Presnosť modelárskych meracích prístrojov – 3. časť

K napísaniu ďalšej časti seriálu, ktorý seriálom ani byť nemal, nás primäl pomerne nečakaný poznatok českého modelára s nickom „Sejny“. Taktiež overoval presnosť niektorých meracích prístrojov a pritom narazil na situáciu, kedy by niekto neskúsený s nadšením zvolal: „Zhotovil som perpetuum mobile!“

Konkrétne zistil, že z batérie odoberá viac energie (mAh), ako do nej nabíja. Zdravá logika skúseného modelára a technika naznačovala, že niekde bude problém. Po krátkom pátraní zistil, že „pes je zakopaný“ v nabíjači. Konkrétne v nepresnosti časomiery. Jeho zistenia nás tak zaujali, že sme v jeho úsilí pokračovali.

autor: Janko O.

 


 

Na vysvetlenie: Ak energiu odobranú z batérie meriate jedným prístrojom a energiu dodanú do batérie iným prístrojom (nabíjačom), môže sa vám stať, že ačkoľvek obidva prístroje na displeji ukazujú rovnakú hodnotu prúdu, hodnota dodaného a odobraného náboja (mAh) sa môže líšiť. Keď sa to líši tak, že dodaný náboj je vyšší ako náboj odobraný, každý si povie: „Jasné, straty.“ Ale keď je to naopak?

Sejny vyvodil správny záver a síce, že čas pri nabíjaní nebol rovnako „rýchly“, ako čas pri vybíjaní. Čas bol samozrejme rýchly stále rovnako (Ačkoľvek poznáte to: minúta vo výťahu v prítomnosti peknej blondínky v minisukni a minúta pred zamknutým záchodom nie je rovnako dlhá.  A pritom malý priestor ako malý priestor.), len nebol rovnako presne meraný, odpočítavaný. A keďže pri meraní náboja alebo energie, čas zohráva významnú rolu, bolo jasné, kde treba hľadať vinníka.

A tak sme sa vrhli na naše nabíjače so stopkami v rukách. Ale nič. Za jednu hodinu rozdiel 2 sekundy. To je s biedou odchýlka asi pol promile (to bolo vyjadrenie blízke alkoholikom), alebo presne 0,055 %. Náš internetový spoludiskutér Peter (m2) nameral aj odchýlky 9 s/hod. (0,25 %) a 18 s/hod. (0,5 %), ale na významné Perpetuum mobile to bolo stále málo. A tak sme si položili otázku: „Ako presne merajú (alebo nastavujú) prúd modelárske nabíjače batérií?“

No a to už sme valili oči. Zatiaľčo modelárske meracie prístroje sa javili ako pomerne presné, tak modelárske nabíjače sa k problému postavili inak. Asi si povedali, že keďže nie sú chápané ako meracie prístroje, tak nemusia byť ani také presné.

Konkrétne: napätie jednotlivých článkov alebo celej sady nabíjače merajú pomerne presne. Horšie je to s prúdmi. Na displeji si pomocou tlačidiel nastavíte nejaký prúd, ale do batérie - pri nabíjaní, alebo z batérie pri – vybíjaní, potečie prúd „trochu“ iný. Ale dodaný (odobraný) náboj vyrátajú z hodnoty na displeji.

Z našich meraní a tiež z podkladov, ktoré nám poskytli skúsení a odborne dobre „podkutí“ modelári: coro a Peter (m2), nám vyplynul záver, že päť percentná odchýlka nie je nič výnimočné, dokonca ani u nabíjačov „lepších“ značiek (samozrejme medzi jednotlivými výrobcami aj výrobkami môžu byť významné rozdiely). Z toho sa dá usudzovať, že výrobcovia nabíjačov chápu údaj o dodanom (odobranom) náboji skôr ako informatívnu hodnotu.

Päť percentná nepresnosť je už dosť na to, aby človek začal pochybovať o fyzikálnych zákonoch a „tešil“ sa z domáceho Perpetua mobile. Podporme to príkladom: ak pri nabíjaní nejakej „väčšej“ LiPolky, napr. 5000 mAh (napätie teraz nie je podstatné) do nej opakovane dodávame 4000 mAh, ale odoberáme 4200 mAh (to je tých 5 %), tak vážne začnete uvažovať o roztrhaní svojho vysokoškolského diplomu.


