PC Telemetria – fáza 2: zmenšenie

Keď sme presne pred mesiacom uviedli prvú časť seriálu o našej novej telemetrii, ktorú sme príznačne nazvali PC Telemetria, reakcie boli rôzne. Od nadšenia až po zhnusenie. No, priam zhnusenie možno nie, ale prinajmenšom sa kde-tu na nejakom fóre objavila ironická poznámka alebo posmešný úškrn.

Neprekvapilo nás to. S Miroslavom sme sa totiž pripravili na všetko – aj na to najhoršie. Proti samotnej myšlienke PC Telemetrie námietky ani neboli. Ak sa niektorým niečo javilo ako „päsť na oko“, tak to bola veľkosť tabletu Archos 9 (voči veľkosti RC vysielača).

A treba priznať, že mali pravdu.

autor: Janko O.

 

 

 

Teraz niekto môže namietať: „A to ste nevedeli skôr?“

Nuž vedeli – nevedeli. Jednak je niekedy ťažko porovnávať vec „papierovú“ (alebo elektronicky imaginárnu) s vecou reálnou, keďže najlepšie sa to ukáže až v reáli.

Ale hlavne, my plánujeme Archos 9 plne využiť až po dokončení rozšírenej PC Telemetrie, ktorá bude využívať najmä užívateľský prenosový kanál FrSky telemetrických modulov. Vďaka tomu a vďaka našemu adresovaciemu systému, popísanému v článku „Zoznámenie s FrSky – 3. časť – Prenos dát“, bude môcť prenášať až 16 telemetrických údajov. A uznajte, také množstvo dát prehľadne graficky aj číselne a názorne farebne zobraziť na 5-palcovom displeji je veľmi obtiažne, až nemožné.

Aby bolo jasné. To čo sme vám predstavili dosiaľ, je PC Telemetria základná, ktorá nevyužíva užívateľský prenosový kanál FrSky Two Way Telemetry System a teda prenáša len dva telemetrické údaje. Vstupom AD1 merané napätie pohonnej batérie a silu signálu – RSSI. A ešte vstupom AD2 je prenášaná poloha plynu, ale to je len pomocný údaj, potrebný pre iné funkcie PC Telemetrie. A keďže silu signálu je možné považovať tiež za pomocný údaj, tak vlastne táto základná PC Telemetria prenáša len jediný dôležitý údaj: napätie pohonnej batérie.

Avšak naše skúsenosti a tiež sledovanie „telemetrických“ diskusií na rôznych modelárskych fórach ukázali, že drvivá väčšina modelárov (v súčasnosti) požaduje telemetriu čo najjednoduchšiu (z nášho pohľadu základnú) a len niekoľko málo jedincov je odhodlaných „vyžmýkať“ z daného systému maximum (a rozhodnúť sa tak pre telemetriu rozšírenú, luxusnú – užívateľsky prispôsobenú). Tento postoj nás neprekvapuje, pretože prakticky s určitým časovým odstupom len kopíruje situáciu v zdanlivo nesúvisiacich odvetviach, napr. v predaji aut, či zahraničných dovoleniek. V začiatkoch prevažoval záujem mať „nejaké“ (rozumej hocijaké) auto, alebo ísť na „nejakú“ dovolenku k moru. Luxusne vybavené autá a „All Inclusive“ dovolenky boli raritou. Ale po pár rokoch sa situácia diametrálne zmenila, na dovolenku All Inclusive chodia skoro všetci a tak výraz „All Inclusive“ je naraz slabý a treba ho posilniť prívlastkom Ultra.

