Merač vnútorného odporu LiPoliek teraz aj s výpočtom „Céčok“

„Je to hanba“. Takto mi občas Miroslav pripomenul skutočnosť, že merač vnútorného odporu 2 až 6-článkových LiPol sme síce vymysleli, ale my sami ho nemáme.

„Načo? Tie dve 6-článkové LiPolky, čo mám, zmeriam aj inak“, kontroval som.

Ale jeho tlak sa stupňoval a nakoniec som uznal, že je najvyšší čas. A do toho niektorí začali spomínať, že by to z nameraného Ri mohlo vypočítať ešte aj „Céčka“.

autor: Janko O.

 

Konkrétne Michal Kaško nám v maili napísal:

... ďakujem za hex-súbor na Ri meter, ale mám na vás jednu prosbu. Vedeli by ste doplniť do programu ešte jednu sekvenciu na zadanie kapacity aku a tým aj priamy výpočet C-éčiek a možného odoberaného prúdu?

Mám nápad ako by to mohlo fungovať.“

Moja odpoveď bola pomerne skeptická:

... Uvažovali sme nad tým hneď v samých začiatkoch, ale narazili sme na tieto problémy:

- pamäť mikrokontroléra je využitá naplno, niet miesta na časť kódu, ktorý by toto robil.

- zadávať kapacitu batérie jediným tlačidlom sa nám javí byť nevhodné a vybaviť merák klávesničkou by zvyšovalo zložitosť (najmä mechanickú) aj cenu.

Ak máš nápad ako to vyriešiť, pochváľ sa.“

Michal odpovedal nasledovne:

Ja sa v mikrokontroléroch nevyznám a tak sa chcem opýtať:

- dá sa nahradiť obvod niečim čo má väčšiu pamäť?, aby sa to celé nemuselo zložito prerábať?

- to jedno tlačidlo by som nebral až tak tragicky, alebo urobiť napäťový delič a dať tam 3 tlačidlá "hore", "dole" a "výber-select".

Mám kámoša, ktorý mi napaľoval váš HEX a keby sa dal pozrieť váš zdroják (aj keď som čítal, že ste to niekomu posielali z dôvodu prerobenia na Atmel a už je ticho po plešine ) tak by bol z toho múdrejší. Ten váš prístroj sa mi celkom páči a aby som to celé riešil od piky na to nemám čas a ani skúsenosti.“

A moja reakcia:

... Obvod PIC16F88 je pamäťovo "najväčší" z rodiny 18-vývodových. Musel by sa použiť iný, viac ako 18-vývodový. Ale to samozrejme nie je až taký problém.

Mňa dosť trápi, že Microchip nevyrába niečo ako PIC16F88, ale s väčšou pamäťou.

Čo sa vývodov týka: už teraz v tomto zapojení nie je využitý vývod číslo 15, takže by sa to dalo vyriešiť tak, že tlačidlo na vývode 15 by bolo napr. "hore", súčasné tlačidlo by bolo "dole", a stlačenie obidvoch súčasne by bolo "select".“

Dá sa povedať, že nám Michal nasadil chrobáka do hlavy.

Tak ako vyplýva z predchádzajúceho textu, doplniť druhé tlačidlo do zapojenia nebol problém. Viď schéma:

Tlačidlo2 aj s potrebným rezistorom sa nachádza v pravej dolnej časti schémy.

Ako plošný spoj sme využili návrh Cyrila K. Mne sa tento plošák zdal byť príliš veľký, ak by bol použitý malý displej a tak (namiesto výroby menšieho plošáku) som sa rozhodol použiť väčší displej . A potom to už sedelo ako „riť na šerbeľ“.

V predajni DAV v Banskej Bystrici som vybral vhodnú krabičku a jednu som kúpil hneď aj pre Miroslava.

No a keď že sme uplynulý týždeň mali dovolenku, tak som ju celú obetoval na „oltár“ stavby merača vnútorného odporu. Štyri dni z toho som strávil úpravou jeho programu.

Zdrojový kód prešiel niekoľkými vlnami minimalizácie, optimalizácie, reštrukturalizácie a neviem ešte akej ...alizácie. Podarilo sa, ale tak trochu na úkor prehľadnosti programu (ale to používateľa trápiť nebude, lebo sa to navonok nijako neprejaví).

Podstatné je, že nebola nutná zmena plošného spoja (pribudol 1 rezistor),

nebola nutná zmena typu mikrokontroléra (zostáva PIC16F88), nebola nutná zmena displeja. Samozrejme, bola nutná zmena programu. Ten sa nachádza v sekcii Download alebo priamo TU.

A vlastne nebola nutná ani radikálna zmena ovládania: Hneď na začiatku je treba nastaviť kapacitu meranej batérie:

Predvolená hodnota je (naša najčastejšia) 2200mAh. Horným tlačidlom (Tl2) sa krokuje k vyšším hodnotám, dolným tlačidlom (Tl1) sa krokuje k nižším hodnotám. Veľkosť kroku je 50mAh, maximálna nastaviteľná hodnota je 12,75 Ah. Potvrdenie hodnoty (a pokračovanie v programe) sa robí súčasným stlačením obidvoch tlačidiel.

