Vyžarovacie charakteristiky modelárskych antén – 2. časť

Prvý článok o vyžarovacích charakteristikách modelárskych antén, ktorý sa zaoberal len jedinou, v priestore samostatne umiestnenou anténou, vyvolal veľký záujem, o čom svedčí aj počet komentárov.

Súčasne sa na jednom z najznámejších česko-slovenských modelárskych fór (už tradične) zdvihla vlna rozvášnených debát, ktorá nás tématicky trochu „predbehla“, pretože sa týkala hlavne polarizácie, o ktorej budeme v súvislosti s anténami hovoriť až teraz.

autor: Janko O.


 

V tejto časti sa pozrieme na problematiku modelárskych antén z pohľadu koexistencie dvoch antén, vysielacej a prijímacej, ačkoľvek v období „rozmáhajúcej sa“ telemetrie je takáto kategorizácia prinajmenšom sporná, pretože vysielacia RC anténa je súčasne „telemetricky“ prijímacia a prijímacia RC anténa je zase „telemetricky“ vysielacia.

Ale už v prvej časti sme uviedli, že to je v poriadku, pretože aj na prijímaciu anténu spokojne môžeme pozerať ako na vysielaciu a dokonca budeme hovoriť o jej „vyžarovacej“ charakteristike.

Keď sa v priestore nachádza jedna anténa, tak je to relatívne jednoduché: jej vyžarovacia charakteristika má svoje maximum (maximá) a minimum (minimá) a hneď je jasné, kde bude vyžiarenej energie veľa a kde málo.

Ale keď sú v priestore antény dve (čo je samozrejme oveľa logickejšie, však načo je samostatná vysielacia anténa, keď nemá komu vysielať, a načo je samostatná prijímacia anténa, keď nemá čo prijímať), vynoria sa okamžite dva nové problémy. Ich vzájomná poloha s ohľadom na tvar ich vyžarovacích charakteristík a polarizácia antén. Presnejšie povedané, súhlas alebo nesúhlas polarizácií obidvoch antén.

Ale pekne poporiadku: najskôr k prvému problému. Vzájomná poloha dvoch antén s ohľadom na tvar ich vyžarovacích charakteristík môže nadobúdať nekonečno možností, ale tri z nich sú takpovediac „kľúčové“.

Tá najlepšia je, keď prvá anténa je svojim maximom nasmerovaná na druhú anténu a súčasne aj druhá anténa má svoje maximum smerované k prvej anténe. Obrázok to jasne ukazuje, pričom sme do problému už „nenápadne“ zapojili aj polarizáciu. Najskôr je to polarizácia vertikálna a potom polarizácia horizontálna.

Výrazom „mierne naklonená“ sme sa chceli priblížiť situácii na fotografii, ktorá zobrazuje, ako má anténu svojho Assana umiestnenú Mirko Čamaj (a ako to ostatne odporúča aj firma Hitec (anténa by vraj mala smerovať do čela pilota)).

Mnoho modelárov úspešne používa polarizáciu horizontálnu, pričom treba podotknúť, že to nie je o nič horšie riešenie, ako to predchádzajúce.

Najhoršia situácia je, keď sú antény voči sebe smerované svojimi minimami, tak ako to ukazuje ďalší obrázok. Pričom je jedno, aká polarizácia je použitá.

Praktický príklad je, že pilot „mieri“ vysielacou anténou na model a anténa v modeli je situovaná tak, že mieri na modelára.

Treťou možnosťou je situácia, že jedna z antén (pričom je ľahostajné, či je to anténa vysielacia alebo prijímacia) je k tej druhej smerovaná svojim maximom, ale druhá anténa je voči prvej smerovaná svojim minimom. Obrázok je názornejší. Polarizácia (voči terénu) tu nie je podstatná, vzájomná polarizácia je nesúhlasná.

Význam polarizácie asi najlepšie objasní nasledujúci obrázok, na ktorom sú síce obidve antény voči sebe správne smerované z pohľadu smerových charakteristík (maximami k sebe), ale majú nesúhlasnú polarizáciu. Následkom toho bude prenos signálu medzi anténami veľmi významne zoslabený.