Ale netreba hľadať prímery inde, veď stačí samotná modelárska telemetria: Pred štyrmi rokmi nebolo nič – žiadna telemetria. Potom sa objavili ojedinelé „prvosienky“ a ich majitelia, či konštruktéri boli považovaní za čudákov (prosím nezamieňať „d“ za „r“ v tomto slove ). V súčasnosti, keď sa začínajúci modelár na fóre opýta, či kúpiť modul a prijímače s telemetriou či bez, tak spravidla dostane odpoveď, že cenový rozdiel nie je až taký významný a RAZ sa mu tá telemetria môže zísť. My si myslíme, že to RAZ prišlo už dávnejšie a teraz si dokonca myslíme, že nadišiel čas aj na telemetriu All Inclusive.

Je fakt, že my sme si našu doterajšiu telemetriu navrhli podľa našich predstáv a je jasné, že aj tú nastávajúcu, čiže PC Telemetriu si hodláme takpovediac „ušiť na mieru“. To sa dá na 100% povedať o tej rozšírenej – luxusnej telemetrii, ale túto základnú PC Telemetriu by sme predsa len „učesali“ trochu aj podľa nápadov ostatných. RiMr nás inšpiroval a my sme sa rozhodli už do tejto základnej telemetrie implementovať systém Model Recognition, alebo prinajmenšom aspoň Model Match (bude popísané v ďalšej časti seriálu) a tiež možnosť kontinuálneho záznamu nameraných telemetrických (ale aj časových a iných) dát do súboru.

Ale hlavne: rozhodli sme sa pre účely základnej PC Telemetrie použiť menší PC tablet. Do oka nám padol SayCool M5A s 5-palcovým farebným dotykovým displejom.

Ako to vyzerá v „reálnom nasadení“ môžete vidieť na nasledujúcom obrázku.

Tu treba opäť zopakovať, že PC Telemetria nie je pre každého, pretože hoci je SayCool M5A o kus menší ako Archos 9, tak rozhodne nie je lacnejší. Ale rovnako treba znovu pripomenúť, že je to plnohodnotný počítač, ktorého použitie v domácnosti sa neobmedzuje len na modelársku telemetriu. A okrem toho, štatistiky jasne ukazujú, že predaj tabletov v súčasnosti rastie raketovou rýchlosťou a začínajú sa vynárať vízie: Tablet do každej domácnosti, tablet pre každého.

V minulom dieli sme ukázali podobu hlavnej – tzv. Meracej obrazovky. Je fakt, že aj tá sa za ten mesiac trochu zmenila, ale okrem toho pribudla tzv. SetUp obrazovka, ktorej súčasnú podobu si môžete pozrieť:

Ale ani táto podoba nie je definitívna, pretože ešte pribudne Model Recognition (alebo Model Match).

A na záver okno s dialógom výberu iného (ako predvoleného - posledného) modelu:


 

Súvisiace články:

PC Telemetria - 1. časť: úvod

Zoznámenie s FrSky – 3. časť – Prenos dát  

Zoznámenie s FrSky - 2. časť - Spôsob prenosu dát

Zoznámenie s FrSky - 1.časť - Základné funkcie

 