Tlačidlá (žltej farby) na spodnej strane krabičky. Na ľavej strane tlačidlo "hore" (+), na pravej strane tlačidlo "dole" (-).

Ďalšie procedúry a zobrazenia sú rovnaké, ako v predchádzajúcej verzii merača. Prepínanie medzi meraním napätia a meraním vnútorného odporu sa robí stlačením ľubovoľného tlačidla.

Samozrejme, k zobrazeniu nameraných hodnôt vnútorného odporu pribudlo aj zobrazenie vypočítaných „Céčok“ (anglicky C-rate) s presnosťou na jedno desatinné miesto.

Snažil som sa, aby bol celý merač viac kompaktný (nemám na mysli veľkosť, ale skôr akúsi „homogénnosť konštrukcie, bez rôznych „chvostikov“), ako jeho 3-článkový predchodca. Silové konektory som použil (paralelne zapojené) dva najčastejšie (nami) používané.

"Trčiace" vývody silového konektora T-Deans sú chránené "krytkou" (z protikusu s odpílenými vývodmi) proti náhodnému skratu.

Servisný konektor je opatrený „kľúčom“, ktorý má zabrániť nesprávnemu pripojeniu. Popis činnosti, oživenie a nastavenie referenčných zdrojov je rovnaké, ako v pôvodnom merači.


Súvisiace články:

Merač vnútorného odporu (Ri) 2 až 6-článkových LiPol batérií

Podklady pre výrobu merača vnútorného odporu 2 až 6 čl. LiPol 

Finálna podoba merača vnútorného odporu 2 – 6 článkových LiPol


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 23. 2. 2014, 08:31 | Prečítané: 10862x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 19
.:. sraj | mail
tak to je skvelý a užitočný nápad. Mám tento merač postavený a funguje vďaka vám skvele .Spravil som si tabulku v Excelu kde som zapísal hodnoty z merača a vyrátalo mi céčka a prúd.,ale toto sa mi naozaj páči a hneď ak bude čas spravím úpravu, napálim nový FW a dám vedieť.
Odpoveď | 2014-02-24 00:25:22
.:. J.O.
Jasné, daj vedieť.
Snažil som sa, aby tam nebola chyba, ale človek nikdy nevie.
Odpoveď | 2014-02-24 17:03:24
.:. sraj | mail
..tak upgrade merača hotovo,všetko funguje ako má,veľká spokojnosť. PS. ak by bol záujem redakcie podklady návrh DPS
(iné ale podobné ako kolega Cyril K.) môžem dodať ;-)
Odpoveď | 2014-03-03 16:12:28
.:. J.O.
Jasné, že záujem je.
Pošli na rcmodely(zavináč)cevaro.sk.
Dík.
Odpoveď | 2014-03-03 16:47:07
tak som napálil nový HEX, ale prístroj sa tvári ako by bolo stále zatlačené TL2. Pri zapnutý samo nastavý max. mAh a potom to meria v cykle. Neviem si s tým radi 8-| .
Odpoveď | 2014-02-25 19:02:45
problém vyriešený, nezapnutý vnútorný oscilátor8-|
Odpoveď | 2014-02-25 20:48:51
.:. Pet:o)
Ahojte, dakujem za novu verziu Ri metra, mame postavenu 3 aj 6s verziu uz dlhsie , obe fachcia excelentne, 6s mam mechanicky podobnu Vasej akurat tlactka mam vyvedene hore. Dobre som sa zabavil aj pri prerabke :) , naskor mi pri napalovani noveho frmware vycvakla ZIF patica v napalovacke, pomyslel som si do... procak je v ... ale nastastie ok, dam procak do Ri metra zapnem a vidim ze sa nic nezmenilo funguje ako povodne, hm co to ma byt? overil som to v pocitaci a zistil som ze, v zapale boja som tam napalil povodny firmware :) po opatovnom prepaleni vsetko ide tak ako ma! :) este raz dakujem za super konstrukciu a pomocku pre modelarov.
Odpoveď | 2014-03-03 09:50:56
Ahojte, vím, že to sem do odborné diskuse přímo nepatří,ale pro modeláře neznalého programování mikroprocesorů a dalších tajů digitální techniky je problém tento velmi užitečný měřič vnitřního odporu vyrobit vlastnoručně.
Nenašel by se někdo, kdo by byl ochotný ho na zakázku vyrobit, nebo třeba svůj starší model měřiče prodat?
Velmi děkuji za odpověď nebo radu, kde ho získat.
Odpoveď | 2014-08-08 22:17:52
.:. J.O.
To bude trochu problém.
My vám môžme napáliť procesor, ale neviem ako vám ho poslať. Aj my si takéto výrobky vyrábame "na kolene", nemáme žiadne prípravky ani strojné vybavenie.
Odpoveď | 2014-08-12 08:33:41
Dobrý den.
Děkuji za rychlou odpověď a zároveň se omlouvám za svou pozdní reakci-byl jsem na dovolené.
Kdybych od Vás získal napálený procesor a zavzpomínal na doby,kdy jsem za pomoci barvy a chloridu železnatého leptal plošné spoje (když se hotový nedá koupit), tak věřím,že měřič úspěšně zhotovím.
Problém se zasláním by se dal vyřešit, že byste mě po zaplacení balíček poslal POSTE RESTANTE na poštu v Holíči. Mám to přes hranice 15km. Kdybyste mě na email: budis.josef@seznam.cz poslal na jaký účet a částku.
Nemusíte mě šetřit. Rád ocením Vaši ochotu a čas.
Jinak přijměte upřímné ocenění za Vaši činnost. Nevím
o žádných lepších stránkách v češtině (slovenštině)
S pozdravem Josef Budiš LMK Dubňany
Odpoveď | 2014-08-22 22:52:10
.:. J.O.
Pán Josef.
Práve som sa rozprával s bratom Miroslavom (mior), ktorý býva v Novom Meste nad Váhom.
Ako najjednoduchšie (pre nás) nám vyšlo, že ak ste motorizovaný, tak by ste si urobil výlet do Nového Mesta a tam by vám Miroslav odovzdal hotový - naprogramovaný čip PIC16F88.
Ak sa vám to nehodí, nájdeme iné riešenie.
2014-08-24 16:07:07
.:. LLL | mail
Zdravím Vás, chcel by som si postaviť tento merač, ale nemám na to programovanie mikrokontroléra. Ak by ste mi vedeli pomôcť aspoň tak, že by ste mi dodali už naprogramovaný čip PIC16F88 a ostatné už zbastlím. Išlo by to?...ďakujem.
Odpoveď | 2015-01-16 19:11:47
.:. J. O.
Skús upresniť, odkiaľ si.
Čip ti môžeme naprogramovať, ale ako ho dopraviť k tebe?
Predstava, že niečo balím, vypisujem sprievodku a podávam na pošte balík, je pre nás dosť desivá.
Ide o to, že podobných žiadostí máme viac a keby sme to robili takto, tak sme viac na pošte ako pri modeloch.
2015-01-19 08:55:39
Pani ozaj paradny vyrobok. Pls nemate moznost to zabezpecit ako stavebnicu lebo vyrobit plosak neviem alebo poradit kde dat plosak vyrobit a dat linky na displej a krabicku ?
Odpoveď | 2014-12-05 09:49:59
Zdravim, postavil jsem tenhle merak a funguje suprove na mensi baterky ale jakmile tam zapojim 3s zippy 8000mah 30c nebo 4s zippy 8000mah 30c tak se nedostanu nikdy nad 75A. Je tam nejaky proudovy strop nad ktery se uz neda merit?
Odpoveď | 2015-06-28 19:20:46
.:. J.O.
Momentálne sme dosť vyťažení, ale akonáhle sa trochu uvolním, tak pozriem do zdrojového kódu, že čím to je.
Odpoveď | 2015-07-02 10:39:53
.:. J.O.
Tak som sa k tomu konečne dostal.
Najprv som skontroloval program - zdrojový kód. Nenašiel som nič, čo by mohlo spôsobovať spomínané prúdové obmedzenie.
A tak som to odskúšal. Nemám síce batérie takých vysokých kapacít, ale "nasimuloval" som to nasledovne:
Postupne som paralelne spájal 3-článkové LiPolky s kapacitou 2200 mAh. Najprv dve (4400 mAh), potom tri (6600 mAh) a nakoniec štyri (8800 mAh). Hoci baterky sú to už dosť "ojazdené", tak pri Céčkach jednotlivých batérií v rozmedzí 15 až 20 som sa s prúdom bez problémov dostal cez spomínanú hranicu 75A. So súhrnnou kapacitou 8800 mAh mi to ukázalo 128A.
Takže chyba bude niekde inde.
Odpoveď | 2015-07-08 18:00:37
Je to divne protoze jsem mel tu 4s 8000mah 30c nabitou cca 3.83V na clanek a vnitrni odpor to ukazovalo cca kolem 7mOhmu u kazdeho z clankua vyhodio mi to max proud 44A. Nemuze to byt tim ze silove vodice z aku maj normalne 8AWG ale pak dal mam jeste nejakych 20cm s prurezem 16 AWG?
Odpoveď | 2015-07-08 21:20:17
.:. J O.
Môže to byť aj tými vodičmi.
Skús to (tú istú batériu) zmerať s čo najkratšími a najhrubšími vodičmi a porovnaj.
Na druhú stranu by to pri veľmi dobrej batérii s veľkou kapacitou mohlo tiež ukazovať nezmysly. V programe môže hodnota prúdu dosahovať maximálne 255 Ampérov (také batérie nemám a preto som predpokladal, že takáto situácia nikdy nenastane :-D). Ak by nejaká veľmi dobrá batéria poskytovala vyšší prúd, tak by v programe táto premenná "prerotovala cez nulu", čiže napr. prúd 256A by ukázal 0A, 257A by ukázal 1A atď.:-D
Odpoveď | 2015-07-09 09:05:31 | Príspevok upravený: 2015-07-09 09:06:05
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40170.35 kb