Názory na to, ktorá polarizácia je na prenos signálu vhodnejšia, či horizontálna (WiFi siete) alebo vertikálna (digitálna televízia DVB-T), sa líšia. My si však myslíme, že v obidvoch týchto prípadoch hrá rolu to, že (obzvlášť) prijímacie antény týchto systémov sa nachádzajú pomerne blízko zeme, eventuálne terénnych prekážok (budovy, stromy, stĺpy a pod.). Avšak modelárske antény (prijímacie) sa v režime kritického dosahu spravidla nachádzajú v oveľa väčšej výške ako spomenuté príklady a vtedy už je vplyv použitej polarizácie nie príliš významný.
 

Súvisiace články:

Vyžarovacie charakteristiky modelárskych antén – 1. časť

 

 

3D radiation characteristics of two antennas the two mutual polarization of transmitting and receiving antenna 3D caratteristica di radiazione di due antenne due polarizzazione reciproco di trasmissione e di ricezione antenna 3D-strålning karakteristiska egenskaper hos två antenner de två ömsesidiga polariseringen av sändande och mottagande antenn 3D características de radiación de dos antenas de la polarización de dos mutuo de transmisión y recepción de la antena 3D характеристик излучения двух антенн два взаимной поляризации передающей и приемной антенны 3D características de radiação de duas antenas de polarização dois mútuo de transmissão e recepção de antena 3D promieniowania cechy dwóch anten dwóch wzajemnej polaryzacji anteny nadawczo-odbiorcze 3D-stråling egenskaper for to antenner de to gjensidig polarisering av sendestyrke og antennen 3D-Abstrahlcharakteristik von zwei Antennen die beiden gegenseitige Polarisation der Sende-und Empfangsantenne 3D-s sugárzás jellemzői két antenna két kölcsönös polarizációs adó és vevő antenna 3D-straling kenmerken van twee antennes van de twee onderlinge polarisatie van zend-en ontvangstantenne 3D caractéristiques de rayonnement de deux antennes de la polarisation mutuelle des deux émission et de réception d'antenne 3D säteilyn ominaisuuksia kaksi antennia kaksi keskinäistä polarisaatio lähettää ja vastaanottaa antenni 3D stråling kendetegn ved to antenner de to gensidige polarisering til at sende og modtage antenne من هوائيين اثنين من الاستقطاب المتبادل من ارسال واستقبال هوائ 3D קרינה המאפיינים של שתי אנטנות הקיטוב שני הדדית להעברת וקבלת האנטנה


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 12. 10. 2021, 08:07 | Prečítané: 18775x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 4
.:. Jack | mail
Teraz mám taký pocit, že mi bolo lepšie, keď som o tom nevedel.
Normálne mám obavu vôbec ísť do vzduchu s mojou 40-kou vo vetroni - lebo s tým lietam najďalej od seba. Som začiatočník a podľa rád "skúsenejších" sa odporúča "vodiť" model pred sebou sprava doľava a späť. To je ale situácia vzájomnej plohy antén podľa poslednej možnosti (doslova "poslednej") - prijímačová je kolmo k vysielačovej!?!
Odpoveď | 2010-10-01 08:31:01
.:. Janko O
Ahoj Jack.
Nezúfaj. V ďalšom dieli bude spomenuté, že existujú aj odrazy (ktoré v tomto prípade môžu výrazne pomôcť (ale aj niečo zhoršiť)), diverzitný príjem ("dvojičky" antén, či tzv. "satelitné RC prijímače), vysoká citlivosť a selektivita RC prijímačov (ktorá aj zo slabulinkého signálu vydoluje niečo užitočné) a tiež mikroprocesorové RC prijímače so systémom HOLD (a v najhoršom Fail Safe). Takže hlavu hore a spokojne lietaj.
Odpoveď | 2010-10-01 08:44:05
.:. Jack | mail
o.k.
Dnes to vypadá vonku celkom dobre, tak skúsim "vyletieť".
Odpoveď | 2010-10-01 11:10:20
Myslím, že by bolo vhodné tému o anténach ukončiť a následne sa venovať ďalším - ja len, aby sa kvôli telemetrii na antény nezabudlo...Ďakujem!
Odpoveď | 2010-11-20 12:46:22
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.81 kb