PC Telemetry, Android Telemetry, Telemetrie  


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 26. 12. 2011, 17:31 | Prečítané: 13173x | Kategórie: FrSky a Telemetria | Napísal: admin |
Komentáre: 18
.:. david
V prvom rade: nápad je to veľmi dobrý, lenže ja by som sa ubral cestou smartfónov. Predsalen koľko ľudí má doma tablet s normálnym OS? Myslím že ich je málo, ale zato koľko ľudí má smartfón alebo tablet s androidom? Takýchto ľudí je podstatne viac. Tie dnešné smartfóny majú takmer vždy uhlopriečku aspoň
tých 3.7" a viac (pravdaže sú aj menšie, ale o tých sa nebavme),takže čitateľnosť by mohla byť ako-tak, keby ste podľa mňa vyhodili ten horný riadok (hodiny,model..), tak by ste ušetrili miesto.Ale moje myšlienky môže byť mylné. Ale teší ma že takúto vec robíte, možno keby ste niekedy pridali širšiu jazykovú podporu, tak by sa to mohlo presadiť celosvetovo, ale dovtedy ešte veľa vody preteče ;-)
Odpoveď | 2011-12-26 20:17:25
.:. david
Aha, čítal som komentáre 1.časti a tam je takmer všetko čo som napísal už povedané, takže sa ospravedlňujem za spam...
Odpoveď | 2011-12-26 20:20:50
.:. Janko O
David.
Tvoje myšlienky vôbec nie sú mylné. Sú absolútne správne. Ale je tu jedno ALE. Nevieme programovať smartfóny a ani Androidy.
A bojíme sa, že kým sa to jakš-takš slušne naučíme, utečie nám vlak.
Odpoveď | 2011-12-26 20:33:02
.:. Janko O
S jazykovou podporou by v podstate nebol problém. To je jedna z výhod grafického zobrazovania, že písaného slova, ktorému je nutné rozumieť, je veľmi málo. Kľudne by sa dala urobiť česká verzia, anglická a aj nemecká. Trochu horšie by to bolo s francúzkou, talianskou, či španielskou. Ale možno by v konečnom dôsledku stačila tá anglická.
Úmyselne som použil podmieňovací spôsob "by". Ide o to, či "by" bol vôbec záujem. O akúkoľvek: slovenskú, českú, .....
Jediný, kto zatiaľ prejavil záujem je RiMr.
My s bratom si nerobíme ilúzie. Skôr sme skeptici, ako prehnaní optimisti. Navyše skôr vyznávame princíp nadmernej skromnosti ako nadmerného sebavedomia.
Je (vysoko) pravdepodobné, že "androidná" či "smartfónová" verzia by mohli byť žiadanejšia. Lebo ako si správne uviedol, je oveľa viac takýchto užívateľov, ako užívateľov "windowsovských". A aj ceny sú tu oveľa priaznivejšie.
Odpoveď | 2011-12-26 21:12:24
Chlapci moji, ked som sa tak minule prehrnal v tom mori programov na Android markete nasiel som tam zaujimavy program pre Android telefony (mozno aj tablety, to neviem). Emulator OS Windows 7 beziaci pod Androidom. Je vsak plateny ale nejake 2-3 dolare si myslim nikoho nezabiju. No uvidime co z toho:) mna by zaujimala telemetria skor ako vario zostatok paliva v nadrzi...pripadne gps ktore by ukazovalo krizikom na mape kde sa nachadza model resp vzdialenbost od modelara...relativna vyska a tak....
Len tak dalej zacina sa mi frsky telemetria pacit.
Chcem sa opytat dal by sa Vas vyrobok pouzivat aj ako telemetria oddelena od systemu prenosu riadiaceho signalu modelu? lebo mam DSM2 a chcem prejst na FASST ale telemetria frsky sa mi zacina javit ako velmi zaujimava vec. (a cena je tiez nezanedbatelnym parametrom)
