Nápad roka 2017 – 2. časť

Rovnako ako Katapult, aj tento náš „Nápad roka“ je skôr z kategórie „Rozhodnutie roka“.

Žiadna nová myšlienka, alebo prinajmenšom inovácia tu nebola.

A hoci ho uvádzame pod číslom 2, tak z hľadiska nášho „globálneho“ modelárskeho významu je zrejme oveľa významnejší ako Nápad roka s číslom 1.

Tým dnešným Nápadom roka 2017 je „modelárska pracovňa“ v suteréne nášho rodinného domu, v miestnosti, ktorá už pred rokmi dostala tajomné (a len pre nás zmysluplné) meno: Leonkina izba.

autor: Janko O.

 

Poznámka na úvod:

Keď sa pred rokmi v Amerike - v Kalifornii dala do kopy skupina nadaných mladých rockerov, nevedeli aké meno by mali mať. Skúsili Xero, ale to im slávu neprinieslo a tak zmenili názov na Hybrid Theory. Ani s tým však v hudbe neprerazili.

Keď sme sa jedného krásneho dňa (v parku v meste Agoura Hills) náhodne stretli s frontmenom skupiny s Robom Bourdonom a povedali mu, že tu - na Slovensku – v Banskej Bystrici máme perfektnú „modelársku“ miestnosť, ktorá má také zvláštne meno: „Leonkina izba“, strašne sa mu to zapáčilo.

Že oni (zatiaľ) hrajú na lavičkách v parku a že či by si (nami inšpirovaní ) nemohli dať meno „Leonkin park“.

Nenamietali sme, bolo nám ich ľúto: boli to takí jednoduchí chudobní chlapci. Lenže keď druhý deň Rob doma na balkóne ručne – vodovými farbami, ktoré sme mu darovali (lebo nemal ani „fuka“), maľoval ich prvý plagát, voláko to celé skomolil a tak skupine dal taký trochu nezmyselný názov „Linkin park“.

Druhý deň sa nám chlapci strašne ospravedlňovali (vyhovárali sa, že im „nevydala“ farba), ale vraj ich prvý koncert (samozrejme na lavičkách v parku) mal (na ich pomery ) ohromný úspech, takže poverčivý Rob nás uprosil, pretože sa bál, aby opäť – už tretí krát nemuseli meniť meno skupiny. A tak im tento názov (aj vďaka našej zhovievavosti) už „prischol“ a Linkin park je Linkin parkom už 17 rokov.

 


 

No a teraz vážne:

V Leonkinej izbe sa už dávnejšie začali, priebežne realizovali, či boli dokončené mnohé naše modelárske projekty. Veď je to vlastne (dĺžkou) najväčšia miestnosť nášho domu.

Lenže … Táto miestnosť nie je vykurovaná. A tak mohla byť využívaná približne len polovicu roka, kým tam bolo príjemne, alebo aspoň znesiteľne. Od polovice jesene (podzimu) do polovice jari sa tam dlhšie ako 5 minút vydržať nedalo, alebo musel byť človek riadne naobliekaný, ale to bol zase „nemotorný“, takže aj tak nič neurobil.

Leonkina izba síce nemá vykurovanie v zmysle, že v nej nie sú žiadne radiátory, ale zato cez ňu vedú (sklenou vatou zaizolované) rozvody (rúry) ústredného kúrenia v dome. Padli aj návrhy, aby sme radiátor nechali kúrenárom namontovať, tí však „nariekali“, že rozvody sú hore – pod plafónom (pod stropom), radiátor by bol dole a že teplá voda strašne nerada prúdi smerom dole a studená smerom hore. Skrátka: že sa to nedá. A basta!

Ja som už dávnejšie dostal nápad: dať „skelno-vatovú“ izoláciu preč a že tých cca 20 metrov „holých teplých“ rúr miestnosť aspoň trochu vykúri. Lenže o tom moja manželka nechcela ani počuť. Dom je po jej rodičoch a ona to považovala za niečo ako „svätokrádež“. A takto to trvalo roky.

Až tohto roku som nabral odvahu - potúžil som sa „Frndžalicou“ (ako uvádza Wikipédia: Frndžalica - legendárny a záhadný nápoj pre pravých chlapov)

Jeden a pol minútové inštruktážne video na tému: Frndžalica

A keď sa manželka vybrala na „malé“ nákupy (trvajúce spravidla niekoľko hodín), vhodne som sa obliekol, nasadil hrubé kožené rukavice a začal som skelno-vatovú izoláciu rozoberať.

No, trvalo to dlhšie ako som predpokladal, chlapi vtedy – v 60-tych rokoch odviedli solídnu robotu. A čo horšie: sklená vata ma potom pichala všade a nedalo sa toho zbaviť ani niekoľko dní. Ale za svoje martýrske utrpenie som bol bohato odmenený: Z tej pôvodne studenej – nevľúdnej miestnosti sa stala príjemná útulná „modelárska pracovňa“ - Leonkina izba v pravom zmysle tohto slovného spojenia.

Samozrejme, keď sa manželka vrátila z nákupov, kľačiac na hrachu som musel sväto-sväte odprisahať, že hneď-hneď (najlepšie ešte v ten deň) na rúry navlečiem modernú izoláciu z tej šedej pozdĺžne rozrezanej penovej hmoty. Medzitým som však vymyslel strhujúcu vedecko-technickú story o tom, ako sa teplý vzduch z rúr drží hore a tým ohrieva podlahy v horných miestnostiach a tým vlastne šetríme na kúrení viac ako predtým .

Skrátka: už to tak zostalo – manželka sa s tým zmierila (až do najbližšieho vyúčtovania spotreby plynu ) a ja som po ukľudnení situácie dorobil aj „visuté“ stropné žiarivkové osvetlenie, ktoré sústreďuje svetlo tesne nad pracovný stôl. Ostatne, čo sa budem zbytočne rozpisovať, môžete si to pozrieť na nasledujúcich fotografiách.

 Prvým modelom, ktorý bol koncom októbra (října 2017) vo vyteplenej Leonkinej izbe postavený, bol môj Convergence.

 Úplne hore vidno tmavé rúry rozvodov ústredného kúrenia. V pozadí "parkuje" Easy Star NET a pod ním samokrídlo Xeno. Svietidlo je uchytené na "rampe".

 Dôkazom manželkinho zmierenia sa (alebo rezignácie) so situáciou je to, že s príchodom Vianoc trvala aspoň na minimálnej vianočnej výzdobe.

 Konštaláciu nábytku som situoval tak, že mám k dispozícii akoby tri stoly vedľa seba.

Aj dovtedy nám Leonkina izba poskytovala mnohé (nie len) modelárske služby, lebo napr. v letných dňoch neznesiteľných horúčav udržuje príjemnú klímu a ja tam vtedy aj spávam (mám tam na to váľandu), lebo hore v spálni je niekedy teplo „na zdochnutie“. No odteraz je miestnosť použiteľná aj v zime a tak niekedy manželke aj vadí, že sa z ničoho-nič vytratím a trávim dlhé hodiny stavbou či dokončovaním mojich modelov.

Takže „nápad“ či skôr „rozhodnutie“ odstrániť izoláciu z rozvodov ústredného kúrenia a šmahom ruky tak z nevykurovanej (a teda v zime nepoužiteľnej) miestnosti urobiť miestnosť vykurovanú a celoročne všestranne použiteľnú, právom považujeme za (ďalší) „Nápad roka 2017“.


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 23. 12. 2017, 11:44 | Prečítané: 5094x | Kategórie: Iné | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39961.31 kb