nevyžadujúce veľké prúdy veľmi dobre vyhovejú aj tzv. počítačové konektory, ktoré cenovo aj dostupnosťou môžu byť dobrou alternatívou.

Áno, vieme, z jedného merania sa štatistika robiť nedá. Uvedomujeme si, že sme nenasimuloval reálne používanie tým, že by sme každý konektor 100000 krát rozpojili a zase spojili, že sme povrch kontaktov nepodrobili zhubným účinkom zubu času, modelárskeho paliva, elektrolytu z vytečených batérií a rozliateho piva z trasúcich sa rúk rozbujarených modelárov. (To sa pripravujeme na "oprávnenú" kritiku niektorých "kamarátov" z modelárskych fór. )

 Cez to všetko si myslíme, že predložené výsledky môžu pomôcť urobiť si predstavu o vhodnosti použitia toho-ktorého konektora na daný účel v malom alebo strednom modeli, alebo na posúdenie stupňa zaťaženia (alebo preťaženia) konektora pri určitom známom prúde.

 

Súvisiace články: 

 

 

Vad ström tål (tål) modellering kontakter? Lo que soportar la corriente eléctrica (soportar) conectores de modelado? Что электрического тока противостоять (выдерживать) моделирование разъемы? Ce curent electric rezista (rezista) conectori de modelare? Qual a corrente elétrica resistir (resistir) conectores de modelagem? Co wytrzymać prąd elektryczny (wytrzymać) złącza modelowania? Hva elektrisk strøm tåler (tåler) modellering kontakter? Was elektrischen Strom standhalten (widerstehen) Modellierung Anschlüsse? Mi az elektromos áramot kibírja (kiállni) modellezés csatlakozók?  Welke elektrische stroom te weerstaan (tegen) modellering connectoren? Qu'est-ce courant électrique résister (résister) connecteurs de modélisation? Mikä sähkövirta kestää (kestää) mallinnus liittimiä? Hvad elektrisk strøm modstå (modstå) modellering stik? What electrical current withstand (withstand) modeling connectors? ما التيار الكهربائي الصمود (الصمود) موصلات النمذجة؟ איזה זרם חשמלי לעמוד (לעמוד) מחברים הדוגמנות?


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 6. 6. 2021, 08:05 | Prečítané: 11726x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 4
Co se týče toho, že v tomto případě modelářské konektory vycházejí lépe než ty počítačové, tady si nejsem tak úplně jist, že to platí obecně. Zde dle mého hodně záleží na kvalitě zalisování vodičů do konektorových dutinek, na provedení vlastních dutinek - kontaktních "pacek" i na kvalitě pozlacení či postříbření. Těchto konektorů mi za můj život prošlo rukama docela slušné množství a tak vím, že i dutinky mohou být různě provedené-tvarované, což též může mít svůj vliv. Pokud dávám dohromady pro svou potřebu nějaký tento konektor, vždy vodiče k dutinkám zalisuji i zapájím. Totéž provádím i u zakoupených věcí (serva, atd.) poté, co jsem řešil problém právě s nekvalitním zalisováním vodičů do dutinek - jistota je jistota. Jen je při pájení nutno být opatrný, aby pájka nezatekla tam, kam nemá - v dutince se nesmí pájkou vylít prostor, kam zapadá zobáček plastového těla konektoru. Tento zobáček dutinku fixuje v těle konektoru proti pohybu/vypadnutí.
Odpoveď | 2011-03-11 00:03:06
Robievam to presne rovnako. Ked sa mi moc nezda spoj medzi kablikom a kontaktom, tak tam dam na spic hrotu trosku cinu. Len fakt bacha na to, aby nezatiekol do dutinky, pretoze uz by dobre nezapadal protikus a vacsinou to treba krimpovat ozdnova.
Odpoveď | 2012-05-30 11:40:26
Dobry clanok, vdaka. Janko, ked budes nabuduce pachat podobne meranie, skus pridat aj tento konektor
odkaz
( keby sa ti dostal do ruky). Ma troska inak tvarovane kontakty ako tie klasicke modelarske, zujimalo by ma, ci k prospechu veci.
Odpoveď | 2012-05-30 22:05:00
.:. Richard
Takisto si vyrabam vlastne servo- a rozne ine predlzovaky a kable zo surovych konektorov. Ale nakolko nemam krimpovacky, iba kombinacky :-D, tak kazdy kolik este po zapajkovani ak je miesto, strcim do zmrstovacky. Ked miesto nie je, tak kabliky na vystupe prilepim o telo konektora tavnym lepidlom. Ked toto nespravim, vacsinou pajkovany kablik dost rychlo ukyvem k smrti. Krasnym cistym lankovym vodicom cin vzlina jak blaaazen.
Odpoveď | 2012-05-31 08:05:44
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40166.87 kb