 

 

Súvisiace články:

Presnosť modelárskych meracích prístrojov – 2. časť

Presnosť modelárskych meracích prístrojov

 

 

Precision measurements of voltage and current measurement devices for modeler Misure di precisione di tensione e corrente modellatore dispositivi di misurazione Precision mätningar av spänning och ström mätutrustning modellerare Precision mätningar av spänning och ström mätutrustning modellerare Mediciones de precisión de la tensión y modelador de medición con dispositivos Точность измерения напряжения и тока измерительные приборы Modeler As medidas de precisão da medição de tensão e corrente modelador dispositivos precyzyjnych pomiarów napięcia i prądu modeler urządzeń pomiarowych Precision måling av spenning og strøm måleinstrumenter modeler Präzisionsmessungen von Spannung und Strom-Messgeräte Modellierer Precíziós mérés feszültség és áram mérési eszközök modellező Precisie metingen van spanning en stroom meetapparatuur modeler Mesures de précision de tension et de courant de mesure dispositifs modeleur Tarkkoja mittauksia Jännitteen ja virran mittaus laitteiden mallintaja Præcision målinger af spænding og strøm måleudstyr modeler قياسات دقيقة من الجهد والتيار صانع التماثيل أجهزة القياس


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 14. 2. 2022, 08:16 | Prečítané: 15020x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 6
.:. Richard
Velmi zaujimave cisla. Da sa overit presnost nabijacky (accucell 6) pri nabijani LiPol v balance mode pomocou Wattsup metra? Alebo iba v charge mode aspon na chvilu, aby sa nestihli "rozhadzat" jednotlive clanky? Alebo to skusim s vysielacovou Li-Ion, tam nemam balance konektor :-)
Odpoveď | 2011-01-05 11:06:55
.:. Janko O
Myslím, že sa do bude dať aj s AccuCell6, ale v Charge móde. Dajte, že chcete nabíjať LiPol bez balancovania a servisný konektor ani nemusíte pripojiť.
Ballance mód by to mohol trochu pomýliť.
Watts'Up je fan, ale pri nízkych prúdoch ukazuje menej presne ako pri vysokých. Aspoň ten môj.
Odpoveď | 2011-01-05 12:01:23
.:. Jyrry
Nepřesnost měření proudu bych přičítal tomu že nabíječky proud často měří ne na poctivém bočníku ale na RdsON FETů.
Ale co se týká odebraných/nabitých mAh, není to tak že odebraná/dodaná energie by se měla posuzovat ve Wh a ne v mAh?
Odpoveď | 2015-01-26 06:54:48
.:. Dan
Spíš obráceně - místo energie by se mělo mluvit o náboji...?
Odpoveď | 2015-01-30 21:49:20
.:. Jyrry
Ju, pojmenoval jsem to špatně ale jednotky by prostě měly být Wh a ne Ah, stejně tak to měření, podle mně...
Odpoveď | 2015-02-07 14:54:43
.:. Pedro
Ahoj.

Moje teorie, proč je měření napětí přesnější než měření proudu.
Pokud vezmeme v potaz, že nabíječky jsou postaveny na dnes standardních MCU (Atmel, Microchip) tak možnosti měření napětí "přímo" jsou v těchto čipech velmi propracované a je možné dosahovat celkem slušných přensostí. (řádově jednotky setin voltu). Zvláště v palikacích do 5V, kdy můžeme měřené napětí přivádět přímo na vstup MCU bez jakýchkoliv dalších vložených prvků.
Zato proud je potřeba měřit nějakou "nepřímou" metodou (bočník, nějaký odpor tranzistoru apod...) a následně snímat hodnotu napětí, která zprostředkuje výpočtem velikost toho proudu a to už vždy dělá prostor pro nepřesnost. Tedy nepřesnos měření proudu bych viděl hlavně v nedokonalých parametrech onoho "rezistoru" přes který necháme ten proud vést.
Odpoveď | 2015-02-01 19:53:02
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40166.87 kb