Odpoveď | 2011-12-26 21:46:48
.:. Janko O
Naša pôvodná telemetria bola nezávislá (na čomkoľvek). Ale museli sme tam mať aj vysielací RF-modul a prijímací RF-modul a samozrejme riešiť prenosový protokol, opravu chýb atď. FrSky nás zbavila tohoto nepríjemného bremena a preto ju máme tak v obľube. Trochu sa desím predstavy, že by sme sa k tomu zase museli vrátiť.
Ten emulátor Windows/Android by bol možno dobrým kompromisom. Ten náš program nie je veľký - nemá ani 1 MB. A ani nevyžaduje rýchlosť. Len by to muselo vedieť dostatočne rýchlo prijímať dáta, buď z USB alebo z BlueTooth. Ale myslím, že 9600 Baud nie je nijako závratná rýchlosť.
Ale skôr, ako by som čokoľvek kúpil, potreboval by som referencie a skúsenosti, čo a ako na tom ide či nejde.
Odpoveď | 2011-12-26 21:58:01
.:. mior | mail
Vario, palivomer a iné sa samozrejme chystá v tzv. rozšírenej - teda nie základnej telemetrii. A aj na tom GPS začínam rozmýšľať.
Odpoveď | 2011-12-27 10:23:01
.:. mior | mail
Ja by som povedal len toto: AK SA NÁJDE NIEKTO, KTO VIE PROGRAMOVAŤ PRE SMARTFÓNY, TAK MU POSKYTNEME CELÉ KNOW-HOW, LEN NECH TO UROBÍ. MY TO ZATIAĽ NEVIEME. AKceptoval by som aj to, aby nás niekto do takého programovania trochu zasvätil a my to už dorobíme - od programovania v jednom jazyku do programovania v inom nie je až tak ďaleko.... Ale stále nič - nikto sa nehlási... prečo asi?
Odpoveď | 2011-12-27 10:21:53
1. diel vasej PC telemetrie bola posledna kvapka, a kupil som android smartphone :-D. Zatial som programoval iba Atmely v C, a trochu arduino, takze cele objektove programovanie nejakych PC interfejsov je pre mna ako spanielska dedina. Ale zaciatky su vzdy tazke :-) . Tak, nahodil som vyvojove prostredie (Eclipse + java JDK + android ADK), a po dlhom boji s tutorialmi z netu mam zatial akusi konzolu, cez ktoru si mozem vymienat seriove data cez bluetooth medzi mobilom a PC / arduinom. Ale to je zatial tak vsetko ;-). Takyto skok do objektovej android javy je pre mna asi ako skok neplavca do stredku ladoveho jazera...
Odpoveď | 2011-12-27 10:55:13
Mne sa takáto telemetria veľmi páči, je tam ale jedno veľmi podstatné ALE. A to je v čitateľnosti displeja vonku, pod holým nebom. Doma, v obývačke všetko funguje ako má, laptop, lcd monitor, akýkoľvek mobil - všetko v pohode. Vonku ale zlyháva úplne všetko. Samozrejme, keď sa človek snaží, tak na tom displeji niečo uvidí, ku komfortu to má ale veľmi ďaleko. Nejeden raz som mal chuť hodiť svoje PDA s nádherným amoled displejom po psovi, lebo na slnku nevidím na displeji skoro nič (hoci recenzie hovoria o niečom inom). Telefonovať s tým je obrovské utrpenie, keď sa ale človek schová do tieňa, tak to ide. V tomto boli pasívne lcd displeje omnoho lepšie, na starom PDA-čku si krásne prečítam knihu, gps navigácia tiež čitateľná - dokonca by som povedal, že na priamom slnku je to vidieť lepšie, ako bez neho, amoled je strach a hrôza, stres a panika. Aspoň také sú moje skúsenosti. Jozef
Odpoveď | 2011-12-27 11:19:10
.:. RiMr | www
Kluci, paráda,
zařazuju daný tablet na jedno z prvních míst na mém (sakra dlouhém) "shoping-listu" :)


to Jozef_A: s tou čitelností barevného displeje na sluníčku, to hold do doby oLED displejů nebo el. papíru bude vždycky všelijaké... Viděls někdy třeba luxusní Futaby s "widlema" a barevným displejem, jak jsou na tom s čitelností? Je to stejné a navíc ještě+ s mizerným rozlišením displeje. Nevím, jaký typ displeje mají nové High-Futaby, ale co jsem koukal na MH, taky mi to přišlo jako klasický displej... Jak je na tom nová JETI nevím, ale taky mi to přijde jako lesklý LCD displej, který na tom taky nebude s čitelností na sluníčku bůhvíjak. Ale třeba se mýlím.
Řešení jsou jen dvě (co vím) - oLED displej a matný elektronický papír. Ale žádný "hotový" tablet s oLED nebo el. papírem a win neznám.
Odpoveď | 2011-12-28 00:45:32
Možno by stálo za to urobiť takúto aplikáciu do starého pda, pod win 2003, napriklad. V inzerátoch sa takéto stroje dajú kúpiť v pohode za 30-50 eúr, takže by v tom nebolo utopených zas až tak veľa peňazí. Mohlo by sa to zobrať ako jednoúčelové zariadenie. Samozrejme možnosti takéhoto pda sa nedajú porovnať s tabletom.
Odpoveď | 2011-12-28 14:30:54
.:. Janko O
Naša aplikácia je robená v Delphi 5 (má necelý 1 MB), čo sa mi zdá byť hádam rovnako staré ako Win 2003, takže tu by problém nemal byť.
Potrebný je jeden USB vstup.
Ak nejaké PDA-čko tomuto vyhovuje, malo by to tam fungovať. Jozef, ak niečo také máš, alebo vieš o niekom, tak ti pošleme náš EXE-súbor a mohol by si to vyskúšať.
Alebo ak niekto iný také PDA-čko má, nech sa ozve a vyskúšame to.
Odpoveď | 2011-12-28 15:25:07
.:. Janko O
Trochu som pogooglil a zistil som nasledovné:
Tie Win 2003 sú Windows mobile (to som nevedel - moja hanba) a mám mocné obavy, či na tom bežné windowsovské aplikácie pobežia. Ale čo ak - treba vyskúšať.
Ak nie, tak je to v háji, pretože som prešmátral asi stovku PDA-čiek a v podstate ani jedno by nevyhovovalo. Buď to má iný operačný systém, alebo je to vlastne tablet (s 10 palc. displejom) s cenami, ktoré sa blížia k (alebo presahujú) 400 Eur. Takže zlatý Archos 9, alebo superzlatý SayCool M5A.
Som skeptický.
2011-12-28 17:13:06
Bežné windowsovské aplikácie tam určite nepobežia, to je fakt. K tomu by musel povedať zopár slov niekto, kto už nejaké skúsenosti s písaním takýchto aplikácií má - vývojové prostredia existujú, to som si istý. Ja len narážam na to, že v prípade, že sa nájde niekto, kto to zvládne naprogramovať, mu poskytnete vaše know-how. Ja to bohužiaľ nie som, dokážem také zariadenia používať, ale nie programovať. Takže možno že si toto fórum niekedy prečíta aj človek, ktorý tomu rozumie a ponúkne spoluprácu. Ako som už napísal, myšlienka je to úžasná, škoda ju pochovať na tom, že to bude viac-menej nemožné použiť to v praxi, lebo sa na slnku nebude dať nič vidieť. Všetky tie špičkové vysielače, ktoré majú nepoužiteľné displeje a/alebo vydržia na baterku vysielať 2 hodiny degradujú samé seba.
2011-12-28 20:42:30
p.s. je to ako elektromobil, ktorý stojí 15000 Eur a má dojazd 150 km. Kto si to kúpi? Drahá hračka. Keď si kúpim nové auto za 7500 Eur, mám zvyšných 7500 na benzín. Mám prázdnu nádrž? - v hocijako zapadákove natankujem za 2 minúty /pravda, 10 minút budem platiť..../ Škoda reči. Super myšlienka je zabitá super nevhodným prístupom. Mimo témy, ale aktuálne.
Odpoveď | 2011-12-28 20:49:40
.:. Drondys
Pokud trochu znáte jazyk C# a .NET tak byste možná mohli zvážit použití .NET portace MONO, která je funkční i na různých mobilních platformách včetně Androida a přitom se dají psát i programy pod Windows.

Mono for Linux atd. odkaz

Mono for Android odkaz

MonoTouch for iPhone and iPad odkaz
Odpoveď | 2012-01-30 12:04:59
.:. mior | mail
A v tom je ten problém. C# ani .NET neovládame. Ale ako sa už opakujem - ak by to chcel niekto skúsiť (alebo nám pomôcť), dáme celé know-how k dispozícii.
Odpoveď | 2012-02-02 11:15:53
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39970.83 kb